Hoe kom ik van mijn angst voor de tandarts af?

Zie jij er als een berg tegenop om naar de tandarts te gaan? Loopt bij jou de spanning op bij het alleen al denken aan de tandarts? Veel mensen zijn bang voor de tandarts. Er zijn zelfs tandartsen gespecialiseerd voor het behandelen van mensen die angstig zijn voor de tandarts. Maar hoe kom je af van je angst voor de tandarts?
In deze blog ga ik met jou kijken naar de mogelijke oorzaken, tips om rustig te blijven én naar de methode om voor altijd je angst voor de tandarts uit je leven te bannen.

Oorzaken van angst voor de tandarts

Zo veel mensen, zo veel ervaringen. Voor iedereen is de precieze oorzaak van angst voor de tandarts verschillend, maar toch zijn hier een aantal gemeenschappelijke delers in te vinden. Angst voor de tandarts gaat vaak terug naar je jeugd. Een slechte eigen ervaring, het horen van slechte ervaringen van anderen. Maar je kunt ook angst ontwikkelen doordat je ouders angstig zijn/waren voor de tandarts. Als kind neem jij dan die angst over bijvoorbeeld.
Maar vaak ligt er aan de angst voor de tandarts nog iets anders ten grondslag. Dit kan bijvoorbeeld schaamte voor je gebit zijn, bang voor pijn, bang voor de boor of verdoving bij eventuele gaatjes, etc.

Het is ook heel goed mogelijk dat de angst voor de tandarts je plots uit het niets lijkt te overkomen, of je bent ineens angstig zonder dat je zelf een duidelijke aanleiding kunt benoemen.
Wanneer de angst of spanning de overhand neemt en jouw handelen dusdanig beïnvloed spreek ik van een emotionele blokkade. Vaak denken we dat angst, spanning en/of pijn bij een tandartsbezoek hoort, maar dit hoeft niet zo te zijn. In deze blog lees je meer over het ontstaan van emotionele blokkades.

5 tips om rustig te blijven bij de tandarts

Allemaal leuk, maar jij wilt natuurlijk gewoon tips voor hoe jij kunt omgaan met jouw angst. Deze 5 tips zou je kunnen toepassen om rust te vinden/behouden met een tandarts bezoek in het vooruitzicht.

  1. Maak het bespreekbaar
    Wat ik nog regelmatig hoor is dat mensen het niet bespreken met hun tandarts. Door het juist open te bespreken voordat de behandeling begint, kan de tandarts ook beter afstemmen met jou in wat jij wel of niet fijn vindt. Tandartsen hebben dagelijks te maken met angstige mensen. Het is dus echt niet raar!
    Wanneer praten met je eigen tandarts niet helpt, kijk dan eens naar een tandarts gespecialiseerd op angsten of kijk naar angstcoaching.
  2. Ademhalingsoefeningen
    Probeer voorafgaand aan je afspraak en tijdens de behandeling diepe ademhalingsoefeningen te doen. Adem langzaam in door je neus, houd je adem even vast en adem dan langzaam uit door je mond. Dit kan helpen om je zenuwen te kalmeren en je ontspannen te voelen. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van tip 1 zal een tandarts je hier ook de tijd en ruimte voor geven.
  3. Visualiseren
    Stel jezelf voor dat je op een rustige, ontspannende plek bent tijdens je tandartsbezoek. Veel tandartsen spelen hier al op in door een foto van de natuur aan het plafond te hangen.
    Sluit je ogen en visualiseer bijvoorbeeld een rustig strand of een mooie, groene boswandeling. Concentreer je op de details (de schelpjes in het zand, de fluitende vogels in het bos) en probeer alle spanning los te laten.
  4. Muziek of luisterboeken
    Vraag of je tijdens de behandeling naar muziek of een luisterboek kunt luisteren. Afleiding is erg belangrijk bij angst. Muziek of een luisterboek kan je helpen om je af te leiden van de behandeling.
  5. Affirmaties
    Bedenk en herhaal voor jezelf positieve affirmaties (positieve zinnen) die je geruststellen, zoals “Ik ben veilig en in goede handen” of “Deze afspraak is snel voorbij zijn” Het herhalen van deze positieve gedachten kan je helpen om kalm te blijven.

NEI therapie om van jouw angst voor de tandarts af te komen

Een snelle en effectieve manier om jouw angst voor de tandarts aan te pakken is NEI therapie. NEI (Neuro Emotionele Integratie) werkt voor mensen met angst voor de tandarts door het aanpakken van de onderliggende oorzaken van die angst, die vaak diepgeworteld liggen in het onderbewustzijn. Tijdens een NEI behandeling maak ik gebruik van de biotensor om jouw  verborgen emoties en overtuigingen die de oorzaak zijn van jouw angst voor de tandarts naar boven te krijgen. Deze verborgen emoties worden ook wel emotionele blokkades genoemd. Deze kunnen variëren van vroegere negatieve ervaringen met de tandarts tot diepere emotionele blokkades die gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld het verlies van controle of angst voor pijn.
Door jouw (onbewuste) emoties te begrijpen en los te laten, kunnen het gevoel van rust en vertrouwen weer ervaren. Hierdoor zul je weer met meer vertrouwen en rust naar je tandarts gaan.
Wil jij meer weten of heb je vragen? Twijfel dan niet om geheel vrijblijvend contact met me op te nemen.

Joyce Verhoeven het gezicht achter Coaching with Joy. Jouw coach om jouw mindset blijvend te veranderen en emotionele blokkades op te heffen.

Wil jij jouw angst voor de tandarts aanpakken?

Door middel van angst coaching en/of NEI therapie werk ik samen met jou aan het loslaten van jouw angst voor de tandarts. Samen kijken we naar het diepere laagje onder die angst.

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.