Hoe krijg ik meer grip op mijn emoties?
Elke dag komt er veel op je af. Het opvoeden van je kind(eren), het onderhouden van je relatie met je partner, voldoen aan de taken die horen bij je werk, de verwachtingen van je vrienden en het omgaan met je eigen ouders. Voldoen aan alle verwachtingen kan stress opleveren. Het is niet altijd makkelijk om een balans te vinden en soms kunnen daardoor je emoties hoog oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om grip te krijgen op je gevoel en emoties.
Emoties waarop je weinig grip kunt ervaren
Er zijn bepaalde emoties waarbij het lastiger is om grip op te houden dan anderen. Hier zijn een paar van de meest voorkomende emoties:
Angst
Angst bestaat uit veel gradaties. Je kunt bezorgd zijn, maar je kunt ook paniekaanvallen ervaren. Het ervaren van angst, in kleine en grote mate, kunnen een grote impact hebben op je leven. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde dingen gaan vermijden of helemaal niet meer aan gaan. Ook kun je je angsten projecteren op je kinderen waar zij vroeg of laat last van ondervinden.
Woede
Flink gefrustreerd zijn, veel boosheid of grote woede leiden tot impulsief gedrag. Door woede raak je makkelijker in conflict met anderen en doe je anderen (onbewust) pijn. Ze ben je sneller geïrriteerd wanneer je kind iets laat vallen of heb je plots een boze bui wanneer je partner iets niet heeft gedaan.
Verdriet
Groot verdriet of rouw kunnen je helemaal overnemen, waardoor het lastig kan zijn om door te gaan met de dagelijkse koetjes en kalfjes. Kinderen zijn als sponzen. Ze zuigen haarfijn je emoties en gevoelens op die de belangrijke personen om hen heen voelen. Daardoor kan je kind “extra lief” of “extra vervelend” zijn op het moment dat jij overmand wordt door verdriet.
Stress
Stress zorgt voor een fysieke en mentale uitdaging. Wanneer je je lange tijd bent blootgesteld aan stress kan dit zelfs leiden tot chronische stress en uitputting. Wanneer je volledig uitgeput bent is het lastig om rustig te blijven en rationeel na te denken. Je merkt dat je om de kleinste dingen staat te schreeuwen tegen je kind of je bent bijvoorbeeld extreem gehaast omdat er nog veel moet gebeuren in korte tijd.
Wat kun je doen om grip te krijgen op je emoties?
Een belangrijke eerste stap is bewustwording. Hiervoor begin je met het voelen van je emoties en het begrijpen waar deze zijn ontstaan. Zo zijn frustratie, angst of verdriet vaak ontstaan door bepaalde situaties of gedachten. Door voor jezelf op te helderen wat je voelt en waarom, kun je beter begrijpen wat jou triggert en hierop inspelen.
Daarnaast is zelfzorg erg belangrijk. Tijd nemen voor jezelf, al is het maar een paar minuten per dag, helpt jou hierbij. Hiermee geef je ook de boodschap aan je kinderen af dat zij zichzelf net zo belangrijk mogen vinden als dat jij jezelf vindt. Wanneer je namelijk geen ruimte voor jezelf maakt en in dienst staat van iedereen behalve jezelf, zien zij dat als voorbeeld. Wees je dus bewust van wat jij je kind wilt meegeven.
De tijd die je neemt voor jezelf kun je gebruiken voor meditatie, ademhalingsoefeningen of een wandeling maken kan helpen om tot overzicht te komen, overzicht te creëren en daarmee je emoties beter te reguleren. Het is wetenschappelijk bewezen dat beweging helpt om je zenuwstelsel te reguleren. Door bijvoorbeeld te doen aan yoga, dans of het uitvoeren van somatische oefeningen kun jij weer rust brengen in jouw zenuwstelsel. Allemaal activiteiten die ook super leuk zijn om te doen met je kinderen.
Welke professionele hulp kan jou helpen met jouw emoties?
Als je merkt dat je moeite hebt om zelf je emoties onder controle te krijgen, is het het overwegen waarom om professionele hulp in te schakelen. Huisartsen kunnen je doorverwijzen naar psychologen of psychiaters die gespecialiseerd zijn in emotie- en stressregulatie.
Een specifieke vorm van therapie die je kunt overwegen is Emotie Regulatie Therapie (ERT). Deze therapie is bedoeld om je te helpen je emoties op een gezonde manier te uiten en beter met stress om te gaan.
Coaches kunnen ook een waardevolle ondersteuning bieden. Zij helpen je om je gedachten te ordenen en je doelen duidelijk te stellen, wat kan bijdragen aan een betere emotionele balans. Zo zijn er ook coaches die specifieke vormen van coaching aanbieden zoals angstcoaching.
Wil jij grip krijgen op je emoties op een laagdrempelige manier?
Als je op zoek bent naar een meer laagdrempelige aanpak, kan NEI therapie een optie zijn. NEI therapie is een afkorting van Neuro Emotionele Integratie. Het richt zich op het opsporen en oplossen van emotionele blokkades. Deze therapie helpt om oude, onverwerkte emoties los te laten. Het geeft je nieuwe inzichten en keuzes in je emoties, waardoor jij weer grip hebt op je eigen emoties.
Zoek een NEI therapeut in je buurt om jou te ondersteunen.
Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je grip kunt krijgen op je emoties? Neem dan gerust contact met mij op. Samen kunnen we kijken naar wat voor jou het beste werkt.
Ik sta voor jou klaar
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.