De orgaanklok: Hoe beïnvloeden emoties je slaap?

Heb je moeite met inslapen of wordt je vaak midden in de nacht wakker? Of urenlang naar het plafond staren terwijl de minuten wegtikken? 1 op de 4 Nederlanders heeft problemen met slapen. Slecht slapen is niet alleen vervelend, maar heeft invloed op de rest van je dag. Slecht slapen kan ook een diepere oorzaak hebben volgens de Chinese geneeskunde. Volgens de Chinese geneeskunde speelt de orgaanklok een cruciale rol in jouw slaappatronen. In deze blog ontdek je hoe de orgaanklok invloed heeft op je emoties en je slaap.

Wat is de orgaanklok?

De orgaanklok is een belangrijk concept in de traditionele Chinese geneeskunde. Het idee is dat elk orgaan in jouw lichaam zijn eigen piekmoment heeft gedurende een cyclus van 24 uur. Deze cyclus is verdeeld in blokken van twee uur. Dus elke 2 uur is er een ander orgaan die op dat moment het hardst aan het werk is en de meeste energie verbruikt om goed te kunnen functioneren. Een verstoorde nachtrust is dus vaak een teken dat een bepaald orgaan uit balans is. Elk orgaan is weer gekoppeld aan emoties. Op die manier kun je dus zeggen dat wanneer jij telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt, of wanneer jij gedurende de dag telkens op hetzelfde moment een energiedip hebt, het kan wijzen op een emotionele disbalans.

Hoe koppel je emoties en slecht slapen aan de orgaanklok?

23:00 – 01:00: Galblaas
Kun je moeilijk in slaap komen? Volgens de orgaanklok is de galblaas actief tussen 23:00 en 01:00. Verbitterdheid of frustratie kunnen hier de boosdoeners zijn. Fysiek kan dit zich uiten in spijsverteringsproblemen of een stijve nek. Waar ben jij gefrustreerd over? Wie kun jij niet vergeven of waarvoor kun jij jezelf niet vergeven?

01:00 – 03:00: Lever
Wakker worden rond deze tijd kan wijzen op een disbalans in de leverenergie. De lever is verbonden met woede en boosheid. Als je vaak tussen 01:00 en 03:00 wakker wordt, kan dit betekenen dat je worstelt met gevoelens van frustratie of onrust. Waar ben jij pissig over? Wat wil jij bewijzen?

03:00 – 05:00: Longen
Deze uren zijn gekoppeld aan de longen, en wakker worden tijdens deze periode kan wijzen op verdriet of rouw die niet volledig verwerkt is. Fysiek kunnen ademhalingsproblemen ook een rol spelen. Wie of wat ben jij verloren? Geloof jij nog in jezelf?

05:00 – 07:00: Dikke darm
Vroeg in de ochtend wakker worden, tussen 05:00 en 07:00, kan te maken hebben met de dikke darm. Dit orgaan staar voor het loslaten van wat niet langer nodig is, zowel fysiek als emotioneel. Wat kun jij niet loslaten? Waarover voel jij je schuldig?

De kracht van de biologische klok en de orgaanklok combineren

Maar je moet toch ook een keer opstaan? Dit betekent toch niet meteen dat er iets uit balans is? Dat klopt natuurlijk. Hoewel de biologische klok en de orgaanklok vanuit verschillende invalshoeken naar je slaap kijken, kunnen ze elkaar mooi aanvullen. Je biologische klok zorgt voor een slaap-waakcyclus en reageert op externe factoren. De term “biologische klok” wordt naar mijn idee dan ook vaak verkeerd gebruikt. Je biologische klok is niet een routine als; “Mijn biologische klok staat om 5.00uur, want dan ben ik altijd wakker”. Jouw biologische klok zou er namelijk voor zorgen dat je wakker wordt wanneer de zon op komt. Een externe factor van licht dus.
De orgaanklok kijkt naar de energiebalans in je lichaam en verbindt slaapproblemen met emotionele en fysieke disbalans in bepaalde organen.
Door beide benaderingen te combineren, krijg je een completer beeld van je slaappatronen en kun je gericht werken aan het herstellen van je nachtrust.

NEI Therapie: Jouw slaap verbeteren door dieper te kijken

Slecht slapen kan dus een signaal zijn dat er op een dieper niveau iets uit balans is. Hier komt NEI therapie in beeld. Met NEI (Neuro Emotionele Integratie) worden je emotionele blokkades aangepakt bijdragen aan o.a. jouw slaapproblemen. Door onbewuste patronen en emoties te verwerken, kan de energie in je lichaam weer vrij stromen en kun jij weer lekker doorslapen.

Ben je benieuwd of NEI therapie jou kan helpen om weer goed te slapen? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Joyce Verhoeven biedt in haar coachingpraktijk NEI therapie en NLP coaching aan.

Klaar om jouw slaapproblemen aan te pakken?

Niets is zo vermoeiend als slecht slapen. Gun jij jezelf weer een goede nachtrust? Neem contact met me op om er achter te komen wat ik voor jou kan betekenen.

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.