Uitstelgedrag: Weten wat je moet doen om je doelen te bereiken, maar het toch niet doen!

Je herkent kent het vast wel: We weten wat we moeten doen om onze doelen te bereiken, maar toch doen we het niet. We stellen uit, we raken afgeleid, we verliezen onze motivatie. Hoe komt dat? En belangrijker nog: hoe kunnen we dit ombuigen?
In deze blog geef ik jou 7 redenen waarom jou dit overkomt én hoe je dit om kunt buigen.

Hoge eisen stellen

Een van de redenen waarom je niet in actie komt om je doelen te bereiken, is omdat we te hoge eisen aan onszelf stellen. We willen alles perfect doen, we willen geen fouten maken, we willen geen risico’s nemen om te falen. Deze hoge eisen die we aan onszelf stellen zorgen er juist voor dat we vastlopen. We raken verlamd door de angst om te falen en komen niet meer in actie.

Hoe kun je dit ombuigen?

Je kunt dit ombuigen door jezelf toestemming te geven om fouten te maken. Je mag accepteren dat je niet perfect bent. Niemand is perfect, jij ook niet. En dat hoeft dus ook niet. Door te leren van je fouten en ze te zien als waardevolle lessen kun je wat liever zijn voor jezelf en die hoge eisen aan jezelf los laten. Vergeet ook niet dat kleine stapjes ook stapjes zijn richting jouw doel.

Te veel afleidingen

Een andere reden waarom je niet aan de slag gaat met jouw doel, is omdat we te veel afleidingen hebben. We worden constant gestoord door onze telefoon, onze e-mail, social media, onze kinderen, collega’s, verplichtingen, ga zo maar door. Om ons heen zijn te veel prikkels waardoor we ons niet meer kunnen concentreren op wat écht belangrijk is.

Hoe kun je dit ombuigen?

Door jezelf te leren af sluiten van afleidingen kun je dit doorbreken. Zoek een manier hierin die voor jou werkt. Een paar mogelijke opties voor afleiding door je telefoon zijn; je telefoon uitzetten, de Wifi of data uitzetten, het geluid van je telefoon uit. Je kunt ook tijdens een bepaalde taak je e-mail programma afsluiten. Door jezelf een rustige omgeving te geven waarin je je kunt concentreren op je doelen zul je hier ook sneller aan gaan werken.

We hebben geen duidelijk plan

Een derde reden waarom je niet aan jouw doel werkt terwijl je dit wel wil, is omdat we geen duidelijk plan hebben. We weten wel wat we willen bereiken, maar we hebben geen idee hoe we dat moeten doen. We hebben geen stappenplan, geen strategie, geen richting.

Hoe kun je dit ombuigen?

Je buigt dit alleen om door een duidelijk plan te maken. Jouw doel is een einddoel, maar we vergeten dat er vaak veel stappen te zetten zijn om dat doel te bereiken. Door je doelen op te delen in kleine stapjes en deze stap voor stap te volgen wordt het haalbaarder. Daarmee heb je een strategie in handen die bij jou past en die je kunt volhouden.

We hebben geen motivatie

Een vierde reden waarom je niet in actie komen, is omdat je geen motivatie hebt. We weten vaak wel wat we willen bereiken, maar we hebben geen zin om eraan te werken. Als het er echt op aan komt wint ons ‘oude’ gedrag, onze ‘oude’ gewoonten. Dit is heel menselijk en heeft te maken met hoe ons brein werkt. Jouw motivatie is dus niet sterk genoeg om dat proces in jouw brein tegen te gaan.

Hoe kun je dit ombuigen?

Je kunt dit alleen maar ombuigen door jezelf te motiveren. De meest helpende manier om dat te doen, is door noodzaak te creëren voor jezelf om jouw doel te bereiken. Hiermee herinner je jezelf aan waarom je dit doel wilt bereiken en wat er gebeurt als je je doel niet haalt. Daarnaast helpt het om jezelf te belonen voor elke stap die je richting je doel zet. Verder is het belangrijk om mensen op te zoeken die je steunen en inspireren.

We hebben geen discipline

Een andere reden waarom je niet serieus met jouw doel aan het werk gaat, is omdat je geen discipline hebt. We weten wel wat we moeten doen, maar we doen het niet. We stellen uit, we zijn lui, we hebben geen doorzettingsvermogen.

Hoe kun je dit ombuigen?

Om dit te veranderen is het belangrijk jezelf discipline aan te leren. Dit doe je door jezelf te trainen om te doen wat je moet doen, ook als je er geen zin in hebt. Het is belangrijk dat je jezelf helpt herinneren aan waar je het voor doet. Wanneer je het dan toch hebt gedaan mag je jezelf belonen. Ja, ik noem het nu al voor de tweede keer, maar onderschat een beloning aan jezelf niet.

We hebben geen goede gewoontes

Een zesde reden waarom jij niet aan jouw doel werkt, terwijl je dit wel wilt, is omdat je geen goede gewoontes hebt. We weten wel wat we moeten doen, maar we hebben geen routine, geen structuur. Mensen zijn gewoontedieren. We laten ons leiden door onze gewoontes.

Hoe kun je dit ombuigen?

Je kunt dit ombuigen door jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Door gewoontes aan te leren hoef je je doel niet te behalen op basis van discipline.
Nieuwe gewoontes aanleren doe je door bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd op staan en naar bed gaan, door elke dag op dezelfde tijd te eten, sporten, mediteren, lezen of wat je doel ook is. Hierdoor slijt je langzaam een gewoonte in.

We hebben geen steun

De laatste reden die ik in deze blog ga behandelen waardoor jij wel weet wat je moet doen, maar het toch niet doet, is omdat we geen steun hebben. Dit wordt enorm onderschat.
Wanneer we niemand om ons heen hebben die ons steunt, die ons begrijpt, die ons inspireert en ons een spiegel voor houdt waar nodig voelen we ons alleen en ontmoedigd.

Hoe kun je dit ombuigen?

Je kunt dit alleen veranderen door steun te zoeken. Deel je doel met anderen. Zoek hierbij de mensen op die je begrijpen, die je steunen, die je inspireren. Door jezelf open te stellen voor anderen en te delen wat je bezighoudt raak je gemotiveerd. Door te vragen om hulp als je het nodig hebt kun je op lastige momenten de motivatie en energie terugvinden.

Er zijn veel redenen waarom we weten wat we moeten doen om onze doelen te bereiken, maar het toch niet doen. Maar gelukkig zijn er ook veel manieren om dit te ombuigen. Door jezelf toestemming te geven om fouten te maken, door jezelf af te sluiten van afleidingen, door een duidelijk plan te maken, door jezelf te motiveren, door jezelf discipline aan te leren, door jezelf goede gewoontes aan te leren, en door steun te zoeken. Met deze tips kun je jezelf helpen om je doelen te bereiken en jezelf te ontwikkelen. Coaching with joy kan je hierbij helpen met persoonlijke en professionele coaching. Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Heb jij hulp nodig met het creëren van de mindset waardoor jij wél aan jouw doelen gaat werken?
Ik help jou hier graag bij.