Hoe kun je je kind met faalangst helpen?
Faalangst is een veelvoorkomend probleem bij kinderen heeft een impact op hun ontwikkeling en groei. In mijn praktijk, Coaching with Joy, zie ik vaak jonge gezinnen waarin ouders zich zorgen maken over de faalangst van hun kinderen. Je wilt je kind graag helpen en ondersteunen, haar hoe kun jij jouw kind met faalangst het beste helpen? Op die vraag geef ik antwoord in deze blog.
Wat is faalangst?
Faalangst is een sterke angst om te mislukken of niet te voldoen aan bepaalde verwachtingen, wat vaak samen gaat met onzekerheid over het eigen kunnen. Kinderen die hiermee te maken hebben, zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn. Deze angst kan opkomen in veel verschillende situaties, zoals op school, tijdens sociale activiteiten of bij sport. Kinderen met faalangst maken zich vaak extreem veel zorgen over hun prestaties en vermijden vaak nieuwe uitdagingen, omdat ze bang zijn om te falen.
Hoe herken je faalangst bij je kind?
- Vermijden van uitdagingen
Kinderen met faalangst kunnen situaties uit de weg gaan waarin ze denken te zullen falen. Ze zeggen vaak dat ze iets niet willen doen of niet leuk vinden, uit angst dat ze niet succesvol zullen zijn. Door deze uitdagingen te vermijden, bevestigen ze voor zichzelf dat anderen het beter doen. - Lichamelijke klachten
Faalangst kan zich ook fysiek uiten. Symptomen zoals buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid of een versnelde hartslag kunnen opkomen in stressvolle situaties, bijvoorbeeld voor een proefwerk, een sportwedstrijd of een andere prestatiegerichte activiteit. - Laag zelfbeeld
Kinderen met faalangst hebben vaak een negatief zelfbeeld en twijfelen aan hun eigen kunnen. Dit zie je terug in opmerkingen zoals: “Ik kan dat toch niet”, “Ik doe het altijd fout”, of “Anderen zijn hier veel beter in.” - Perfectionisme
Sommige kinderen ontwikkelen een perfectionistische houding, waarbij ze pas tevreden zijn als ze perfect presteren. Ze streven naar het hoogste resultaat, bijvoorbeeld altijd een 10 willen halen of scoren bij een sportwedstrijd. Wanneer dit niet lukt, kunnen ze extreem teleurgesteld raken in zichzelf.
Ben jij benieuwd waardoor faalangst ontstaat? Lees dan eens deze blog.
Hoe kun je als ouder je kind met faalangst helpen?
Het is belangrijk om faalangst bij kinderen zo snel mogelijk aan te pakken om zo blijvende schade te voorkomen. Hier zijn wat tips waar je op kunt letten als ouder:
- Creëer een veilige omgeving:
Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt om fouten te maken. Moedig je kind aan om risico’s te nemen en benadruk dat mislukken/falen normaal is als je iets wilt leren. Wat erg goed helpt is om voorbeelden over jezelf te geven. - Stel realistische verwachtingen
Help je kind om realistische doelen te stellen en focus op dat wat een kind er voor doet in plaats van op resultaat. Dit kan de druk verlichten en helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Betrek je kind hierin, vraag hoe realistisch hun doel is? Ga hen vooral niet corrigeren op hun eigen bedachte doelen, maar stel vragen om meer inzicht te krijgen in de gedachtewereld van je kind. - Vermijd vergelijkingen
Moedig je kind aan om zich op de eigen ontwikkeling te concentreren in plaats van zich te vergelijken met anderen. Benadruk hun unieke kwaliteiten en vaardigheden. Het helpt dus zeker niet als je een broer/zus of vriend(in) als voorbeeld neemt. - Geef positieve feedback
Geef feedback waar je kind iets mee kan en benadruk hun sterke punten. Dit kan helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten en jouw kind aan te moedigen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Stimuleer hen ook zelf de positieve dingen te benoemen. Zeker bij de dingen waarover ze zelf teleurgesteld zijn. - Neem de tijd voor emotionele verwerking
Luister naar de gevoelens van je kind en geef ze de ruimte om hun angsten en zorgen te uiten. Ga vooral de emoties van jouw kind niet ontkennen. Door simpelweg te luisteren en moeite te doen om je kind te begrijpen in plaats van te troosten kun je bij jouw kind emotionele blokkades doorbreken.
Hoe NEI therapie faalangst kan doorbreken
NEI-therapie staat voor Neuro Emotionele Integratie. NEI therapie kan zowel ouders als kinderen helpen bij het aanpakken van faalangst door de onderliggende emotionele blokkade te doorbreken. Dit is waarom het goed werkt:
Opsporen van emotionele blokkades
Faalangst komt vaak voort uit diepgewortelde negatieve overtuigingen, zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik mag geen fouten maken.” NEI-therapie richt zich op het opsporen van deze (on)bewuste emoties en overtuigingen die een rol spelen bij het ontstaan van faalangst. Dit die ik met behulp van de biotensor, waarmee ik kan achterhalen welke emoties vastzitten in het onderbewustzijn van het kind of jou als ouder.
Helpen bij emotionele verwerking
Als deze blokkades eenmaal duidelijk zijn geworden, helpt NEI-therapie om de vastzittende emoties los te laten en te verwerken. Hierdoor kunnen kinderen zich bevrijd voelen van de angst om te falen. Ze krijgen ruimte om fouten te maken zonder zichzelf te veroordelen, wat hun zelfvertrouwen en veerkracht vergroot.
Verbeteren van de ouder-kind relatie
Vaak spiegelen kinderen de emoties van hun ouders, wat betekent dat de faalangst van een kind kan worden beïnvloed door de onbewuste patronen van de ouder. NEI-therapie kan ouders ondersteunen door ook hun emotionele blokkades te doorbreken, waardoor ze meer rust en begrip kunnen uitstralen naar hun kind. Dit versterkt de band en helpt het kind zich veiliger te voelen in het omgaan met faalangst.
NEI-therapie biedt een waardevolle kans om de onderliggende oorzaken van faalangst te ontdekken en te helen, zodat zowel ouder als kind met meer vertrouwen in het leven kunnen staan. Door samen deze blokkades te doorbreken, ontstaat er ruimte voor groei, zelfvertrouwen en een diepere verbinding met elkaar.
Ben jij nu nieuwsgierig naar wat NEI therapie voor jou of jouw kind kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op, zodat ik jouw gericht wat meer informatie kan geven.
Faalangst de baas
Wil jij jouw kind ondersteunen bij zijn of haar faalangst? Of wil jij zelf ondersteuning bij hoe jij om kunt gaan met de faalangst van je kind?
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.