Hoe kun je minder streng zijn voor jezelf?

Hoe kan het toch dat we zo streng zijn voor onszelf? Vaak leggen we de lat voor onszelf erg hoog. Terwijl we voor anderen vaak veel liever zijn. Waarom doen we dat? En hoe kun jij nou wat liever zijn voor jezelf?

Oorzaken van streng zijn voor jezelf

Waarom ben je nou vaak strenger voor jezelf dan voor anderen? Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar wel zijn er een aantal overeenkomsten hier in te vinden.

Perfectionisme

Wanneer je perfectionistisch bent wil je alles goed en ook nog eens zo goed mogelijk doen. Een fout is moeilijk te accepteren voor perfectionisten en daardoor zijn ze streng voor zichzelf. Alleen het beste is goed genoeg en dat willen ze dan ook nastreven.

Opvoeding

In je opvoeding kun je natuurlijk ook van alles mee krijgen. Streng zijn voor jezelf is daar één thema van. Wanneer je bent opgevoed in een gezin waarin er altijd gekeken werd naar wat je bereikte en de nadruk werd gelegd op de resultaten, dan kun je als persoon jezelf (bewust of onbewust) de druk opleggen om verwachtingen van anderen in te vullen en hier aan te voldoen. Wat dan lastig is om te beseffen is dat het op deze vaak om je eigen verwachtingen richting jezelf gaat en niet dat die ander ook echt die verwachting van jou heeft.

Angst voor afwijzing

Mensen die bang zijn om afgewezen te worden zullen extra hun best doen om te laten zien dat ze iets (aan)kunnen of er bij willen horen. Wanneer je bang bent voor afwijzing zul je de belangen van de ander voorop stellen en kritisch, maar ook streng zijn naar jezelf om hier aan te voldoen.

Negatieve ervaringen

Ervaringen uit het verleden spelen ook een grote rol in hoe we op dit moment ons gedragen, welke keuzes we maken en wat we van onszelf verwachten. Negatieve ervaringen hebben hierop een veel grotere impact dan de positieve ervaringen die je hebt meegemaakt. Door een negatieve ervaring heb je een les geleerd in het verleden die je liever niet nog een keer wilt meemaken. Dit maakt dat je extra streng voor jezelf zult zijn om dat te voorkomen.

De impact van zelfkritiek

Het constant kritisch zijn op jezelf kan veel gevolgen hebben voor je fysieke maar ook je mentale welzijn. Gevolgen van zelfkritiek kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Verhoogd stressniveau (uiteindelijk is dit schadelijk voor je gezondheid)
  • Verminderd gevoel van eigenwaarde
  • Angst
  • Depressie
  • Kansen niet aangrijpen
  • Faalangst
  • Moeite met relaties aangaan met anderen
  • Teleurstelling in jezelf
  • Moeite hebben met positief denken

5 tips om minder streng te zijn voor jezelf

Nu je weet waar het streng zijn voor jezelf vandaan zou kunnen komen én wat de gevolgen hiervan zijn is nu denk ik het goede moment om je een paar tips te geven waarmee jij een verschil gaat maken voor jezelf. Toen ik in mijn burn-out zat had ik namelijk geen idee waar ik moest beginnen, want ik deed alles ‘verkeerd’. Dit brengt me dan ook, voordat ik in ga op de tips, eerst op 2 voorwaarden:

Voorwaarde 1: Niet alles hoeft perfect

Ik snap het echt. Je wilt die verandering gaan maken, dit is het moment! Je kunt nog zulke goede intenties hebben, maar het kan voor komen dat het je even niet zo goed lukt. Dit is helemaal niet erg! Houd in je hoofd dat elke situatie een nieuwe start kan zijn.

Voorwaarde 2: Kleine stapjes groot resultaat

Mijn grootste valkuil! De jouwe ook misschien? Ik ben een persoon van alles of niks. De valkuil hierin is dat je te veel tegelijkertijd aan wilt gaan pakken. Dit heft helemaal geen zin. Het gaat er namelijk uiteindelijk om dat je een manier voor jezelf creëert waarop je de tips je eigen maakt. Je uiteindelijke doel is dat het gewoonten worden. Dat het zo makkelijk gaat dat je er niet eens over hoeft na te denken. Dat lukt alleen door kleine stapjes te zetten. Pak dus per week of per 2 weken één tip om je op te focussen. Wanneer je deze onder de knie hebt voeg je een volgende tip toe. Afgesproken?

    1. Positieve affirmaties
      Affirmaties zijn uitspraken. Het voelt misschien in het begin wat onwennig, maar het is heel helpend om je dag te beginnen en te eindigen met positieve uitspraken tegen of over jezelf. Hierdoor herinner jij jezelf er aan dat je waardevol bent én dat je het verdient om vriendelijk en met respect behandeld te worden. Je hebt meditaties waarin deze positieve zinnen naar voren komen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een aantal zinnen voor jezelf herhalen.
    2. Reflecteer op jezelf
      Helemaal hip tegenwoordig is “journallen”. Eigenlijk is het niks meer of minder dan een dagboek bijhouden. En nu niet meteen afhaken ;)
      Schrijf je eigen gedachten eens op. Wanneer je dit een aantal dagen hebt gedaan kun je daarna terugkijken en zien welke gedachten je positiever kunt bewoorden. Het helpt echt om hier bewust mee bezig te zijn. Jouw hersenen herkennen namelijk geen verschil tussen dat wat je denkt en dat wat er feitelijk gebeurd.
    3. Vier je succes
      Maak dagelijks een lijst van je successen en prestaties. Dit helpt je om je te focussen op je vooruit gang en helpt om je perfectie los te laten.
    4. Maak van zelfzorg een gewoonte
      Nee, hiermee bedoel ik niet dat je elke dag 2 keer je tanden moet poetsen. En eigenlijk ook weer wel…
      Waarom poets je wel elke dag je tanden, maar neem je onvoldoende tijd voor jezelf. Plan deze tijd in. Maak ruimte in je agenda voor het nemen van een warm bad, het lezen van een boek, of iets anders waar jij van ontspant.
    5. Zoek steun en leer van je fouten
      Praat met je vrienden of familie over je gevoelens. En wanneer jullie daat nooit doen, wees dan eens gewoon de eerste die zon gesprek aansnijdt. Misschien wat ongemakkelijk, maar het helpt zeker bij het verminderen van zelfkritiek omdat je het dan hardop uitspreekt en je vragen krijgt om over na te denken.
De waarde van professionele hulp

NLP coaching en NEI therapie zijn van onschatbare waarde voor mensen die zichzelf constant streng beoordelen. Deze benaderingen, gebaseerd op neuro-linguïstisch programmeren (NLP) en neuro-emotionele integratie (NEI), bieden doeltreffende middelen om negatieve en strenge denkpatronen te doorbreken en emotionele blokkades op te heffen. Als je jezelf constant onder druk zet en moeite hebt met liever zijn voor jezelf, kunnen NLP en NEI effectieve vormen zijn van hulp die jou kunnen helpen. Deze hulp ondersteunt jou met het herschrijven van negatieve overtuigingen en het loslaten van opgeslagen emotionele spanning.
Als je de behoefte voelt om de last van zelfkritiek los te laten en verlangt naar positieve verandering, nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Samen kunnen we werken aan het bevorderen van zelfacceptatie.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Ik sta voor jou klaar

Ben jij klaar met die onrealistische en hoge verwachtingen die jij aan jezelf stelt?

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.