Hoe kun je loslaten?
We hebben allemaal wel eens iets meegemaakt dat ons pijn, verdriet, boosheid of angst heeft bezorgd. Misschien was het een ruzie met een vriend, ontslag op het werk, een scheiding van je partner, een verlies van een dierbare of een traumatische gebeurtenis. Hoe ga je om met zulke vervelende gebeurtenissen en ervaringen? Hoe zorg je ervoor dat ze je niet blijven achtervolgen en je leven negatief beïnvloeden?
Het antwoord is: loslaten.
In deze blog leg ik je niet alleen uit wat loslaten nu eigenlijk is en waarom het zo belangrijk is voor jezelf. Ook ga ik dieper in op wat maakt dat loslaten moeilijk is en ik geef je een aantal tips om je te helpen loslaten.
Wat is loslaten?
Loslaten kan in veel verschillende vormen bij allerlei verschillende gebeurtenissen voor komen. Het betekent dat je de controle, je verwachtingen, je gehechtheid, je angst, de schuld, het wrok of de spijt die er voor zorgen dat jij negatieve emoties ervaart laat gaan. Door los te laten accepteer je datgene wat je niet kunt veranderen. Hiermee vergeef je jezelf voor wat je hebt gedaan of wat je is aangedaan. Hierdoor kun je weer leven in het nu en vertrouwen op jezelf en op het leven zoals het loopt.
Dingen of personen laten gaan is iets wat we regelmatig doen in ons leven. Maar de keren dat we bewust bezig zijn met iets of iemand loslaten zijn vaak gebeurtenissen of ervaringen die een grote impact op jou, jouw emoties en jouw stemming hebben. Het gaat erom dat je jezelf onttrekt van iets of iemand die jou niets (meer) brengt, die je pijn doet of die je tegen houdt om te groeien in wie jij bent en waar je naartoe wilt.
In deze blog zal ik je laten zien dat loslaten een gunt is voor jezelf. Een manier om lief te zijn voor jezelf, ook al voelt het misschien nog zo verkeerd. Daarom is het goed om te weten dat je loslaten kunt leren en oefenen. Het hoeft niet in één keer perfect te gaan.
Waarom is het belangrijk om gebeurtenissen en/of personen los te laten?
Negatieve gebeurtenissen, ervaringen of emoties kunnen leiden tot stress, spanning, angst, boosheid, verdriet, of andere ongewenste emoties. Deze emoties kunnen je belemmeren om in het heden te leven, jezelf te accepteren, te vergeven, te groeien, te genieten van en te vertrouwen op het leven.
Door de gebeurtenissen, ervaringen of emoties los te laten, kun je jezelf bevrijden van de last die je hierdoor met je mee draagt. Wanneer je kunt loslaten kun je meer ruimte maken voor positieve emoties, zoals liefde, optimisme, dankbaarheid en hoop. Hierdoor kom je meer in contact met je innerlijke kracht, je intuïtie en je doelen. Daardoor sta je automatisch meer open voor nieuwe mogelijkheden, kansen en uitdagingen. Wanneer je niet loslaat zul je deze niet zien, omdat je aandacht zich focust op het verleden. Wat je zou willen is focussen op nu en op waar je naartoe wilt.
Loslaten is dus een belangrijk proces voor je persoonlijke groei en geluk. Het is niet altijd makkelijk, maar wel mogelijk en noodzakelijk.
Waarom is loslaten zo moeilijk?
