Eenzaamheid onder volwassenen

Eenzaamheid bij ouderen is steeds meer in beeld en ook steeds meer aandacht voor. Maar ook onder jongeren en volwassenen is eenzaamheid aan de orde van de dag. Het gevoel van leegte en het missen van echte verbinding met anderen. In deze blog ga ik bespreken waarom eenzaamheid voorkomt, hoe het je leven kan beïnvloeden en wat je er aan kunt doen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een emotioneel gevoel wat opkomt wanneer iemand verbinding mist met anderen of geen/onvoldoende betekenisvolle relaties heeft. Je kunt omringd zijn door mensen en je toch eenzaam voelen. Het draait om het missen van échte connecties en betekenisvolle relaties.
Mensen die eenzaam zijn, kunnen zich geïsoleerd (alleen), verdrietig, leeg en niet begrepen voelen. Ze verlangen naar een diepere verbinding met anderen met wie zij hun gedachten, gevoelens en ervaringen kunnen delen.
Het gevoel van eenzaamheid kan een tijdelijk gevoel zijn, bijvoorbeeld na het beëindigen van een relatie of vriendschap of wanneer je net bent verhuisd. Het gevoel kan ook een langer aanhouden en het dagselijke leven op een negatieve manier beïnvloeden .

Waardoor ontstaat eenzaamheid?

Het gevoel van eenzaamheid kan om verschillende reden ontstaan, maar het verschilt ook van persoon tot persoon. Hieronder beschrijf ik een aantal oorzaken waardoor eenzaamheid gevoeld kan worden:

  1. Te weinig sociaal contact
    Soms hebben we gewoon te weinig interactie met anderen, vooral als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt, een relatie die is beëindigt of door verhuizing.
  2. Verlies en verdriet
    Het verliezen van een belangrijk persoon in je leven kan leiden tot een groot gevoel van eenzaamheid. Het gemis van die speciale persoon kan heel zwaar zijn.
  3. Te veel schermtijd
    Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar te veel tijd doorbrengen op social media en/of gamen kan eenzaamheid bevorderen. Door deze technologieën kom je in de waan dat je juist heel erg in verbinding staat met anderen. Wat het echter doet is de oppervlakkige relaties met anderen aangaan en persoonlijke ontmoetingen verminderen.
  4. Mentale gezondheidsproblemen
    Als je te maken hebt met problemen als depressie of angst, kan dat je mogelijkheden en energie om echte verbinding te maken met anderen op een negatieve manier beïnvloeden.
  5. Stigma en discriminatie
    “Anders zijn” of buitengesloten worden vanwege je geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit, religie, of iets anders, kan ook eenzaamheid veroorzaken.

De gevolgen van een eenzaam gevoel

Nu je weet wat eenzaamheid is en waar het vandaan komt lijkt het me ook goed om aan te geven wat de gevolgen zijn voor iemand die zich eenzaam voelt.
Eenzaamheid kan grote gevolgen hebben voor de mentale maar ook fysieke gezondheid.

Een aantal gevolgen van eenzaamheid kunnen zijn:

  • Mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst
  • Slechter slapen
  • Meer stress. Dit kan uiteindelijk leiden tot chronische stress. Hiermee hangen andere gezondheidsproblemen samen zoals hoge bloeddruk en hartziekten
  • Fysieke gezondheidsproblemen zoals hartziekten, obesitas en diabetes
  • Cognitieve achteruitgang
  • Hoger risico op verslavingen

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

De gevolgen van eenzaamheid spreken voor zich. Dit is niet iets wat je jezelf of iemand anders gunt. Als je dit leest en je ervaart het gevoel van eenzaamheid heb ik een aantal tips voor je om je eenzaamheid te verminderen:

  1. Investeer in je familie en vrienden
    Blijf in contact met vrienden en familie, en breng tijd met ze door.
  2. Beperk je schermtijd
    Probeer minder tijd online door te brengen. Stel eens wat vaker voor om af te spreken. Zo kun je samen een wandeling maken, sporten of ga samen een dag of middag weg.
  3. Maak nieuwe vrienden
    Probeer nieuwe mensen te ontmoeten, bijvoorbeeld via hobby’s, vrijwilligerswerk, sport, of online communities met gedeelde interesses.
  4. Werk aan zelfvertrouwen en zelfliefde
    Ga leren hoe je tevreden en gelukkig kunt zijn met jezelf.
  5. Zoek hulp
    Als je gevoel van eenzaamheid je overneemt en je voelt je erg depressief, zoek dan professionele hulp.

Door bewust te zijn van de oorzaken en gevolgen en actief te werken aan het opbouwen van relaties, kun je een gelukkiger en gezonder leven leiden.
Het belangrijkste is dat we er voor elkaar zijn, want samen kunnen we eenzaamheid bestrijden.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Wil jij je gevoel van eenzaamheid overwinnen? Of zou je willen leren om gelukkiger te zijn over en met jezelf? Neem dan contact met mij op, zodat ik jou kan vertellen hoe wij daar samen aan kunnen werken.