Hoe overleef je de feestprikkels?
De feestdagen zijn voor veel mensen een tijd van gezelligheid, warmte en plezier. Maar voor sommigen zijn ze ook een bron van stress, onrust en overprikkeling. Hoe kun je als prikkelgevoelig persoon genieten van de feestdagen zonder overweldigd te raken door alle feestprikkels die op je afkomen? In deze blog geef ik je een aantal tips om feestprikkels te overleven.
Wat zijn feestprikkels?
Feestprikkels zijn alle informatie die je al jouw zintuigen opvangen tijdens de feestdagen. Geluiden, geuren, smaken, kleuren, lichtjes, aanrakingen en emoties. Voor de meeste mensen zijn deze prikkels een bron van gezelligheid en sfeer, maar voor prikkelgevoelige mensen kunnen ze te veel of te intens zijn. Prikkelgevoelige mensen hebben een lagere drempel om prikkels op te merken en te verwerken. Ze raken daardoor sneller afgeleid, vermoeid, geïrriteerd of overweldigd.
Hoe kun je feestprikkels overleven?
Er zijn verschillende manieren om met deze prikkels om te gaan. Het belangrijkste is om je eigen grenzen te kennen en hier ook naar te luisteren en handelen. Dit is niet altijd makkelijk, omdat het vaak gaat om sociale situaties. Misschien heb je het idee dat je je hier niet op kunt voorbereiden, maar toch zijn er dingen die je kunt doen.
Hier zijn een paar tips om je daarbij te helpen:
- Bereid je voor op de feestdagen
Bedenk van tevoren wat je wilt doen, met wie, waar en wanneer. Maak een planning die bij jou past en houd je eraan. Zeg nee tegen activiteiten die je te veel energie kosten of die je niet leuk vindt. Zorg ook voor voldoende rustmomenten tussendoor. - Kies je kleding zorgvuldig uit
Draag kleding die comfortabel zit en die je niet irriteert. Vermijd kleding met naden, labels, knopen, ritsen, kant of andere stofjes die kunnen kriebelen of schuren als je daar gevoelig voor bent. Kies ook voor kleding die past bij de temperatuur en de gelegenheid. Een extra laagje kan je helpen om je warm en geborgen te voelen. - Eet en drink gezond
Zorg dat je niet met een lege maag naar een feestje gaat. Eet van tevoren iets lichts en gezonds, zodat je niet te veel snoept of alcohol drinkt. Kies voor voeding die je energie geeft en die je lekker vindt. Vermijd voeding die je spijsvertering of je stemming kan verstoren, zoals cafeïne, suiker, gluten of zuivel. - Zoek een rustige plek op
Als je merkt dat je overprikkeld raakt, zoek dan een plek op waar je even tot jezelf kunt komen. Dit kan een aparte kamer zijn, een hoekje in de tuin, een bankje in het park of je eigen auto. Neem een paar minuten de tijd om te ademen, te ontspannen, te mediteren of naar muziek te luisteren. Je kunt ook een verzwaarde deken, een knuffel of een koptelefoon meenemen om je te helpen kalmeren. - Praat erover
Als je je overprikkeld voelt, schaam je dan niet om erover te praten. Vertel je familie, vrienden of partner hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Vraag om begrip, steun of hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt ook een coach inschakelen om je te begeleiden bij het omgaan met feestprikkels. - Geniet van de feestdagen!
Feestprikkels hoeven je niet te weerhouden van het genieten van de feestdagen. Met een beetje voorbereiding, zelfzorg en communicatie kun je de feestdagen overleven en er zelfs plezier aan beleven.
Ik wens je een fijne, ontspannen en prikkelarme feestdagen toe!
Ik sta voor jou klaar
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.