Wat helpt bij de prikkelverwerking van mijn kind?
“Mama, ik wil niet meer!” Je peuter of kleuter komt thuis van de opvang, school of een speelafspraak en ineens is het drama. Huilen, schreeuwen, op de grond liggen of zich juist terugtrekken. Jij snapt er niks van: Het was toch gewoon een leuke dag?
Sommige kinderen lijken alle indrukken moeiteloos te verwerken, terwijl anderen vastlopen in de hoeveelheid geluiden, bewegingen en emoties om hen heen. Waarom is dat zo? En belangrijker nog: hoe help je jouw kind bij de prikkelverwerking?
Prikkelverwerking bij jonge kinderen
Stel je voor: je kind heeft een onzichtbaar emmertje in zijn hoofd. Elke prikkel, alle geluiden, aanrakingen, felle lichten, emoties van anderen, druppelt in het emmertje. Bij het ene kind blijft er genoeg ruimte over, maar bij een ander stroomt de emmer al over voordat de dag voorbij is.
Sommige kinderen hebben van nature een gevoeliger zenuwstelsel, maar er kan ook iets anders spelen. Onverwerkte emoties of spanning kunnen ervoor zorgen dat je kind overprikkeld raakt.
Wat helpt bij de prikkelverwerking van je kind?
- Rustmomenten voor je kind
Een drukke dag vol indrukken? Help je kind ontladen door een rustmoment in te bouwen. Even samen een boekje lezen, in een hangmat liggen of met een zacht speeltje spelen kan al helpen. - Een vaste routine
Jonge kinderen varen wel bij voorspelbaarheid. Vaste eet- en slaaptijden, een rustig moment na de opvang en een duidelijke structuur geven houvast en helpen bij het verwerken van prikkels. - Sensorisch spel: een natuurlijke manier om prikkels te verwerken
Spelen met zand, klei, rijst of water helpt je kind letterlijk te ‘aarden’. Dit soort spel brengt ontspanning en helpt om de dag beter te verwerken. - Lichamelijk contact: knuffelen en druk geven voor meer rust
Sommige kinderen worden rustiger van een stevige knuffel of zachte druk op hun schouders. Een massage met een beetje olie of een ‘rolletje’ maken met een dekentje kan wonderen doen. - NEI therapie
Soms lijkt niets te helpen en blijft je kind overprikkeld. In mijn praktijk zie ik vaak dat er onbewuste spanningen of (overgenomen) emoties meespelen. Met NEI therapie voor kinderen kunnen we deze loslaten, zodat je kind zich vrijer en rustiger voelt.
NEI therapie als hulp bij prikkelverwerking
Soms ligt de oorzaak van overprikkeling dieper dan je denkt. Een kind kan spanning of emoties vasthouden die niet meteen zichtbaar zijn, maar wel een grote impact hebben op hun gedrag. NEI therapie helpt om deze blokkades op te sporen en los te laten. Met deze zachte, effectieve methode wordt duidelijk wat jouw kind nodig heeft om beter met prikkels om te gaan. Veel ouders merken na een paar sessies al verschil: hun kind is rustiger, beter in balans en kan prikkels makkelijker verwerken.
Wil je weten wat NEI-therapie voor jouw kind kan betekenen? Neem dan gerust contact op. Ik help je graag verder.
Prikkels op een rij
Wil je je kind ondersteunen bij het verwerken van alle prikkels om zich heen? En wil jij weten wat jouw kind overprikkelt en hoe jouw kind de rust weer kan terug vinden?