Hoe kan ik geven zonder mezelf te verliezen?

Als je deze blog leest sta jij waarschijnlijk altijd klaar voor anderen. Of het nu binnen je gezin, je carrière of je je vriendenkring is. Het lijkt alsof jij moeiteloos schakelt tussen jouw verschillende rollen en verantwoordelijkheden.
Maar laten we eerlijk zijn: door al dat geven, verlies je soms jezelf uit het oog. Herken je dat gevoel van continue zorgzaam zijn voor anderen, terwijl je eigen behoeften op de achtergrond raken? Ik wel!
Daarom leg ik je in deze blog uit hoe jij weer een gezonde balans kunt vinden tussen geven en nemen, zodat je niet alleen voor anderen kunt zorgen, maar ook voor jezelf kunt blijven zorgen.

Wat gebeurt er als je meer geeft dan neemt?

Wanneer je meer geeft dan neemt, heeft dit niet alleen invloed op jou als persoon, maar ook op de dynamiek binnen je relaties en zelfs op het grotere systeem om je heen, zoals je familie, vriendenkring, en werkcontext. Wanneer je hier naar kijkt vanuit een systemische kijk, zie je dat individuele acties invloed hebben op het hele systeem.
Hier zijn wat voorbeelden van hoe dit systemisch werkt:

  1. De invloed op je relaties
    In persoonlijke relaties, zoals met je partner, kinderen, of vrienden, disbalans tussen geven en nemen leiden tot spanningen en irritaties. Als je constant geeft zonder voldoende te ontvangen, kunnen anderen zich afhankelijk gaan voelen van jouw steun, wat kan leiden tot frustratie en een gevoel van ongelijkheid. Dit geldt dan voor beide partijen, want wanneer jij meer geeft dan ontvangt heb jij (onbewust) de verwachting dat een ander ook iets mag/moet geven aan jou. Bijvoorbeeld jij hebt gewerkt, de kinderen van school gehaald, gepoetst en het avondeten op tafel gezet. Wanneer je man thuis komt wil je eigenlijk dat hij nog even die nieuwe lamp op hangt. Hij heeft er na een hele dag werken geen zin in en zegt dat hij het een andere keer doet.
  2. De invloed binnen jouw gezin
    Binnen een gezinssysteem kunnen de effecten van overmatig geven zich uiten als overbelasting en verminderde veerkracht bij een ouder. Dit kan invloed hebben op de sfeer en de emotionele gezondheid van alle gezinsleden. Wanneer jij als moeder bijvoorbeeld altijd voor anderen klaar staat, maar zelf geen tijd en ruimte hebt voor leuke dingen kunnen leren dat het normaal is om altijd te geven en zichzelf op de tweede plaats te zetten.
  3. De invloed op je werkomgeving
    Op de werkvloer kan een patroon van overmatig geven zonder genoeg terug te ontvangen leiden tot stress, burn-out en verminderde werkprestaties. Het kan ook invloed hebben op de teamdynamiek en samenwerking, omdat anderen mogelijk minder gemotiveerd worden om bij te dragen als één persoon de last draagt.

Hoe kun je overmatig geven voorkomen?

Om bovenstaande invloeden van overmatig geven te voorkomen is het belangrijk om aandacht te hebben voor de volgende dingen:

  • Bewustwording
    Word je bewust van je eigen neigingen om meer te geven dan te ontvangen. Herken de tekenen van overbelasting en luister naar signalen van stress en vermoeidheid.
  • Grenzen stellen
    Leer om gezonde grenzen te stellen in je relaties en verantwoordelijkheden. Dit betekent dat je soms ‘nee’ moet zeggen, zelfs als het moeilijk is. Of dat je om hulp vraagt wanneer je dit nodig hebt.
  • Zorgen voor een goede balans
    Je leest het overal. Balance is key. Door je bewust te zijn, je grenzen te stellen én je anderen durft en kunt vertrouwen, wordt je relatie met anderen gelijkwaardiger.
    Hiervoor is het belangrijk goed met elkaar te communiceren over je behoeften.
  • Goed zorgen voor jezelf
    Maak zelfzorg een prioriteit in je dagelijks leven. Reserveer tijd voor activiteiten die jou ontspanning en voldoening geven, en vraag om hulp, tijd of ruimte als dat nodig is. Kijk en denk in mogelijkheden. Vind je dat lastig en zie je echt geen mogelijkheden? Laat een ander dan eens meedenken. Je zult je verbazen over wat er allemaal wél mogelijk is.

NEI therapie en de balans tussen geven en nemen

NEI (Neuro Emotionele Integratie) therapie is een snelle en effectieve benadering om de balans tussen geven en nemen te herstellen. Het richt zich op het opsporen van emotionele blokkades, belemmerende overtuigingen, angst en andere patronen.
Met behulp van NEI therapie kun je:

  1. Emotionele bagage loslaten: NEI therapie helpt bij het verwerken en loslaten van emotionele blokkades, patronen en belemmerende overtuigingen die bijdragen aan het overmatig geven en moeite hebben met ontvangen.
  2. Zelfbewustzijn vergroten: Door het verkennen van diep ingesleten emoties en overtuigingen, biedt NEI therapie inzicht in wat maakt dat balans moeilijk te vast te houden is en biedt het tools om dit te verbeteren.
  3. Grenzen stellen en zelfzorg bevorderen: NEI therapie kan helpen bij het versterken van zelfrespect en het vermogen om grenzen te stellen, waardoor je beter voor jezelf kunt opkomen en zorgen zonder schuldgevoel.

Door een combinatie van deze tips en NEI therapie kun je leren hoe jij kunt geven zonder jezelf te verliezen, terwijl ze tegelijkertijd jouw welzijn en emotionele balans behouden of vergroot. Dit wil jij toch ook? Wil jij graag weten of NEI therapie iets voor jou is of heb je nog vragen? Twijfel dan niet en neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Joyce Verhoeven het gezicht achter Coaching with Joy. Jouw coach om jouw mindset blijvend te veranderen en emotionele blokkades op te heffen.

Wil jij de balans herstellen tussen geven en nemen?

Ben jij er klaar voor om jouw balans tussen geven en nemen te herstellen? Sta jij altijd klaar voor anderen, maar vergeet je hierin jezelf? Neem jij je telkens voor nu écht beter naar jezelf te luisteren en ben je hierna toch weer met die ander bezig?
Dan is NEI therapie de geschikte manier om snel én efficiënt een blijvende verandering hierin te maken.

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.