Wat is een emotionele burn-out?

Als jonge moeder heb je vaak het gevoel dat je alle ballen in de lucht moet houden. Je probeert te voldoen aan de verwachtingen van je partner, ouders, vrienden, werk, en je kinderen. Het is uitdaging zijn om alle ballen hoog te houden. Maar wat gebeurt er als dit niet meer lukt? Wat gebeurt er als je voelt dat je het eigenlijk niet meer aan kunt, maar je toch door gaat omdat je geen uitweg meer ziet? Te veel en te zware ballen kunnen leiden tot een emotionele burn-out. In deze blog lees je wat een emotionele burn-out is, wat je er tegen kunt doen en hoe je hem kunt voorkomen.

Wat is een emotionele burn-out?

Bij een emotionele burn-out voel je je extreem uitgeput. Ja Joyce, iedereen is wel eens moe. Klopt, maar een emotionele burn-out gaat veel verder dan alleen maar moe zijn. Bij deze burn-out voel je je helemaal leeg. Vaak merk je dat je nergens meer zin in hebt, geen energie hebt om iets te doen, je voelt je constant gestrest of opgefokt en je lijkt dat niet meer te kunnen bedwingen. Zo kan het zijn dat je veel piekert en maalt in je hoofd. Ook kan het zijn dat je constant prikkels om je heen nodig hebt om te kunnen functioneren; veel op je telefoon, altijd de radio of tv aan bijvoorbeeld. En ook op je emoties heb je maar weinig grip. Je hebt bijvoorbeeld last van huilbuien, je voelt je snel geïrriteerd of overprikkeld, je ervaart concentratieproblemen en/of je voelt je hopeloos, lui en ongemotiveerd. Eerder heb ik al een blog geschreven over hoe je grip krijgt op je emoties. Echter met een emotionele burn-out is er wel meer aan de hand dan dat je even je emoties niet onder controle hebt.

Wat zijn de oorzaken van een emotionele burn-out

Als jonge moeder kan de druk enorm hoog liggen of voelen. Je wilt een perfecte moeder te zijn, je wilt een leuke en uitdagende baan daarnaast hebben, er moet een gezonde en voedzame maaltijd op tafel staan voor het hele gezin, mensen om je heen zeggen dat je tijd voor jezelf moet nemen omdat ze zien dat het niet zo goed met je gaat, maar je zou niet weten wanneer en hoe. Vaak proberen moeders hun emoties te onderdrukken en te negeren, want ze voelen niet de ruimte of de mogelijkheid om er even bij stil te staan. Altijd maar doorgaan en geen keus voelen kan leiden tot emotionele blokkades. Deze blokkades stapelen zich op en kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out.

De gevolgen van een emotionele burn-out

De gevolgen van een emotionele burn-out zijn ingrijpend. Naast de emotionele en mentale uitputting, kun je last krijgen van fysieke symptomen, zoals een verhoogd cortisol niveau (stresshormoon), hoofdpijn en slaapproblemen. Het kan ook invloed hebben op je relaties en je vermogen om voor je kinderen te zorgen. Je kunt merken dat je geduld opraakt, dat je sneller geïrriteerd bent en dat de behoefte aan mensen om je heen vermindert.

In 3 stappen uitputting voorkomen

Een emotionele burnout heeft ernstige gevolgen hebben voor je. Omdat je pas goed voor je kinderen kunt zorgen, als je goed voor jezelf kunt zorgen is het daarom belangrijk om deze 3 belangrijke stappen te nemen.
Stap 1: De eerste stap is zelfzorg. Dit betekent dat je elke dag de tijd moet nemen om je te ontspannen en op te laden. Zelfs een paar minuten diep ademhalen of een korte wandeling kan al veel helpen. Daarnaast is het voor je lijf als voor je hoofd belangrijk om te bewegen (sporten, dansen, wandelen, yoga, precies dat wat bij jou past) en voldoende slaap.  Ook is het belangrijk om tijd voor jezelf te vinden door activiteiten te doen die je leuk vindt en die je ontspannen, zoals lezen, hobby’s of een warm bad nemen. Dit helpt je om even los te komen van de dagelijkse stress.
Stap 2: Een tweede belangrijke stap is het stellen van grenzen en het accepteren van hulp. ‘Nee’ zeggen tegen dingen die je niet kunt of wilt. Leer je eigen grenzen kennen én hier naar te luisteren. Ook hulp vragen hoort bij deze stap. Praat met je partner, vrienden, familie of zelfs je kinderen. Als je merkt dat je overweldigd raakt, overweeg dan om met een psycholoog of coach te praten. Zij kunnen je helpen om beter om te gaan met stress en je emoties.
Stap 3: Het onderhouden van je sociale contacten is een hele belangrijke factor in het voorkomen van een emotionele burn-out. Blijf in contact met vrienden. Mogelijk kost het je nu energie, maar zoek de mensen op bij wie jij je comfortabel genoeg voelt. Het uiten van je emoties lucht op en het helpt om te voorkomen dat je je geïsoleerd voelt.

Professionele hulp bij een emotionele burn-out

In stap 2 stipte ik het al even aan. Wanneer je voelt dat je zelf onvoldoende effect bereikt, je voornemens toch niet vol kunt houden of  echt meer steun nodig hebt van een onafhankelijker partij, twijfel dan niet om hierbij professionele hulp in te schakelen. En hoewel ik weet dat dit een enorme drempel kan vormen (been there, done that…) is dit echt een krachtige vorm van hulp om jou te ondersteunen.
Je kunt denken aan je huisarts en/of de praktijkondersteuner van de huisarts. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een psycholoog die een methodiek beheerst die bij jou past. Methodieken kunnen zijn CGT (cognitieve gedragstherapie) ERT (Emotie Regulatie Therapie), ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en her bestaan nog veel meer therapievormen. Laat je hierdoor ook door je huisarts informeren of ga zelf opzoek naar informatie om te kijken waar jij je goed bij voelt.
Vind jij dit een stap te ver? Overweeg dan eens een coach of NEI therapeut.
NEI therapie helpt je om onbewuste emoties en overtuigingen die je burn-out veroorzaken te vinden én direct te verwerken. Door deze emoties te verwerken, kun je de balans in je leven herstellen en weer in contact komen met jezelf en je gevoel. Zo heb jij weer energie voor hetgeen wat er écht toe doet!

Een emotionele burn-out is een serieuze ziekte die je niet mag negeren. Wist jij dat een burn-out zelfs blijvende hersenschade kan veroorzaken? Als jonge moeder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en de signalen van uitputting te herkennen. Twijfel je over het inzetten van een coach of NEI therapeut? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik kan je meer vertellen, je vragen beantwoorden en met je meekijken naar iemand bij jou in de buurt.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.