Hoe kom ik af van mijn negatieve zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld kan je het gevoel geven dat je nooit goed genoeg bent. Dat heeft een grote invloed op je leven. Het kan er voor zorgen dat jij jezelf het niet waard vindt, waardoor jij je dromen niet waar maakt.
Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw zelfbeeld te verbeteren.
In deze blog deel ik praktische tips en introduceer ik NEI-therapie, een krachtige methode om negatieve gedachten en emoties los te laten.
Wat is een negatief zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld betekent dat je een lage eigenwaarde hebt en je streng bent voor jezelf. Jouw interne criticus staat scherp afgesteld, waardoor jij vaak kritiek hebt op jezelf. Het kan ontstaan door verschillende factoren, zoals traumatische ervaringen, opvoeding, maatschappelijke druk of vergelijkingen met anderen. Wil je meer lezen over situaties die invloed kunnen hebben op jouw zelfbeeld? Lees dan deze blog.
Symptomen van een negatief zelfbeeld
– Constant zelfkritiek en negatieve zelfpraat
– Het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent
– Vermijden van uitdagingen uit angst voor mislukking
– Moeite hebben met het accepteren van complimenten
– Bang zijn om er niet bij te horen of het niet goed te doen
Stappen om je zelfbeeld te verbeteren
- Herken je negatieve gedachten
De eerste stap naar verandering is bewustwording. Ga kritisch na wat je denkt. Zo krijg je zicht op je negatieve gedachten. Schrijf ze op en onderzoek op welke momente en waarom ze opkomen. - Daag je negatieve gedachten uit
Vraag jezelf af of je negatieve gedachten echt waar zijn. Vaak zijn ze overdreven of onrealistisch. Vraag hierbij ook hulp van anderen als dat veilig genoeg voelt voor jou. Vervang ze daarna door positievere, meer realistische gedachten en herhaal deze een paar keer in jezelf. Denk bij het inademen aan de positieve zinnen in en bij de uitademingen aan de negatieve zinnen. - Zorg voor een fijne sociale omgeving
Breng tijd door met mensen die je steunen en aanmoedigen. Vermijd mensen of omgevingen die je naar beneden halen. Positieve relaties met anderen kunnen een groot verschil maken in hoe jij jezelf ziet. - Stel kleine, haalbare doelen
Het stellen en behalen van kleine doelen kan je zelfvertrouwen vergroten. Maar alleen als je hier zelf ook écht achter kunt staan. Deel je grote doel dus op in wat kleinere doelen, maar zorg ervoor dat het wel voelt als een prestatie. Elke keer dat je een doel bereikt, geef je jezelf bewijs van jouw kunnen en je waarde. - Zorg goed voor jezelf
Je fysieke gezondheid is nauw verbonden met mentale gezondheid. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Zelfzorg is een belangrijk onderdeel van een positief zelfbeeld. - Zoek de juiste ondersteuning
Ga opzoek naar mensen in je omgeving die jou kunnen helpen met bovenstaande tips.
Heb je deze mensen niet in je omgeving? Zoek dan naar hulp. Dit is niet raar, dom of gek… Sterker nog, je hoeft dat in het begin tegen niemand te vertellen.
Het zal je écht helpen, waardoor je het uiteindelijk weer zelf kunt! Je kunt denken aan je huisarts, de praktijkondersteuner van je huisarts, een psycholoog of een coach waar jij een goed gevoel bij hebt.Zelf ben ik NEI therapeut en coach. Wat ik merk is dat NEI therapie voor mensen (inclusief mezelf) heel effectief is. Vaak ben je met een paar sessies al tot de echte diepe kern van jouw klacht in tegenstelling tot gesprekken met een praktijkondersteuner en psycholoog.
NEI-therapie bij een negatief zelfbeeld
NEI-therapie (Neuro Emotionele Integratie) is een methode die gericht is op het opsporen en oplossen van (onbewuste) blokkades en negatieve emoties die jouw negatieve zelfbeeld in stand houden. Want vaak weet je wel wat er anders kan, maar lukt het je niet.
NEI therapie combineert kennis uit de westerse psychologie met oosterse geneeswijzen.
Hoe werkt NEI-therapie om jouw zelfbeeld te versterken?
NEI-therapie maakt gebruik van jouw onderbewuste om emoties en overtuigingen op te sporen die je huidige zelfbeeld beïnvloeden. Deze emoties en overtuigingen kunnen vaak teruggeleid worden naar vroege ervaringen of trauma’s die je hebt meegemaakt. Vaak kom je uit op ervaringen waarvan je niet had gedacht dat het er mee te maken zou kunnen hebben. Door deze emoties bewust te maken en te integreren, kan NEI-therapie helpen om negatieve patronen te doorbreken en je anders naar jezelf laten kijken.
Voordelen van NEI-therapie
- Snelle resultaten
Veel mensen ervaren al na enkele sessies een verbetering. - Holistische benadering
NEI-therapie behandelt zowel de emotionele als fysieke aspecten van een negatief zelfbeeld. - Langdurige effecten
Omdat NEI-therapie de kern van de problemen aanpakt, zijn de resultaten vaak langdurig.
Jouw negatieve zelfbeeld aanpakken?
Bij Coaching with Joy sta ik klaar om je te begeleiden naar een positiever zelfbeeld. Ontdek hoe ik je kan ondersteunen met NEI-therapie en andere effectieve coachingstechnieken. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin je jezelf waardeert en gelooft in je eigen kracht.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.