Hoe kun je weer in contact komen met je gevoel?

Als kind lijkt het ‘voelen’ vanzelf te gaan. Kinderen staan zo dicht bij hun emoties, tonen hun gevoelens en doen niks wat ze niet willen. Al snel brengen wij onze kinderen normen en waarden bij en leren zij luisteren naar dat wat er van hen verwacht wordt. Dat is het prille begin waarbij je al op hele jonge leeftijd leert om minder en minder naar je eigen gevoel te luisteren. Totdat je op een punt in je leven bent dat je niet meer goed weet wat je nu écht wilt, wat je voelt, waar je blij van wordt. Daarom geeft deze blog antwoord op de vraag hoe je weer in contact kunt komen met je eigen gevoel.

Hoe je als kind van je eigen gevoel vervreemd

Als kind leer je vaak al vroeg om je eigen gevoelens te negeren door de boodschap die je van je ouders of omgeving ontvangt. In gezinnen waar emoties niet openlijk besproken worden of waar sterke emotionele reacties als lastig of ongewenst worden beschouwd bijvoorbeeld. Daar leert een kind dat het uiten van emoties ongepast of onwenselijk is. Ook sociale normen en verwachtingen hebben hier invloed op. Bijvoorbeeld als kinderen worden aangemoedigd om niet te huilen door een (mogelijk onschuldige) opmerking als “Nou, tranen weg” of “Als je huilt kan ik je niet verstaan”. Maar het kan ook zijn dat de ouder zegt “Niks aan de hand” wanneer het kind boos of verdrietig is. Wat een ouder eigenlijk zegt is dat het kind zich aanstelt en de emoties er niet mogen zijn. Hierdoor leer je als kind dat je je emoties moet verbergen.
En dit zijn nog maar een aantal momenten waarop een kind al leert om hun eigen gevoelens te onderdrukken. Des te belangrijker om goed voor ogen te hebben welke basisbehoeften een kind heeft.

De gevolgen van het niet in contact staan met je gevoel

Het negeren van je eigen gevoelens heeft grote gevolgen die je hele leven kunnen beïnvloeden, van je lichamelijke gezondheid tot je sociale interacties. Deze gevolgen uiten zich op verschillende niveaus:

  • Mentale gezondheid
    Op mentaal niveau kan het onderdrukken van gevoelens leiden tot ernstige psychische problemen zoals chronische stress, angststoornissen en depressie. Emoties die niet erkend of verwerkt worden, blokkeren en hopen op in je lijf. Dit kan leiden tot een constante innerlijke strijd, gevoelens van leegte en ook de dagelijkse uitdagingen kunnen lastiger en zwaarder aanvoelen.
  • Fysieke gezondheid
    De impact op je lichamelijke gezondheid is ook groot. Emotionele stress die niet wordt afgevoerd, kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals chronische pijn, vermoeidheid, slaapproblemen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Langdurige stress en emotionele onderdrukking kunnen je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekte en infecties. Vaak ligt er dan ook aan een fysieke klacht een emotionele oorzaak ten grondslag.
  • Relaties
    Op sociaal vlak kan het niet in contact staan met je gevoelens de kwaliteit van je relaties ernstig aantasten. Emoties vormen de basis van een échte verbinding hebben met elkaar. Wanneer je je eigen gevoelens niet begrijpt of kunt uiten, kan het moeilijk zijn om oprecht en empathisch met anderen om te gaan. Dit kan leiden tot oppervlakkige relaties, misverstanden. In je werkleven geeft dit een hogere kans op burn-out.
  • Persoonlijke ontwikkeling
    Wanneer je niet in contact staat met je eigen gevoel, dan heeft dit invloed op je persoonlijke groei. Wanneer je je eigen emoties niet (h)erkent is het lastig om jezelf te begrijpen en te ontwikkelen. Dit kan het moeilijk maken om doelen te stellen en nastreven, want je weet simpelweg niet wat je wilt. Hierdoor loop je vast in je leven.

Hoe kun je weer leren voelen?

Het herstellen van de verbinding met je gevoelens is belangrijk voor een gezond en leuk leven.

Stap 1: Neem de tijd
Neem bewust 1 of 2 vaste momenten op een dag de tijd om even stil te staan bij je gevoelens. Wat voel ik? Wat heb ik nu nodig? Hoe vaker je dit doet hoe natuurlijker dit aanvoelt. Bij de start is het belangrijk om hier vaste momenten van te maken zodat je het niet vergeet. Het wordt een nieuwe gewoonte.
Vind je het fijn om dit in je hoofd te doen? Met muziek of meditatie? In een boekje waarin je alles opschrijft? Kies dat wat bij je past.

Stap 2: Ga je gevoel aan
Wanneer je bewuster stilstaat bij dat wat je voelt, fysiek en/of mentaal, zul je merken dat je sommige dingen liever niet voelt. Wanneer je deze gevoelens dan wegduwt onderdruk je je emoties. En wanneer je je emoties onderdrukt, ontstaan er emotionele blokkades. Laat je gevoel er dus gewoon even zijn. Eerst 1 minuut, dan 2, en zo bouw je het steeds verder uit.
En onthoud; Jouw lijf kent de emotie al, dus je kunt het aan! Biedt weerstand aan die gedachten die zeggen dat je dat niet kunt.

Stap 3: Let it be
Wanneer je dan stil staat bij je gevoel en je gevoel er mag zijn, is het heel belangrijk dat je jezelf niet gaat veroordelen. Al je gevoelens mogen er zijn, ook al zegt jouw ego van niet. Je hebt niet altijd invloed op de gevoelens die komen opzetten, dus of het nou verdriet, boosheid, jaloezie of iets anders is; Let it be!

Stap 4: Stap voor stap
Wanneer je toch merkt dat je lastig voelt, focus dan eerst op de lichamelijke dingen die je voelt. Daarna kun je dan verder uitbreiden naar de dingen die je denkt. Welke emotie zou je daar aan koppelen? Waar in je lijf voel je dan iets? En is dat gevoel groot of klein? Zwaar of licht?
Door toch bezig te blijven bij dat gevoel, komt het voelen van de emotie vanzelf.

Stap 5: Hand in hand
Merk je nou dat je écht niet bij je gevoel komt, dan ligt hier waarschijnlijk een emotionele blokkade op. Het kan dan helpend zijn om hier hulp bij in te schakelen. Je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld Reiki, aromatherapie, chakrahealing, ademwerk of NEI therapie.

Met NEI therapie weer in contact komen met je gevoel

NEI is een afkorting van Neuro Emotionele Integratie. NEI therapie is een snel en effectief wapen om emotionele blokkades op te heffen en weer écht te voelen. Het begint met een zoektocht in jouw onderbewuste om verborgen blokkades te vinden. NEI bevrijdt vastzittende emoties en herstelt de balans in je lichaam. Oude, negatieve overtuigingen laat je al direct tijdens de eerste behandeling los. Deze therapie helpt je ook om je emoties beter te begrijpen, stress te verminderen en je innerlijke kracht te herstellen.

Het resultaat? Meer verbinding met je echte zelf en je gevoel.

Dit is Joyce verhoeven. Jouw NEI therapeut en NLP coach uit Cuijk.

Wil jij weer in contact komen met jouw gevoel?

Ben jij benieuwd naar welke emotionele blokkades bij jou schuilgaan achter het ‘niet kunnen voelen”?

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.