Hoe krijg ik onrust uit mijn hoofd?
Een druk, opgejaagd gevoel in je hoofd. Gedachten lijken over elkaar heen te struikelen, je emoties nemen het over en de rust in je hoofd lijkt ver te zoeken. In de hectiek van het gezinsleven kan die onrust versterkt worden, zeker wanneer je als ouder merkt dat je kinderen ook onrustig of gespannen worden. In deze blog ga ik in op verschillende manieren om meer rust in je hoofd te krijgen en kijken we naar de vraag hoe je onrust uit je hoofd krijgt.
Waardoor ontstaat onrust in je hoofd?
Onrust ontstaat vaak doordat er geen balans is tussen de prikkels van buitenaf en je eigen belevingswereld. Externe factoren kunnen bijvoorbeeld drukte op het werk, sociale verplichtingen of onverwachte gebeurtenissen zijn. Deze prikkelen onze gedachten en emoties. Maar juist jouw eigen gedachten en gevoelens spelen een grote rol. Hierbij kun je denken aan onopgeloste emoties, angsten of de neiging om alles beter of zelfs perfect te willen doen.
Wanneer er onvoldoende ruimte is om deze indrukken te verwerken, ontstaat er een overload aan prikkels, waardoor ons hoofd steeds voller en onrustiger aanvoelt.
Wat brengt rust in je hoofd?
- Maak ruimte voor ontspanning
Eén van de meest effectieve manieren om onrust in je hoofd te verminderen, is door momenten van ontspanning te creëren. Dit kan in verschillende vormen, afhankelijk van wat voor jou goed voelt. Denk aan activiteiten zoals:
– Bewegen
Het is wetenschappelijk bewezen* dat fysieke beweging zoals wandelen, hardlopen of sporten je helpen om onrust, stress en spanning los te laten.
– Yoga of meditatie
Dit helpt je om meer in contact te komen met je lichaam en je ademhaling, waardoor je aandacht verschuift van piekergedachten naar het hier en nu.
– Hobby
Creatieve activiteiten, zoals schilderen, lezen, tuinieren, koken, of schrijven geven je hoofd de ruimte om zich op iets anders te concentreren. Door met je handen bezig te zijn of je creativiteit te uiten, ontstaat er meer balans in je geest. - Zoek een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning
Het is heel verleidelijk om constant ‘aan te staan’. Dit komt door je werk, je gezinsleven en sociale verplichtingen, maar ook door het internet. Er is altijd wel wat te scrollen en te kijken op Instagram, Facebook, Netflix, etc.
Het is belangrijk om de balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je dagelijks een moment van rust voor jezelf inplant, hoe klein ook. Of het nu een kop thee drinken is zonder afleiding, 10 minuten wandelen, een bad nemen of een 15 minuten mediteren. - Kom er achter wat jouw onrust triggert
Om rust in je hoofd te vinden, is het belangrijk om te begrijpen waar de onrust vandaan komt. Zijn er bepaalde situaties of gedachten die telkens terug komen? Roepen deze onrust op? En is die onrust dan stress, spanning, angst of iets anders? Alleen al van je af schrijven lucht al op.
Vervolgens kun je voor jezelf onderzoeken of je hier ook patronen in kunt vinden. Handige vragen die je jezelf hiervoor kunt stellen lees je hier. Door je bewust te worden van deze verbanden, kun je al meer controle krijgen over de invloeden die je geest verstoren. - Emotionele blokkades loslaten
Merk jij dat jouw onrust steeds terug komt, of dat je de onrust maar niet onder controle krijgt? Dan is er sprake van een emotionele blokkade. In dat geval is het het meest helpend om hulp te vragen bij het helpen om deze gevoelens, emotionele blokkade(s) en gedachtenpatronen te doorbreken. Een aantal dingen die je zouden kunnen ondersteunen:
– Mindfulness-therapie
Dit kun je zelfstandig doen, maar ook begeleid. Door middel van oefeningen en bewustwording helpt mindfulness je om in het moment aanwezig te zijn en je gedachten zonder oordeel te observeren. Dit kan rust geven en helpt je om negatieve gedachten minder serieus te nemen.
– Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Bij CGT onderzoek je samen met een therapeut welke negatieve gedachten bijdragen aan je stress en onrust, en leer je deze om te buigen. Dit helpt je om gezondere denkpatronen te ontwikkelen.
– NEI-therapie
Neuro Emotionele Integratie (NEI) is een diepgaande vorm van therapie die zich richt op het opsporen van emotionele blokkades. Deze zijn vaak onbewust opgeslagen in het lichaam. Waar andere therapieën zich richten op het bewust doorbreken van patronen, gaat NEI therapie dieper in op de échte kern van het probleem. NEI is een snelle en effectieve manier om (on)bewuste blokkades en patronen los te laten. Dit kan niet alleen zorgen voor een rustiger hoofd, maar ook voor een lichter gevoel in het hele lichaam. Het is geen ‘praattherapie’. - Zoek de verbinding met jezelf
Wanneer je als ouder de connectie met jezelf verliest, kunnen kinderen dit weerspiegelen in hun gedrag. Door als ouder tijd en aandacht te besteden aan je eigen welzijn, geef je je kinderen ook de ruimte om meer ontspannen en veilig te voelen. Probeer bewust tijd door te brengen met jezelf en je gezin, zonder afleiding van telefoons of andere schermen, en creëer samen momenten van rust.
Het vinden van rust in je hoofd is voor iedereen anders. Of het nu gaat om een dagelijkse wandeling, een creatieve hobby, meditatie of therapie, het belangrijkste is dat je naar jezelf luistert en onderzoekt wat voor jou werkt. Mocht je het gevoel hebben telkens toch weer vast te lopen dan is de kans groot dat er onbewuste blokkades aan je onrust ten grondslag liggen. NEI therapie kan dan een waardevolle stap zijn naar een dieper niveau van rust en balans. Mocht je interesse en/of vragen hebben over wat NEI therapie specifiek voor jou kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.
Weg met de onrust in jouw hoofd
Ik help mensen om meer rust in hun leven te brengen door samen de kern van je onrust te ontdekken en deze stap voor stap al tijdens de eerste behandeling los te laten.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.