De orgaanklok: Waardoor ben ik overdag zo moe?

Ben je overdag vaak moe, zelfs als je genoeg hebt geslapen? De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) biedt een interessante invalshoek om dit te verklaren; de orgaanklok. Deze klok kan inzichten bieden in waarom je je op specifieke momenten van de dag zo moe en uitgeput voelt. In deze blog onderzoeken we de relatie tussen de orgaanklok en vermoeidheid gedurende de dag.

Wat is de orgaanklok?

De orgaanklok is een belangrijk concept in de traditionele Chinese geneeskunde. Het idee is dat elk orgaan in jouw lichaam zijn eigen piekmoment heeft gedurende een cyclus van 24 uur. Deze cyclus is verdeeld in blokken van twee uur. Dus elke 2 uur is er een ander orgaan die op dat moment het hardst aan het werk is en de meeste energie verbruikt om goed te kunnen functioneren. Een energiedip overdag is dus vaak een teken dat een bepaald orgaan uit balans is. Elk orgaan is weer gekoppeld aan emoties. Op die manier kun je dus zeggen dat wanneer jij telkens rond hetzelfde tijdstip een energiedipje hebt, of telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt, het kan wijzen op een emotionele disbalans.

Hoe koppel je overdag moe zijn aan de orgaanklok?

07:00 – 09:00: Maag
Dit is de tijd waarin je maag op volle kracht werkt. Voel je je in de ochtend al uitgeput? Dan kan dit betekenen dat je spijsverteringssysteem overbelast is, bijvoorbeeld door slechte eetgewoonten of stress. Emotioneel gezien staat de maag voor zorgen. Waar maak jij je zorgen over?

09:00 – 11:00: Milt
De milt zet voeding om in energie. Als je in deze periode moe bent, kan dat wijzen op een zwakke miltenergie. De emotie die hoort bij de milt is zelfvertrouwen. Waar wil jij controle op hebben? Of waarin mag jij meer voor jezelf opkomen?

11:00 – 13:00: Hart
Tijdens de middag is je hartenergie het sterkst. Als je je juist rond deze tijd futloos voelt, kan het zijn dat je hartenergie uit balans is. Dit kan te maken hebben met emotionele spanning of stress. Welke emoties probeer jij weg te stoppen? Waarin voel jij je gekwetst of teleurgesteld?

13:00 – 15:00: Dunne darm
De dunne darm is verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen. Als je in deze periode een energiedip hebt, kan dat betekenen dat je lichaam moeite heeft om de juiste voedingsstoffen op te nemen. Emotioneel gezien staat de dunne darm voor je kwetsbaar voelen. Waarin voel jij je alleen staan? Of waar schaam jij je voor?

15:00 – 17:00: Blaas
In de namiddag is je blaas het meest actief. Vermoeidheid in deze periode kan wijzen op een disbalans in je blaasenergie. Emotioneel staat de blaas voor onzekerheid en besluitenloosheid. Waarin mag jij een keuze maken? Voel jij je klein?

17:00 – 19:00: Nieren
De nieren worden gezien als de opslagplaats van je levensenergie. Als je in de vroege avond uitgeput bent, kan dit wijzen op een zwakke nierenergie. De nieren staan emotioneel gezien voor angst. Waarin ontbreekt jouw vertrouwen? Waar ben je bang voor?

19:00 – 21:00: Kringloop
Tijdens deze uren is je bloedsomloop actief, wat een goed moment is om te ontspannen en tot rust te komen. Als je je juist in deze periode moe voelt, kan het zijn dat je je echt uitgeput voelt. Emotioneel gezien staat de kringloop voor het onderdrukken van emoties. Durf jij wel echt te voelen? Voel je je misschien gebruikt?

21:00 – 23:00: Drievoudige verwarmer
De drievoudige verwarmer is een concept binnen de TCM dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de energiestroom tussen de organen. Als je in deze uren uitgeput bent, kan dit duiden op een onbalans in de algehele energiestroom. Emotioneel gezien kun je je wanhopig voelen. Heb jij vaak last van wisselende emoties? Voel jij je eenzaam?

Het verband tussen vermoeidheid en emoties

Net zoals de orgaanklok aangeeft wanneer je organen het meest actief zijn, koppelt de TCM ook emoties aan specifieke organen. Elk orgaan staat voor bepaalde emoties. Chronische vermoeidheid kan dus niet alleen een fysieke oorzaak hebben, maar ook een emotionele. Voel je je bijvoorbeeld constant vermoeid rond de middag? Dit kan wijzen op emotionele stress die je hartenergie uit balans brengt. Door zowel je fysieke als emotionele gezondheid in balans te brengen, kun je je energieniveau gedurende de dag verbeteren.

De kracht van NEI therapie bij vermoeidheid

Als je merkt dat je steeds op dezelfde momenten van de dag moe bent, kan NEI (Neuro-Emotionele Integratie) therapie een effectieve manier zijn om de onderliggende oorzaken aan te pakken. NEI therapie richt zich op het opsporen en loslaten van onbewuste emotionele blokkades die je energiestroom verstoren. Door deze blokkades te verhelpen, kun je je energieniveau herstellen en je algehele welzijn verbeteren.

Wil je weten hoe NEI therapie jou kan helpen bij het aanpakken van je vermoeidheid? Neem dan contact op en ontdek wat deze snelle en krachtige methode voor jou kan betekenen.

De missie van Coaching with Joy is jouw emotionele blokkades opruimen waardoor jij weer volledig in balans komt.

Jouw energiedip aanpakken?

NEI therapie is een snelle en effectieve manier om snel te komen tot de oorzaak van jouw energiedips. Ook nieuwsgierig geworden?

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.