Maar waarom is loslaten dan toch zo moeilijk? Waarom houden we soms zo krampachtig vast aan dingen die ons niet gelukkig maken? Terwijl we echt wel weten dat we het beter kunnen laten gaan, lukt het vaak toch niet om dit te doen.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen moeite hebben met loslaten, zoals:
- We zijn bang zijn voor het onbekende
Wanneer je iets loslaat weet je niet of er iets beters komt. We houden liever vast aan het bekende, ook al is dat niet ideaal, dan dat we het risico nemen om iets nieuws te proberen. Want wat als het toch niet fijner is dan nu? Wat als het tegen valt? Wat als het nog erger wordt dan hoe het nu is? Hiermee accepteren we, vaak onbewust, de situatie zoals deze is. Maar tegelijkertijd zijn we niet tevreden en blijven we in dezelfde cirkeltjes draaien. We denken dat we veilig zijn in onze comfortzone, maar eigenlijk beperken we onszelf en missen we kansen om te groeien. - Oud gedrag voelt vertrouwd
We zijn zo gewend aan onze negatieve gedachten, emoties of relaties dat we ze als een deel van onszelf zien. Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand zegt; “Ik heb geen keuze” of “Zo is het nu eenmaal”. Dit zijn overtuigingen die iemand zichzelf heeft aangepraat. Je hebt wel degelijk invloed op wat je doet en wat je besluit. Een oude gewoonte kun je loslaten, maar wil je dat ook écht? We denken dat we niet kunnen veranderen, maar eigenlijk kunnen we dat wel. Je hebt de mogelijkheid om je gedachten, emoties en acties te kiezen én te veranderen. - We gebruiken het verleden om onze keuzes in het nu uit te leggen
Sommigen van ons houden ons vast aan onze pijn, wrok of spijt om ons gedrag of onze situatie te verklaren. Op basis van het verleden proberen we ons gedrag en keuzes die we nu maken uit te leggen. Met andere woorden; we kruipen in de slachtofferrol en leggen “de schuld” buiten onszelf. Door dit te doen lijkt het alsof we geen invloed hebben op wat ons overkomt. In dit geval is het interessant om te onderzoeken wat jouw gedrag je nog oplevert, want dit is heel vaak een onbewust proces. - We koppelen het woord “loslaten” aan iets negatiefs
Vaak denken we dat loslaten betekent dat we opgeven, dat we falen, dat we niet meer geven om de ander, dat we iets verliezen of dat we iets fout doen. We denken dat we iets verliezen als we loslaten, maar eigenlijk winnen we iets alleen zijn we ons daar (nog) niet bewust van.
4 tips om gedachten, ervaringen en/of personen te kunnen loslaten
Loslaten is dus niet altijd makkelijk, maar wel mogelijk en noodzakelijk voor je welzijn en geluk. Hoe kun je dan loslaten? Hier zijn een paar tips om je te helpen loslaten:
- Tip 1: Erken je emoties
Het eerste wat je moet doen om te kunnen loslaten, is erkennen wat je voelt. Veel mensen proberen hun emoties te onderdrukken, te negeren of te vermijden. Ze denken dat ze op die manier sneller over de situatie heen komen. Maar dat is niet waar. Het negeren van je emoties maakt ze alleen maar groter en zwaarder. Ze stapelen zich op in je lichaam en je geest, en kunnen leiden tot stress, spanning, angst, depressie, burn-out of lichamelijke klachten.
Dus, in plaats van je emoties weg te stoppen, laat ze toe. Geef jezelf de ruimte en de tijd om te voelen wat je voelt. Huil als je moet huilen, schreeuw als je moet schreeuwen, schrijf het van je af, zoek een fysieke uiting door middel van sport of praat erover met iemand die je vertrouwt. Door je emoties te uiten kun je ontladen. Hierdoor wordt het direct lichter en draaglijker. Je erkent dat de emoties er zijn, maar beseft je hierdoor ook dat je emoties hebt en dat dit niet is wie jij bent.
- Tip 2: Vergeef jezelf en anderen
Het tweede wat je moet doen om te kunnen loslaten, is vergeven. Vergeven betekent niet dat je goedkeurt wat er is gebeurd of dat je het vergeet. Vergeven betekent dat je de schuld, de verwijten of de haat loslaat. Je laat de negatieve energie die je vasthoudt aan de situatie of de persoon, gaan.
Belangrijk om te benoemen is dat je vergeven niet doet voor de ander, maar voor jezelf. Je doet het omdat je jezelf vrede, rust, en geluk gunt. Ook doe je dit omdat je jezelf respecteert en waardeert. Je doet het omdat je jezelf liefhebt.
Om te kunnen vergeven, moet je eerst jezelf vergeven. Je moet jezelf vergeven voor de fouten die je hebt gemaakt, voor de dingen die je wel/niet hebt gedaan, voor de dingen die je wel/niet hebt gezegd, voor de dingen die je wel/niet hebt gevoeld. Je moet jezelf vergeven voor het feit dat je mens bent, en dat je niet perfect bent. Belangrijk is om jezelf te accepteren zoals je bent, met al je kwaliteiten en je gebreken.
Het helpt hierbij dat je je beseft dat je bepaalde keuzes hebt gemaakt op basis van wat je toen wist. Je had de beste bedoelingen voor jezelf op dat moment. Je wist toen niet wat je nu weet. Het maakt écht een groot verschil als je je dit beseft.
