Hoe herken je de symptomen van onverwerkte emoties?

Als jonge ouder komt er veel op je af. De verantwoordelijkheid voor een kindje kan overweldigend, zwaar en emotioneel zijn. Vooral als je merkt dat je emoties niet altijd kloppen met jouw of de verwachtingen van jouw omgeving. Bijvoorbeeld als je blij hoort te zijn, maar je het eigenlijk heel zwaar en lastig vindt.
Onverwerkte emoties kunnen zich op verschillende manieren voor doen en het is belangrijk om deze signalen te herkennen, zodat je er op een gezonde manier mee om kunt gaan.
Daarom besteed ik in deze blog aandacht aan het herkennen van symptomen van onverwerkte emoties.

Veelvoorkomende symptomen van onverwerkte emoties

  1. Prikkelbaarheid
    Je kunt snel geïrriteerd raken in sommige situaties die je vroeger geen probleem vond. De kleinste dingen kunnen bij jou de heftigste reacties uitlokken.
  2. Ongeduldig zijn
    Deze hangt een beetje samen met prikkelbaarheid. Je bent ongeduldiger dan wat je eigenlijk zou willen. Wanneer het niet snel en efficiënt kan, of jij denkt het sneller te kunnen, kun je nog maar weinig geduld opbrengen.
  3. Vermoeidheid
    Emoties kunnen een flinke weerslag hebben op jouw energie. Het kost je fysiek en mentaal veel kracht om je emoties het hoofd te bieden. Hierdoor kun jij je moe voelen, ook al heb je genoeg geslapen. Ook kun je een gebrek aan energie ervaren voor de dagelijkse (huishoudelijke) taken.
  4. Nergens zin in hebben
    Nergens zin in hebben hangt deels samen met vermoeidheid. Je ervaart simpelweg te weinig energie. Ook voor de dingen die je vroeger wel leuk vond om te doen en waar je juist energie van kreeg. Tegen deze dingen zie je op als een blok en probeert dit liever te vermijden.
  5. Angstig zijn
    Je maakt je druk over dingen die buiten je controle liggen en maakt in jouw hoofd scenario’s met een slechte afloop. Hierdoor ontloop je bepaalde activiteiten liever. Je bent bijvoorbeeld telkens bang dat  je het verkeerd doet.
  6. Piekeren
    Gedachten die maar door je hoofd blijven malen. Jouw hoofd staat nooit stil. En vrijwel altijd zijn deze gedachten ook nog eens negatief. Je denkt dat anderen het beter kunnen en bent telkens opzoek naar redenen waarom anderen het beter kunnen dan jij.
  7. Minder interesse hebben in je kind
    Deze komt vaker voor dan je denkt. Je voelt gewoon even niet die band met jouw kind die anderen zeggen wel direct te voelen. Je voelt wel liefde, alleen niet op de manier die jij had gedacht. Misschien voel je zelf wel afstand of vrijwel niks als je naar je kind kijkt.
  8. Fysieke klachten zonder medische oorzaak
    Emoties die niet op tijd écht gezien worden, ontwikkelen zich tot fysieke klachten. Deze symptomen kunnen zich dan uiten in hoofdpijn, problemen met de ontlasting, pijn in je lichaam, verslavingen, allergieën, ontstekingen, etc.
    Wanneer er een medische noodzaak wordt gevonden wordt dit met grote regelmaat onderdrukt met medicatie. Maar ook onder de klachten waarbij je al veel hebt geprobeerd, maar niets helpt liggen zeer waarschijnlijk emotionele blokkades. Dit kan een indicatie zijn dat je onderbewuste worstelt met onverwerkte emoties.

Al deze symptomen zijn tekenen dat je emotioneel overweldigd en overvraagd bent. Door te onderzoeken wat maakt dat je dit ervaart kun je heel snel van deze symptomen af komen.
Het is heel belangrijk om deze symptomen te herkennen en ze niet te negeren. Onverwerkte emoties kunnen een grote impact hebben op je gezondheid én op je relatie met je kind.
Het is daarom echt van belang om tijd te nemen voor jezelf om dit te onderzoeken en professionele hulp te overwegen als je merkt dat je vastloopt.

Tips voor als je een partner hebt met onverwerkte emoties

Jij als partner bent vaak degene die de veranderingen in het gedrag van jouw partner als eerste merkt. Misschien zie je dat je partner meer gespannen zijn of het terugtrekken in zichzelf. Het kan ook zijn dat je langzaam aan merkt dat jouw partner van zichzelf vervreemd. Dat jullie bijvoorbeeld problemen krijgen in jullie relatie en dat het niet meer zo leuk is met elkaar als voorheen.

Als je deze tekenen herkent, is het belangrijk om te vragen hoe je je partner kunt ondersteunen. Je kunt hierbij helpen om samen naar de mogelijkheden te kijken voor emotionele ondersteuning. Vaak vinden we het niet makkelijk om over onze gevoelens te praten met elkaar, maar het kan heel erg opluchten. Ook hulp zoeken hierbij is niet raar, stom of onnodig. Vaak hebben we het goede voornemen om ons gedrag te veranderen of verbeteren. Toch lukt dit heel vaak niet doordat er sprake is van een emotionele blokkade.
Je kunt je partner adviseren om zich te verdiepen in NEI therapie. Tijdens een behandeling biedt een NEI therapeut een veilige omgeving waarin onverwerkte emoties snel en effectief kunnen worden aangekeken en op een gezonde manier verwerkt kunnen worden. Dit kan niet alleen je partner helpen om zich weer verbonden te voelen met zichzelf en jullie kind, maar het kan ook jullie relatie versterken.

Samen kunnen we werken aan het herstel van emotionele balans, zodat jullie als gezin weer voluit kunnen genieten van deze bijzondere tijd in jullie leven. Mocht je meer informatie willen over NEI therapie of opzoek zijn naar een geschikte NEI therapeut, twijfel dan niet om vrijblijvend contact met mij op te nemen.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.