Hoe ontdek je patronen en onderliggende emoties bij onrust?
Veel mensen ervaren regelmatig onrust, maar begrijpen vaak niet precies waar dit gevoel vandaan komt. Soms ben je onrustig door specifieke situaties, maar vaak ligt de oorzaak dieper. Het gevoel van onrust kan te maken hebben met patronen en emoties die we in het verleden hebben opgebouwd, die onbewust steeds opnieuw getriggerd worden. Wil je begrijpen waar je onrust vandaan komt? Dan kan het helpen om dieper in jezelf te kijken en jezelf de juiste vragen te stellen. In deze blog leg ik uit welke vragen je jezelf kunt stellen om patronen en onderliggende emoties te ontdekken.
Stap 1: Wat tiggert jouw onrust?
De eerste stap naar het begrijpen van je onrust is het herkennen van triggers. Triggers zijn situaties, mensen of gebeurtenissen die elke keer dat gevoel van onrust bij jou oproepen. Neem de tijd om goed te onderzoeken wanneer het gevoel van onrust ontstaat. Hierbij is het de kunt om niet alleen te kijken waardoor je onrustig werd (dus het onderwerp), maar ook naar hoe de situatie was. Misschien merk je dat onrust bij jou vooral opkomt in sociale situaties, bij werkdruk of in momenten van stilte. Door deze triggers op te schrijven, krijg je een overzicht en begin je je eigen patronen te herkennen.
Stap 2: Deze vragen helpen bij het ontdekken van je patronen
Nu je weet wat jouw onrust triggert, kun je dieper gaan graven. Hier zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om patronen en onderliggende emoties te vinden. Deze vragen helpen je om naar de kern te gaan en beter te begrijpen welke oude overtuigingen of onverwerkte emoties een rol spelen.
- Wat voel ik precies op het moment dat deze trigger optreedt?
Vaak zeggen we dat we ons “onrustig” voelen, maar wat betekent dit precies? Maak deze gevoelens eens specifiek. Voel je angst, boosheid, verdriet, of misschien teleurstelling? En waar voel je dit precies aan? Wordt je misschien warm, koud, een gevoel in je buik, keel of handen? Door precies te benoemen wat je voelt, kun je gemakkelijker inzien welke emoties hier echt achter zitten én herken je ze eerder. - Herinner ik me een eerdere situatie waarin ik me precies zo voelde?
Als je een patroon wilt vinden, helpt het om terug te denken aan eerdere momenten in je leven waarin je ook die onrust voelde. Zijn er bepaalde gebeurtenissen of relaties die lijken op die situatie? Vaak kunnen gevoelens van onrust ons terugbrengen naar onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden, waardoor er een patroon zichtbaar wordt. - Wat probeer ik te vermijden of te controleren in deze situatie?
Onrust ontstaat vaak door een andere behoefte. Dit is de behoefte om iets te vermijden of te beheersen. Misschien ben je bang om te falen, of voel je de druk om aan verwachtingen te voldoe?. Vraag jezelf af wat je in de situatie probeert te vermijden of waar je controle op wilt houden. Vaak komen perfectionisme of angst voor afwijzing hierbij naar voren. - Welke gedachten gaan er door me heen als deze onrustige gevoelens opkomen?
Gedachten spelen een grote rol bij onrust. Welke overtuigingen komen er bij jou naar boven komen op momenten van spanning. Dit kunnen gedachten zijn als “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik moet het perfect doen.” Door deze gedachten te herkennen, kun je oude overtuigingen ontdekken die je mogelijk tegenhouden en je onbewust extra onrust geven. - Wat zou het ergste zijn dat kan gebeuren in deze situatie?
Deze vraag helpt je om te relativeren. Door het ‘ergste scenario’ voor jezelf te benoemen, kun je vaak inzien dat de situatie niet zo onveilig is als het lijkt. Deze oefening helpt om irrationele angsten te ontmaskeren en de emotie minder intens te maken. Een vraag die ook altijd goed werkt is: Wat zou ik over een jaar nog van deze situatie merken? - Welke behoefte heb ik op dit moment?
Vaak ontstaat onrust doordat een belangrijke behoefte niet wordt vervuld. Dit kan een behoefte aan rust zijn, veiligheid of aan erkenning. Vraag jezelf af welke behoefte bij jou op dat moment leeft en of je dit bij jezelf kunt vinden. Zo ontdek je welke kernwaarden of verlangens er echt achter je gevoel van onrust liggen. - Hoe reageer ik in situaties zoals deze?
Door je eigen gedrag te herkennen, kun je inzien hoe je met spanning omgaat. Misschien sluit je jezelf af, ga je piekeren of wordt je juist perfectionistisch. Door je reactiepatronen te herkennen, krijg je zicht op hoe je jouw onrust in stand houdt en kun je andere reacties bedenken. - Wat kan ik doen om mezelf in deze situaties te kalmeren of gerust te stellen?
Zelfliefde is heel belangrijk bij het verwerken van onrustige gevoelens. Vraag jezelf af wat je kunt doen om jezelf gerust te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen, een wandeling in de natuur of het opschrijven van je gedachten. Wat helpt jou om rustig te worden op dit moment?
Stap 3: Onderliggende emoties voelen
Het doorgronden van patronen en onderliggende emoties is een proces dat tijd kost. Deze vragen stellen helpt je op weg, maar het is belangrijk om geduld met jezelf te hebben en jezelf de ruimte te geven om emoties stap voor stap te doorvoelen. Door emoties weg te duwen ontstaan er alleen maar meer emotionele blokkades. Door aandacht en tijd vrij te maken voor zelfreflectie, kun je steeds beter begrijpen waar je onrust vandaan komt en hoe je hier op een andere mee om kunt gaan.
Stap 4: Hulp zoeken bij het ontdekken van patronen en onderliggende emoties
Je zult merken dat het lastig is om je bewust te worden van je eigen patronen en emoties die er onder liggen. Als je merkt dat je afhaakt of moeite hebt om jezelf te doorgronden zal een therapeut helpen. In mijn praktijk, Coaching with Joy, maak ik gebruik van snelle en effectieve manier om mensen te ondersteunen bij het doorbreken van (onbewuste) patronen en emotionele blokkades. NEI therapie richt zich op het opsporen van onbewuste emoties en het loslaten van patronen die je belemmeren om rust en balans te vinden. Door op deze manier naar de kern van je onrust te gaan, kun je leren om weer in verbinding te komen met jezelf en ruimte te maken voor een rustiger hoofd.
Ook angstcoachting is een goede vorm om onrust gebaseerd op een angst aan te pakken. Door opzoek te gaan waar jij nu écht bang voor bent kun je jouw onrust loslaten.
Wil je dieper ingaan op je patronen of merk je dat de onrust steeds weer terugkomt? Samen werken we aan het vinden van de balans, zodat je met meer rust en zelfvertrouwen door het leven kunt gaan. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek of om direct een afspraak te maken.
Hulp nodig bij het ontdekken van jouw patronen en onderliggende emoties?
Ik help jou graag op een snelle en effectieve manier om je bewust te worden van jouw gedrag en emoties die onrust veroorzaken. En dat niet alleen. Ik help je ook om deze te doorbreken en los te laten zodat jij meer rust ervaart en je weer vrij voelt.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.