Als je jezelf hebt vergeven, kun je ook anderen vergeven. Je kunt de ander vergeven voor de pijn die hij of zij je heeft aangedaan, voor de leugens die hij of zij heeft verteld, voor de beloftes die hij of zij heeft gebroken, voor de verwachtingen die hij of zij niet heeft waargemaakt. Je kunt de ander vergeven voor het feit dat hij of zij ook mens is en niet perfect is. De ander accepteren zoals hij of zij is, met al zijn of haar kwaliteiten en gebreken. Ook die ander deed op dat moment wat diegene dacht dat het beste was voor zichzelf. Je hoeft hierbij de ander niet te willen begrijpen. Het is puur het beseffen dat die ander ook onder zijn/haar eigen voorwaarden de beste intenties had voor zichzelf met de kennis van toen.
- Tip 3: Leer van de situatie
Het derde wat je moet doen om te kunnen loslaten, is leren van de situatie. Leren betekent dat je de situatie bekijkt vanuit een ander perspectief. Je gaat kijken naar de lessen die je eruit kunt halen/hebt gehaald en dat je deze lessen toepast in je leven.
Om te kunnen leren van de situatie, moet je eerst de situatie accepteren. Je moet accepteren dat het is gebeurd, dat je het niet kunt veranderen en dat je het niet kunt terugdraaien. Het is een deel van je levensverhaal geworden, maar het is niet jouw hele verhaal. Je zult moet accepteren dat het een deel is van je verleden, maar dat het niet je toekomst hoeft te bepalen. Die keuze heb jij zelf in de hand.
Als je de situatie hebt geaccepteerd, kun je de situatie analyseren. Je kunt jezelf vragen stellen zoals: Wat is er precies gebeurd? Hoe heb ik gereageerd? Wat heb ik gedaan en niet gedaan? Hoe heb ik me gevoeld? Wat heb ik gedacht? Welke lessen heb ik geleerd? Wat kan ik een volgende keer anders doen? Wat zou ik hetzelfde kunnen doen?
En tot slot de vragen: Hoe ga ik het de volgende keer doen als ik in een soortgelijke situatie terug kom? Hoe ga ik voorkomen dat ik in een soortgelijke situatie terecht kom?
Door deze vragen te beantwoorden, kun je de situatie begrijpen, verwerken en afsluiten. Je kunt de situatie zien als een kans om te leren, om te groeien, om te veranderen.
- Tip 4: Ga verder met je leven
Het vierde en laatste wat je moet doen om te kunnen loslaten, is verder gaan met je leven. Verder gaan betekent dat je je richt op het heden, dat je je focust op je doelen, dat je je passies volgt, dat je je dromen najaagt. Het betekent niet dat je het moet vergeten. Je gaat alleen bewust ervoor kiezen om je aandacht niet meer te richten op datgene waar je geen invloed op hebt.
Het verdergaan is een besluit wat je neemt om je bewust te richten op de toekomst, de kansen en de mogelijkheden.
Om verder te kunnen gaan met je leven, moet je eerst je leven waarderen. Je moet waarderen wat je hebt, wie je hebt, wat je kunt, wie je bent, dat je leeft, voelt en kunt denken. Hierdoor ga je je beseffen dat je uniek bent en dat je bijzonder bent, Je beseft je dat jij de moeite waard bent.
Als je je leven waardeert, kun je je leven verbeteren. Je kunt je leven verbeteren door jezelf uit te dagen, door jezelf te ontwikkelen, door jezelf te verwennen. Ook door nieuwe dingen te proberen, door nieuwe mensen te ontmoeten en door nieuwe plaatsen te bezoeken zal jij jezelf verder ontwikkelen.
Loslaten is een proces, geen eenmalige actie. Het vergt tijd, geduld, en moed. Maar het is het waard. Want als je loslaat, maak je ruimte voor iets nieuws, iets beters, iets mooiers. Als je loslaat, maak je ruimte voor jezelf, voor je ware zelf, voor je beste zelf.
Dus, waar wacht je nog op? Laat los en leef!
En als je deze blog nu hebt gelezen en denkt: Ja! Ik wil loslaten, maar… Dan is angst coaching wellicht iets voor jou.
Neem dan eens contact met me op om met elkaar te bespreken waar ik jou in jouw proces van loslaten bij kan ondersteunen.
Ik sta voor jou klaar
Als coach kan ik jou ondersteunen met of in jouw proces van het loslaten van personen en/of negatieve gebeurtenissen en ervaringen. Herken jezelf. Kun jij wel een helpende hand gebruiken? Stuur me dan een berichtje, want ik help je graag.