Burn-out: De tekenen van een burn-out en strategieën voor herstel

Burn-out is een alarmerende en steeds vaker voorkomende aandoening die het welzijn van mensen over de hele wereld beïnvloedt. Het is een staat van fysieke en emotionele uitputting als gevolg van langdurige stress en overbelasting.
In deze blog richt ik me op het belang van de preventie van een burn-out, hoe je de tekenen van een dreigende burn-out kunt herkennen en welke effectieve strategieën je kunt toepassen voor herstel en welzijn.

Wat is een burn-out nu eigenlijk?

Een burn-out is een ernstige vorm van (werk gerelateerde) stress die wordt gekenmerkt door fysieke, emotionele en mentale uitputting. Het is een gevolg van langdurige en overmatige blootstelling aan druk en stress.
Burn-out is een wereldwijd groeiend probleem. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt een burn-out erkend als een syndroom dat voortkomt uit chronische (werkgerelateerde) stress.
Een burn-out kan iedereen treffen, maar lijkt vaker voor te komen bij jong volwassenen en millenials. Ook zijn er aanwijzingen dat vrouwen iets meer vatbaar zijn voor een burn-out dan mannen.
Onlangs was nog in het nieuws dat één op de vier werkenden van 18 tot 34 jaar te maken heeft met burn-out klachten. Dit bleen uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Een groot probleem dus!

De teken van een dreigende burn-out

Het herkennen van de tekenen van een dreigende burn-out is de eerste stap naar preventie. Deze tekenen kunnen voor iedereen verschillend zijn, maar hier zijn enkele veelvoorkomende signalen:

  1. Constante vermoeidheid
    Als je voortdurend uitgeput bent, zowel fysiek als mentaal, kan dit een teken zijn van een dreigende burn-out.
  2. Verlies van interesse en motivatie
    Als je merkt dat je interesse in je werk of andere activiteiten afneemt en je motivatie daalt, is dit een waarschuwingssignaal.
  3. Slaapproblemen
    Aanhoudende slapeloosheid of onderbroken slaap kan leiden tot chronische vermoeidheid en verhoogd risico op burn-out.
  4. Emotionele uitputting
    Frequente stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gevoelens van hulpeloosheid zijn indicatoren van emotionele uitputting.
  5. Cognitieve problemen
    Moeite met concentreren, vergeetachtigheid en verminderde creativiteit kunnen voorkomen bij mensen die richting een burn-out gaan.

Strategieën voor burn-out preventie en herstel

Wellicht herken je één of meerdere signalen, maar weet je niet goed hoe deze tegen te gaan.
Hieronder geef ik je daarom enkele tips om toe te gaan passen in jouw leven:

  • Ken je grenzen
    Leer je eigen grenzen kennen en respecteer ze. Dit betekent ‘nee’ zeggen wanneer dat nodig is en prioriteit geven aan je eigen welzijn.
  • Zorg voor zelfzorg
    Maak zelfzorg een dagelijkse gewoonte. Dit omvat gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging én voldoende slaap.
  • Stressmanagement
    Leer effectieve stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, yoga, of ademhalingsoefeningen, om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen.
  • Balans in werk en leven
    Streef en werk naar een gezonde balans tussen werk en privéleven. Plan tijd voor ontspanning, hobby’s en sociale connecties.
  • Praat met anderen
    Praat met je leidinggevende, collega’s, familie en-of vrienden als je merkt dat je werklast ondraaglijk is. Open communicatie kan helpen bij het vinden van oplossingen.
  • Professionele hulp
    Twijfel niet om professionele hulp te zoeken als je tekenen van een burn-out ervaart. Een burn-out is geen officiële diagnose. Voor een burn-out is ook niet één specifieke aanpak. Zoals de signalen bij iedereen kunnen verschillen, kan ook de aanpak verschillen. Ga daarom opzoek naar de manier die voor jou werkt. NEI-therapie of NLP-coaching kan je heel goed helpen bij het omgaan met stress en je herstel.

Een burn-out is een ernstige aandoening die niet mag worden onderschat. Het is belangrijk om de tekenen van een dreigende burn-out te herkennen en manieren toe te passen voor preventie én herstel. Door zelfzorg, stressmanagement en het opstellen van gezonde grenzen kun je je welzijn verbeteren en een burn-out voorkomen. Onderschat de signalen niet en ga hier op tijd mee aan de slag.
En onthoud: Het is oké om hulp te zoeken als dat nodig is. Je hoeft niet alleen te worstelen met burn-out.

Herken jij één of meerdere teken van een dreigende burn-out? Dan is nu de tijd om daar iets aan te doen. Of je nu in het voorstadium zit, of je je er al middenin bevindt. Je kunt het voorkomen en hier uit komen, ook al voelt dit nu misschien nog niet zo.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Omdat ik zelf ook met een burn-ut heb gekampt ken ik de struggels die jij tegen komt in jouw proces. Ik wil je hier graag bij helpen.
Neem vrijblijvend contact met mij op om te kijken of mijn coaching en begeleiding bij jou past.