Faalangst: Zo overwin jij het!

Vrijheid, zelfstandigheid, groei en ontwikkeling erg belangrijk in onze Nederlandse maatschappij. Daarnaast is de rol van sociale media de afgelopen jaren flink gegroeid. Hierdoor lijkt bewijs- en prestatiedrang op de loer. De schaduw die daar overheen valt is faalangst. Veel jongvolwassenen en kinderen kampen hiermee vandaag de dag.

Wat is faalangst?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Je bent bang om bijvoorbeeld te kort te schieten of niet te voldoen aan de verwachtingen van jezelf of een ander. Het is een vorm van angst die optreedt wanneer er iets op het spel staat. Op zo´n moment neemt de angst om het niet goed te doen de overhand. Faalangst is een vorm van angst die vooral opkomt wanneer er gepresteerd moet worden en wanneer deze prestaties worden beoordeeld. Het hangt vaak samen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar er bestaat ook zoiets als sociale faalangst. Hieronder zal ik beide vormen van faalangst uitleggen.

Faalangst bij prestaties

Het kan zijn dat je de angst om te falen alleen voelt bij bepaalde prestaties. Hierbij kun je denken aan presteren in een belangrijke wedstrijd waarin je moet/wilt laten zien aan anderen wat je kunt. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn tijdens een toets of examen waarin je moet presteren.

Sociale faalangst

Het kan ook zijn dat jouw angst om te falen zich juist voor doet in sociale situaties. Er overkomt jou dan een gevoel van angst om afgewezen of negatief beoordeeld te worden. Bij deze angst heb jij vooral last van bepaalde gedachten. Een voorbeeld van zo’n gedachte is: “Vinden ze me nog wel leuk als ik eerlijk zeg wat ik er van vind?”. Bij sociale faalangst heb je heel sterk de neiging om voor andere mensen te denken.
Sociale faalangst kan voor komen als je in contact komt met anderen. Dit kan bijvoorbeeld aan de telefoon zijn als je iemand moet bellen die je niet kent. Het kan zijn als je wordt aangesproken door een onbekend iemand, maar kan ook op je werk voorkomen wanneer je gewoon een gesprek voert met een vriendin of collega. Een ander voorbeeld is dat je het lastig vindt om voor een een (grote) groep te spreken.

Hoe herken je faalangst?

Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan je een nerveus gevoel geven, maak ook kan het zorgen voor stress, piekeren of black-outs. Het kan zelfs fysieke symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid. Maar ook zweten, hartkloppingen, benauwdheid en hyperventilatie zijn symptomen van faalangst. Daarnaast kan het ook leiden tot uitstelgedrag of vermijding, omdat de angst om te beginnen aan een taak soms te groot is.

Hoe kun je faalangst overwinnen?

Het overwinnen van faalangst begint met het erkennen van je angst. Het is oké om bang te zijn. Het is een natuurlijke reactie op stressvolle situaties. Vervolgens het is het natuurlijk belangrijk dat je leert hoe je deze angst kunt beheersen en overwinnen. Ik zal hieronder de 4 belangrijkste stappen beschrijven waardoor jij jouw faalangst kunt overwinnen.

Stap 1: Erken je angst

Het eerste wat je moet doen is erkennen dat je faalangst hebt. Dit is een belangrijke stap, want het is de eerste stap naar het overwinnen van je angst. Door de faalangst te erkennen wordt je je bewust van de gevoelens die de angst bij je oproept en de reacties die jij daar op geeft. Dit helpt jou om te kunnen begrijpen wat er gebeurt.

Stap 2: Begrijp je angst

Probeer te begrijpen waar je angst vandaan komt. Is het een angst om te falen in het algemeen, of is het specifiek voor bepaalde situaties of taken? Probeer voor jezelf op te schrijven wanneer je de angst wel voelt en wanneer je de angst niet voelt. Dit mag op papier of maak een document op je computer. Wanneer je weer angst hebt gevoeld kun je dit hier bij schrijven.
De reden dat het bijhouden zo belangrijk is, is dat je uiteindelijk hierin een patroon kunt ontdekken.

Stap 3: Leer om met angst om te gaan

Er zijn veel verschillende technieken die je kunt leren om met faalangst om te gaan. Dit kan variëren van ademhalingsoefeningen en meditatie tot cognitieve gedragstherapie. Hier kun je meer tips vinden om met je angst om te gaan.

Stap 4: Zoek hulp

Als je merkt dat je faalangst je leven beïnvloedt, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen om je faalangst te overwinnen.
Bij Coaching with Joy is er een speciaal traject ontwikkeld voor angstcoaching.
Onthoud, het is oké om bang te zijn. Maar laat je angst je niet tegenhouden. Je bent sterker dan je denkt en ik weet zeker dat jij jouw faalangst kunt overwinnen!

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Als coach voor mensen met angstklachten heb ik een speciaal traject ontwikkeld gericht op het verminderen van jouw angstklachten. Ben jij helemaal klaar met jouw faalangst? Neem dan contact met me op.