Hoe kun jij jouw pestverleden goed verwerken?
In groep 7 ben ik flink gepest. Ik herinner me nog goed de strijd die ik voerde met mijn moeder om maar niet naar school te hoeven. Van de spanning om elke dag weer opnieuw die pestsituatie in te stappen werd ik letterlijk ziek. Niet kunnen eten, overgeven, buikpijn, hoofdpijn. Allerlei klachten waar ik dag in, dag uit mee kampte. En natuurlijk luisterde mijn moeder wel. Ze heeft me een aantal keren een paar dagen thuisgehouden. Maar wanneer de beslissing van thuisblijven werd genomen, knapte ik snel weer op en vond mijn moeder dat ik weer naar school kon. En de volgende dag begon het riedeltje weer opnieuw…
Ben jij vroeger gepest? Word jij op dit moment gepest? Of heb jij een kind (in jouw klas) die wordt gepest?
In deze blog ga ik in op de impact van pesten en op hoe jij je pestverleden goed kunt verwerken.
De impact van pesten
Pesten is probleem dat veel mensen in hun leven tegenkomen. Of het nu op school, werk of in je vriendengroep gebeurt, de impact van pesten kan langdurige gevolgen hebben op je mentale en emotionele welzijn. Zelf heb ik gemerkt dat ik mijn pestverleden ver had weggestopt. Toen ik hulp kreeg nadat ik in een burn-out was beland, vond ik het maar onzin dat mijn coach hier zo veel aandacht aan besteedde.
Nu pas zie ik in dat mijn pestverleden het begin was van mijn strijdlustige, schouder-eronder mentaliteit. Dit putte mij volledig uit.
Aan de andere kant heb ik als coach vaak gezien hoe een pestverleden mensen kan blijven achtervolgen (bewust én onbewust), zelfs lang nadat de pestkoppen uit beeld zijn verdwenen. Het verwerken van deze ervaringen is cruciaal voor je persoonlijke groei en welzijn. Hierdoor zul je je eigen gedrag beter te begrijpen en weer grip te krijgen.
Mogelijke gevolgen door pesten
Pesten kan leiden tot veel vormen van negatieve emoties en gedragingen. Om het overzichtelijk te maken deel ik de gevolgen in twee categorieën. Ik pik er een aantal veelvoorkomende gevolgen uit:
Emotionele gevolgen van pesten
Laag zelfbeeld en zelfvertrouwen
Het constante gevoel van afwijzing kan je zelfbeeld ernstig beschadigen. Door de negatieve opmerkingen of situaties kun je jezelf als minderwaardig gaan zien. Slachtoffers van pesten kunnen enorm twijfelen aan zichzelf en hun eigen kunnen. Dit belemmert je in het aangaan van (nieuwe) uitdagingen.
Angst en depressie
De angst om opnieuw gepest te worden of het herbeleven van traumatische gebeurtenissen geeft een stressreactie in jouw lichaam. Ook kunnen slachtoffers van pesten zich hopeloos, verdrietig en eenzaam voelen. Dit kan leiden tot angst- en depressieve klachten.
PTSS
Jouw beleving van de pestsituaties kan zelfs zo heftig zijn dat je PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) ontwikkelt. Hierdoor kun je last hebben van flashbacks of nachtmerries hebben waardoor je de situatie herbeleeft. Slachtoffers van pesten die PTSS hebben ontwikkelt ervaren een verhoogde staat van alertheid en schrikreacties.
Gedragsmatige gevolgen van pesten
Sociale isolatie en vermijding
Je kunt plaatsen of activiteiten waarin je bent gepast vermijden. Maar ook zou het je bekend voor kunnen komen dat je bang bent dat je opnieuw gepast zal gaan worden. Om jezelf te beschermen, kun je daarom geneigd zijn om sociale situaties te vermijden.
Agressief gedrag
Het kan ook zijn dat je agressief gedrag (hebt) ontwikkeld als manier om jezelf tegen de pesterijen te beschermen. Je probeert dan anderen te intimideren als afweermechanisme. Soms wordt het slachtoffer van pesten juist een pester. Dit is hierdoor te verklaren.
Problemen met vertrouwen en relaties
Anderen vertrouwen kan een lastig thema zijn wanneer jij bent gepest. Hierdoor kun jij je afstandelijk gaan gedragen om zo maar geen diepere connectie met iemand te hoeven maken. De angst om gekwetst te worden speelt hierbij een hele grote rol.
