15 tekenen dat jij niet in contact staat met je gevoel

Voelen, het lijkt allemaal zo makkelijk. Toch is dit nog steeds knap lastig voor heel veel mensen. In deze blog omschrijf ik daarom 15 tekenen dat jij niet in contact staat met je gevoel.
Het meest confronterende signaal is toch wel jouw antwoord op de bijna dagelijkse vraag die door veel mensen aan jou wordt gesteld: “Hoe is het met je?”. Beantwoord jij deze vraag vaak zonder na te denken met “Goed hoor, en met jou?”, of geef je aan dat je even niet zo lekker in je vel zit? Of is jouw antwoord afhankelijk van wie jou de vraag stelt en op welk moment?

Signalen dat je niet in contact bent met je gevoel

  1. Glimlachen terwijl je verdrietig bent
    Je merkt dat je vaak glimlacht en doet alsof alles in orde is, zelfs als je diep van binnen verdrietig bent. Dit kan een teken zijn dat je je ware gevoelens onderdrukt.
  2. Druk zijn met werk om gevoelens te vermijden
    Je neemt extra werk aan of blijft langer op je werk om niet thuis te zijn en gevoelens van eenzaamheid of verdriet te vermijden. Door jezelf bezig te houden, hoef je niet stil te staan bij wat je werkelijk voelt.
  3. Lachen terwijl je teleurgesteld of boos bent
    In situaties waarin je eigenlijk teleurgesteld of boos bent, lach je het weg in plaats van deze gevoelens te benoemen naar de ander. Dit kan wijzen op een patroon van het niet erkennen van je eigen emoties.
  4. Niet kunnen huilen bij een emotioneel moment
    Tijdens een begrafenis of een andere verdrietige gebeurtenis, blijf je kalm en afstandelijk terwijl anderen om je heen huilen. Het lijkt alsof je emoties geblokkeerd zijn, waardoor je ze niet kunt uiten.
  5. Ongepaste reacties op slecht nieuws
    Je reageert onverschillig op slecht nieuws, zoals een ontslag of een ziekte in de familie, in plaats van bezorgdheid of verdriet te tonen. Dit kan betekenen dat je je ware gevoelens wegdrukt.
  6. Ongelukkige relatie negeren
    Je blijft in een relatie die je niet echt gelukkig maakt of die zelfs toxisch is. Hierbij erken je je eigen gevoelens van verdriet, boosheid of angst niet. Het is alsof je je eigen welzijn negeert.
  7. Doorgaan met activiteiten ondanks uitputting
    Je blijft doorgaan met fysieke activiteiten zoals sporten of werken, zelfs als je uitgeput bent. Je luistert niet naar de signalen van je lichaam, wat kan wijzen op een disconnectie met je eigen behoeften en gevoelens.
  8. Vermijden van confrontaties
    In plaats van je ongenoegen of gevoelens van onrecht te uiten, vermijd je conflicten door passief gedrag te vertonen en doe je alsof er niets aan de hand is. Dit kan leiden tot het opkroppen van negatieve emoties.
  9. Vermijden van stille momenten
    Je voelt je ongemakkelijk in stilte en probeert altijd geluid om je heen te hebben, zoals muziek of televisie, om je gedachten en gevoelens te vermijden. Dit kan een manier zijn om niet met je eigen emoties geconfronteerd te worden.
  10. Onvermogen om te ontspannen
    Je vindt het moeilijk om te ontspannen en hebt altijd het gevoel dat je iets moet doen. Hierdoor geef je jezelf geen tijd om je gevoelens te verwerken en te begrijpen.
  11. Overmatig gebruik van sociale media
    Je spendeert veel tijd op sociale media om jezelf af te leiden van je echte emoties en om niet na te hoeven denken over je eigen leven. Dit kan een vlucht zijn van wat je werkelijk voelt.
  12. Problemen met intimiteit
    Je hebt moeite om emotioneel intiem te zijn met anderen, zelfs met mensen die dicht bij je staan, omdat je bang bent om je gevoelens te laten zien. Dit kan een barrière vormen in je relaties.
  13. Rationele verklaringen voor alles
    Je probeert altijd logische verklaringen te vinden voor situaties in plaats van toe te geven dat je emotioneel geraakt bent. Dit kan een manier zijn om je eigen kwetsbaarheid te vermijden.
  14. Eetbuien of verlies van eetlust
    Je merkt dat je eetpatroon verandert onder stress, door te veel of te weinig te eten, als een manier om je emoties te onderdrukken. Je lichaam reageert op de emoties die je probeert te negeren.
  15. Overmatig zorgen voor anderen
    Je richt je constant op de problemen van anderen en helpt hen, zodat je je eigen gevoelens kunt negeren. Dit kan een manier zijn om niet stil te staan bij je eigen emoties en behoeften.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze situaties? Dan kan dat een teken zijn dat je niet volledig in contact staat met je gevoelens. Maar hoe verander je dit dan?

NEI therapie om in contact te komen met je gevoel

Door middel van NEI therapie kan ik jou helpen om weer in contact te komen met je gevoelens en dichter bij jezelf te komen. Door samen met jou te werken aan het (h)erkennen en verwerken van onderdrukte emoties en emotionele blokkades. Door middel van de biotensor en gerichte vragen, ontdek ik welke onbewuste patronen en oude trauma’s jou blokkeren om volledig in contact te staan met je gevoelens. Samen gaan we deze emotionele obstakels aanpakken, waardoor je leert je emoties beter te begrijpen en te uiten. Dit proces helpt ook om je stress en angst te verminderen, gezondere relaties op te bouwen en meer innerlijke rust en balans te vinden.

Joyce Verhoeven is ervaringsdeskundige op het gebied van chronische lichamelijke klachten, stress, angsten en burn-out.

Wil jij weer in contact komen met wie jij werkelijk bent?

Sta jij vaak niet meer in contact met jouw gevoel en wil jij daar iets in veranderen? Wil jij op een snelle en effectieve manier meer inzicht krijgen in jouw gedachten en gevoelens?

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.