Werkdruk: Ontdek hoe je werkstress kunt voorkomen
Stel je voor, het is maandagochtend. Je wekker gaat, je opent je ogen en het eerste waar je aan denkt is wat er straks op je werk op je staat te wachten. De deadlines van deze week, je afspraken en vergaderingen, die telefoontjes tussendoor waar je ook weer iets mee moet. Je voelt een enorme verantwoordelijkheid om de dag weer tot een goed einde te brengen. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om deze werkdruk te verminderen en je werkplezier te vergroten?
In deze blog ga ik in op de impact van werkdruk en hoe je stressvrij naar je werk kunt gaan (en ook weer naar huis!).
Wat is werkdruk?
Van strakke deadlines tot hoge verwachtingen. Werkdruk kan op heel veel voor komen in een baan.
Werkdruk is de spanning die je ervaart om werkgerelateerde taken binnen een bepaalde tijd en op een voor je werkgever passende manier te voltooien. Het is een normaal onderdeel van het werk, vooral wanneer je te maken hebt met deadlines en kwaliteitsnormen.
Hoewel werkdruk vaak gekoppeld is aan een negatieve beleving, kan het ook als iets positiefs gezien worden. Bijvoorbeeld om je te motiveren om goed te presteren. Toch wordt werkdruk vaak als een last gezien. Dit komt omdat er veelal wordt gesproken over dingen die niet goed gaan of niet fijn zijn. Dat maakt dat er dus in onze gedachten veelal een negatieve associatie is met het woord werkdruk.
Er zijn verschillende omstandigheden die meer werkdruk kunnen veroorzaken:
- Deadlines
Het moeten opleveren van werk binnen een bepaalde tijdslimiet kan druk veroorzaken. - Inconsistente eisen
Dit kan van alles zijn. Tegenstrijdige verwachtingen, onrealistische eisen, prioriteiten die veranderen, onduidelijkheid over je rol en verantwoordelijkheden, enz. - Onderbezetting of ziekte van een collega
Wanneer er te weinig mensen zijn om je werk goed te kunnen doen of wanneer een teamlid plotseling niet beschikbaar is, kan dit werkdruk bij de andere teamleden veroorzaken. - En zo nog veel oorzaken meer…
Hoe staat het hiermee gesteld in Nederland?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in 2022 een onderzoek gedaan naar de ervaringen van werkdruk binnen de sector zorg en welzijn. Hieruit is gebleken dat 50% van al deze werknemers een hoge werkdruk ervaart.Maar niet alleen binnen deze sector blijkt de werkdruk hoog te zijn. Zo blijkt uit een onderzoek van TNO en CBS in 2021 dat werkdruk binnen veel sectoren in meer en mindere mate voor komt.
Wat doet werkdruk met je?
Werkdruk kan een grote impact hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Hier zijn een aantal mogelijke effecten van werkdruk:
- Lagere tevredenheid over het werk
Werkdruk kan je tevredenheid en zinvolheid van je werk verminderen. - Verhoogd risico op gezondheidsproblemen
Het kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, de bloeddruk en bloedsuikerspiegel verhogen. - Verergering van geestelijke gezondheidsproblemen
Het kan geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie verergeren. - Vermoeidheid
Werknemers die lange uren werken, kunnen last hebben van vermoeidheid. - Lichamelijke klachten
Werkdruk kan gewichtsverlies, gewrichtspijnen, spierverrekkingen en nog veel meer lichamelijke klachten veroorzaken.
Belangrijk om hierbij aan te geven vind ik dat niet iedereen op dezelfde manier op werkdruk reageert. Sommige mensen kunnen effectief omgaan met werkdruk en werkstress voorkomen, terwijl anderen werkstress kunnen ervaren.
Naar mijn mening is het cruciaal om te leren hoe je werkdruk kunt verminderen om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot ernstige werkstress.
Hoe je het kunt verminderen
Nu je weet op welke manieren een verhoogde werkdruk kan ontstaan kan ik me voorstellen dat je werkstress graag wilt beperken. Dit kan zijn voor jezelf, je team of je bedrijf. Deze tips zijn met name geschikt om je eigen werkdruk te verlagen:
-
- Maak een werkschema
Stel je eigen werkschema op. Planning en organisatie geeft overzicht. Belangrijk is het om in je werkschema realistische tijdsdoelen te stellen. Daarnaast is het ook van belang om in je planning rekening te houden met onverwachte situaties.
Wanneer je je werkschema hebt gemaakt is het goed om dit af te stemmen met je manager. - Plan rusttijd
Het is van belang dat je tijdens een werkdag ook je rustmomenten neemt. Pauzes zijn niet voor niets een recht van werknemers. Dus maak je pauze niet korter omdat er nog veel werk op je ligt te wachten en nee, sla al helemaal geen pauze over! - Stel grenzen
Probeer te vermijden om buiten je afgesproken werktijden te werken. Wanneer dit toch gebeurt is het goed om hierover het gesprek met je manager aan te gaan. Op die manier kunnen jullie samen bekijken hoe je dit een volgende keer kunt voorkomen. - Zeg nee
Wanneer je het gevoel hebt dat je op dit moment geen extra taak aankunt is het van groot belang dat je dit aangeeft bij je collega’s of manager. - Mindfulness
Uit onderzoek is gebleken dat mindfullness effectief is voor het verminderen van stress, angst en depressie.
- Maak een werkschema
Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen om een beter inzicht te krijgen in werkdruk en de impact ervan op je leven. Onthoud dat het oké is om hulp te zoeken als je het gevoel hebt dat de druk te veel wordt. Bij Coaching with Joy ben ik er om je te ondersteunen en je de tools te geven die je nodig hebt om met werkdruk om te gaan en een gezondere, gelukkigere werkervaring te creëren.
Neem vandaag nog contact met me op en laten we samen werken aan een werkplek waarin jij weer werkplezier ervaart.
Ik sta voor jou klaar
Als jij klaar bent om de volgende stap te zetten en de controle over je werkdruk terug te nemen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.