Al deze emotionele en gedragsmatige gevolgen en nog veel meer, kunnen ontstaan wanneer jij gepest wordt of nadat jij gepest bent. Het zijn gevolgen waarvan jij misschien wel het idee hebt dat je daar mee “moet leren leven”. Heel graag wil ik jou met deze blog de hoop geven dat dit niet het geval is. De gevolgen die voor jou op dit moment gelden zijn namelijk emotionele blokkades. En een blokkade kun je opheffen!
Manieren om je pestverleden te verwerken
Je pestverleden kun je niet uitwissen. Het is gebeurd en aan dat feit kun je helaas niets veranderen. Waar je wel invloed op hebt is hoe jij terugkijkt naar dat pestverleden en de huidige gevolgen die jij ervaart vanuit het feit dat jij slachtoffer bent geweest van pesten.
- Praten over je ervaringen
Het delen van jouw pestervaringen met een vriend, familielid, coach of therapeut kan enorm helend zijn. Door je gevoelens te uiten, erken je wat je hebt meegemaakt en begint je emotionele verwerking. Het kan ook helpen om van iemand anders te horen dat je niet alleen bent en dat anderen soortgelijke ervaringen hebben. - Zelfzorg en compassie
Goed voor jezelf zorgen is essentieel in het herstelproces. Bij goed zorgen voor jezelf kun je denken aan sporten en gezond eten, maar ook mentale oefeningen zoals meditatie en journaling.
Geef jezelf dezelfde zorg en liefde die je aan een goede vriend zou geven als deze gepest zou zijn. Ook het besef dat iedereen worstelt met uitdagingen kan jou al helpen om jezelf minder te veroordelen. - Zoek professionele hulp
Het inschakelen van een professional, zoals een coach of therapeut, kan je helpen om dieper in je gevoelens te duiken en gerichte technieken te leren om met je verleden om te gaan. Er zijn allerlei therapievormen die jou kunnen helpen met het verwerken van jouw pestverleden. Hieronder een aantal voorbeelden met korte uitleg.
Cognitieve gedragstherapie (CGT): Hier ligt de focus op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): Deze therapie richt zich op het verminderen van de emotionele lading die je hebt bij een bepaalde gebeurtenis. Dit is speciaal ontwikkelt voor PTSS, maar wordt nu ook breder ingezet.
ACT (Acceptance and Commitment Therapy): De aandacht gaat bij deze vorm van therapie uit naar het accepteren van negatieve gedachten en gevoelens in plaats van ze te bestrijden.
Neuro Emotionele Integratie: Richt zich op het opheffen van emotionele blokkades, waardoor je op een snelle, maar effectieve manier de kern van jouw probleem aanpakt.
NEI therapie als middel om jouw pestverleden te verwerken
Een specifieke vorm van therapie die effectief kan zijn bij het verwerken van een pestverleden is NEI therapie (Neuro Emotionele Integratie) en richt zich op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest door onbewuste emotionele blokkades op te sporen en te integreren.
NEI therapie combineert elementen van psychologie, kinesiologie en neurowetenschappen. Door middel van de biotensor wordt vastgesteld welke onbewuste emoties een rol spelen bij je klachten. Deze emoties worden vervolgens bewust gemaakt en geïntegreerd, waardoor de emotionele lading vermindert of verdwijnt. Dit proces helpt je om los te komen van oude patronen en negatieve overtuigingen die zijn ontstaan door pesten.
De voordelen van NEI therapie zijn:
- Het is effectief voor het loslaten van diepgewortelde emoties die vaak moeilijk te bereiken zijn met traditionele therapieën vanuit herinneringen en cognitie.
- Negatieve overtuigingen worden omgezet in positieve, zodat je een positiever zelfbeeld ontwikkelt.
- Door het integreren van traumatische ervaringen vermindert de emotionele lading, wat leidt tot minder angst, depressie en lichamelijke klachten.
- Vaak ben je met 1 tot 3 sessies al tot de kern van je klacht.
Ben je geïnteresseerd in NEI-therapie of wil je meer weten over hoe je je pestverleden kunt verwerken? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.
Bye, bye pestverleden!
Ben jij op dat punt waar jij klaar bent met de invloed wat jouw pestverleden nog steeds op jou heeft? Herken jij je in de gevolgen voor slachtoffers van pesten en wil jij dit loslaten? Of heb jij een kind die is/wordt gepest?
Als NEI therapeut en coach richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van mensen die te maken hebben (gehad) met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.