Ben ik somber of depressief?

Iedereen heeft wel eens sombere dagen. Het leven kan zwaar zijn, met zijn ups en downs, en het is normaal om af en toe neerslachtig te zijn. Echter, soms gaan deze gevoelens verder dan tijdelijke somberheid en ontwikkelen ze zich tot een depressie. Het begrijpen van het verschil tussen somberheid en depressie is van groot belang. In deze blog ga ik dieper in op dit onderwerp en bekijken we hoe somberheid en depressie het leven van zowel vrouwen als mannen kunnen beïnvloeden.

Somberheid: tijdelijke neerslachtigheid

Wie kent het niet? Zo af en toe een dag waarop je je gewoon niet zo fijn voelt. Somberheid is een normale menselijke emotie en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Vaak wordt somberheid geassocieerd met verdriet of neerslachtigheid.
Somberheid is een tijdelijke emotionele reactie die en is een normaal en gezond onderdeel van het leven. Wanneer je je somber voelt is dit namelijk een teken dat je je emoties aan het verwerken bent. Het helpt je om iets te overdenken en misschien ook aan te passen aan je leven. Een belangrijk kenmerk van somberheid is dat het een gevoel is wat meestal vanzelf verdwijnt of verdwijnt na het aanpakken van de oorzaak.
Deze emotie kan vanuit verschillende factoren worden veroorzaakt. Voorbeelden zijn stress, teleurstelling, verdriet, frustratie, verlies of door gewoon de dagelijkse ups en downs.
Somberheid uit zich vaak in gevoelens als verdriet, lusteloosheid, angst, of prikkelbaarheid, maar heeft over het algemeen geen ernstige impact op iemands dagelijks functioneren.

Depressie: ernstige geestelijke gezondheidsaandoening

Een depressie is juist een aandoening die wel een grote impact heeft op het dagelijkse functioneren. Het een ernstige geestelijke gezondheidsaandoening en gaat veel verder dan tijdelijke somberheid. Het is een officiële diagnose die kan worden vastgesteld door bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiater.
Een depressie kan maanden tot jaren duren als het onbehandeld blijft. Een depressie uit zich met name in symptomen zoals een aanhoudend verdriet, een gevoel van leegte, hopeloosheid, verlies van interesse in activiteiten, vermoeidheid, slaapproblemen, gewichtsveranderingen en concentratieproblemen. Mensen met een depressie hebben vaak de neiging om zichzelf heel erg te bekritiseren en voelen zich vaak schuldig over dingen waar ze geen controle over hebben. Ook trekken depressieve mensen zich vaak terug, waardoor er weinig contact is met familie en/of vrienden. In ernstige gevallen kan een depressie zelfs leiden tot zelfmoordgedachten.

De verschillen van een depressie bij mannen en vrouwen

Hoewel een depressie voor kan komen bij zowel mannen als vrouwen kan het zich toch op een verschillende manier uiten. Graag wil ik hier de aandacht op leggen zodat een depressie eerder herkend kan worden.
De verschillen kunnen in de volgende aspecten zichtbaar zijn:

  • Uiten van emoties
    Vrouwen praten in het algemeen wat vaker over hun gevoelens dan mannen. Dit kan leiden tot een vroegere diagnose van depressie bij vrouwen.
    Mannen praten in het algemeen minder vaak over hun emoties en vinden het daarom ook lastiger om woorden te geven aan hun gevoelens. Dit kan leiden tot een vertraagde diagnose en behandeling.
  • Sociale druk
    Wij leven in een prestatiecultuur. Er lijkt in onze maatschappij een steeds grotere focus te liggen op concurrentie en vergelijken met anderen.
    Zowel mannen als vrouwen worden geconfronteerd met deze sociale druk en verwachtingen met betrekking tot hun carrière, gezinsleven en sociale status. Deze druk kan bijdragen aan de ontwikkeling van depressie bij beide geslachten.
  • Hormonale veranderingen
    Vrouwen hebben te maken met veel hormonale schommelingen. Dit komt door de menstruatie, zwangerschap, de overgang en de menopauze. Dit kan de gevoeligheid voor een depressie vergroten.

Wat kun je doen tegen somberheid of depressie?

Het omgaan met somberheid en depressie kan heel lastig zijn. Wat iemand helpt verschilt van persoon tot persoon. Het is belangrijk om te vermelden dat somberheid en depressie verschillende niveaus van ernst kunnen hebben. De behandelingsopties kunnen dan ook variëren afhankelijk van de ernst ervan.
Toch wil ik een aantal algemene tips meegeven die je kunnen helpen bij het omgaan met somberheid en depressie:

  1. Ga bewegen
    Hoewel je er misschien de energie niet voor hebt is het toch belangrijk om te gaan bewegen, al is het maar een wandeling rondom je huis. Regelmatige lichaamsbeweging is bewezen effectief in het verminderen van depressieve klachten. Het kan écht stress verminderen en een positieve invloed hebben op je stemming.
  2. Gezonde levensstijl
    Het aannemen van een gezonde levensstijl, waaronder gezonde voeding, voldoende slaap en het beperken van alcohol  en cafeïne, kan je algemene geestelijke gezondheid verbeteren.
  3. Zelfzorg
    Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en tijd te nemen voor ontspanning en plezierige activiteiten.
  4. Stressmanagement
    Het leren van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen, kan helpen bij het verminderen van angst en stress.
  5. Sociale steun
    Het praten met vrienden en familieleden kan steun en begrip bieden. Het kan ook helpen om lid te worden van een steungroep voor mensen met depressie.
  6. Zoek professionele hulp zoeken
    Het is heel erg belangrijk om hulp te zoeken bij een professional, zoals een coach, psycholoog of psychiater. Zij kunnen een behandeling richt op jou maken, daardoor de sneller de oorzaak aanpakt en van je somberheid of depressie af bent.
  7. Geduld en realisme
    Het herstel van somberheid of depressie kan tijd kosten. Het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben tijdens het herstelproces.

Het omgaan met somberheid en depressie begint met bewustwording van de symptomen en het zoeken naar hulp. Voor zowel mannen als vrouwen is het belangrijk om te onthouden dat het vragen om hulp geen teken van zwakte is, maar juist van kracht. Het belangrijkste is om te onthouden dat herstel mogelijk is voor iedereen die worstelt met een depressie.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Als coach bied ik ondersteuning bij jouw gevoelens van somberheid en/of depressie. Ik help je bij het ontwikkelen van praktische strategieën om somberheid of depressie te overwinnen en positieve veranderingen in je leven te brengen.