Hoe vind je balans tussen werk en je gezin?

Je kent het vast wel; Die constante strijd om de balans te vinden tussen werk en je gezin. Al die verschillende rollen die we allemaal hebben in ons leven. We zijn werknemers, collega’s, partners, ouders, kinderen, vrienden, hobbyisten en nog veel meer. Hoe kunnen we al deze verschillende rollen die we mogen “spelen” in ons leven in evenwicht brengen, zonder onszelf te verliezen?

De grens trekken tussen je werk en je gezin

Een van de grootste uitdagingen is om de grens te trekken tussen werk en je gezinsleven.
In het digitale tijdperk, waar we altijd bereikbaar zijn via e-mail, telefoon, of sociale media, is het moeilijk om ons werk los te laten als we thuis zijn. We voelen ons misschien verplicht om nog even dat ene rapport af te maken, die ene klant te bellen, of die ene mail te beantwoorden. Maar wat voor effect heeft dat op ons privéleven?
Als we te veel tijd en energie besteden aan ons werk, kan dat ten koste gaan van onze relaties, onze gezondheid, en ons geluk. We kunnen ons schuldig voelen tegenover onze partner, die meer aandacht van ons wil. Ook kunnen we ons gefrustreerd voelen tegenover onze kinderen, die meer tijd met ons willen doorbrengen. Of we voelen ons gestrest tegenover onszelf, omdat we meer rust en ontspanning nodig hebben.
Hoe kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet alleen leven om te werken, maar ook weer kunnen gaan werken om te leven.

Zo vind je meer balans tussen werk en gezin

Timemanagement is een hele belangrijke vaardigheid die helpt bij het vinden van een evenwicht tussen werk en je gezin. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je tijd op een effectieve manier te beheren:

  • Stel prioriteiten

    Bepaal wat het belangrijkst is in je leven. Dit kan je werk, gezin, familie, gezondheid, persoonlijke interesses en nog veel meer zijn. Door je prioriteiten te kennen, kun je jouw tijd naar je eigen behoefte indelen. Zo kun je meer tijd inplannen die er voor jou écht toe doen in plaats van dat je je laat leiden door de dagelijkse dingen die voor jou minder prioriteit heeft.
    Een valkuil is dat je nu denkt; Ja die prioriteiten, die ken ik wel van mezelf. Ik wil je uitdagen om het voor jezelf op te schrijven. Het makkelijkste is om een blad te pakken en daar alles op te schrijven wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Stap 2 is om vervolgens naast deze rij nog een rij te maken waarin je het allerbelangrijkste voor jezelf bovenaan zet en het minst belangrijke onderaan. Een laatste stap zou eventueel ook nog kunnen zijn om dit per situatie te bekijken.

  • Maak een planning

    Een goed georganiseerde planning kan helpen om tijd goed onder controle te houden. Zorg er wel voor dat je zowel tijd voor werk, tijd voor je eventuele gezin én tijd voor je eigen ontspanning in je schema verwerkt.
    Nu hoor ik je al denken; Maar mijn planning loopt (bijna) nooit zoals ik hem maak. Vergeet daarom niet om ook tijd voor onverwachte gebeurtenissen in te plannen. Wanneer je dit niet doet is het vrijwel onmogelijk om je aan een planning te houden. Neem daarom extra tijd in je planning om bepaalde dingen te doen. Én spreek met jezelf af wat je doet met je tijd wanneer je die extra tijd niet nodig had. Kijk daarvoor weer naar je prioriteitenlijst.

  • Leer nee te zeggen

    Het is belangrijk om te leren nee te zeggen tegen dingen die jouw doelen of prioriteiten niet raken of die je overbelasten. Door nee te zeggen, kun je je concentreren concentreren op wat écht belangrijk is voor jou.
    En ja, natuurlijk moet je wel eens iets doen wat je geen zin in hebt of wat je niet leuk vindt om te doen. Dat is het leven. Alleen wanneer jij duidelijk voor ogen hebt met welk doel je dit doet is het net wat makkelijker om over dat gevoel heen te stappen.
    Wanneer je namelijk alleen maar dingen doet die je niet leuk vindt of waar je geen zin in hebt én het brengt jou ook niet dichter bij jouw prioriteit of doel dan is het lastig om jezelf hiervoor te motiveren. Het zal je echt wel lukken en je zult het langer volhouden dan je van te voren zou denken. Alleen ligt dan wel het gevaar van een burn-out op de loer.

  • Gebruik de techniek die beschikbaar is

    Er zijn heel veel apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het beheren van jouw tijd. Deze kunnen je helpen bij het organiseren van taken, het instellen van herinneringen en het bijhouden van je voortgang.
    Zo zijn er digitale agenda’s te vinden in Google of Outlook die jou kunnen helpen bij het plannen en organiseren van je tijd. Hetzelfde effect heeft een papieren agenda.
    Ook zijn er verschillende apps waarin je bij kunt houden welke dingen je nog moet doen en hoeveel tijd je besteedt aan bepaalde taken. Met andere apps kun je dit zelfs ook weer visueel maken als jij meer visueel bent ingesteld.
    Hierin is het belangrijk om dat te kiezen wat het beste bij jouw persoonlijke stijl en behoeften past. Het moet geen taak op zich worden, maar leuk en gemakkelijk om in te vullen en bij te houden, zodat het onderdeel wordt van jouw routine.

  • Zorg voor jezelf

    Ik benoemde het al eerder, maar ik maak er toch een apart punt van. Vergeet niet om tijd voor jezelf in te plannen. Dit kan zijn in de vorm van lichaamsbeweging, meditatie, lezen of gewoon ontspannen. Door voor jezelf te zorgen, kun jij jouw energieniveau op peil houden en beter presteren in alle rollen die jij hebt in jouw leven.

Het beheren van je tijd kan in het begin moeilijk zijn, maar met oefening en geduld zul je merken dat je een betere balans kunt vinden tussen uw werk en je gezinsleven.
De balans tussen je gezin en werk is geen vaststaand gegeven, maar een dynamisch proces. Het kan per dag, per week of per periode veranderen. Het is aan jou om te bepalen wat voor jou werkt en wat niet.

Het is jouw leven en jij hebt de regie. Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd om de balans te vinden die bij jou past. Wanneer je wat meer tools zou willen krijgen om één of meer van deze 5 punten te verbeteren sta ik voor jou klaar.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Als coach richt ik mij op het ondersteunen van mensen die graag beter voor zichzelf willen leren zorgen. Door middel van individuele coaching en verschillende tools zul je inzicht krijgen in waarom jij de dingen doet zoals jij ze doet. Daarnaast leer je ook om te handelen naar wat jij écht belangrijk vindt.