Hoe krijg je rust in je hoofd?
Iedereen kent wel zo’n moment. Je hoofd is enorm druk, je ervaart onrust en je krijgt je hoofd maar niet stil. Van de week benoemde iemand nog naar mij “Joyce, het lijken wel soldaten in mijn hoofd die niet ophouden met het lopen van de wacht”. Elke keer stromen er weer nieuwe gedachten, to-do’s of herinneringen je hoofd binnen. Je wilt zo graag rust in je hoofd, maar zodra je denkt even je rust te kunnen nemen dan gaan die soldaten de wacht lopen.
Heb je de ene soldaat weg gestuurd, dan komt de andere soldaat weer met het volgende. Hoe krijg je die rust in je hoofd weer terug? Daarover vertel ik jou meer in deze blog.
Prikkels, prikkels en nog eens prikkels
Iedereen voelt zich wel eens druk of onrustig. Dat is niet zo gek. Wist jij dat wij zo’n 11.000.000 prikkels per seconde doorgestuurd krijgen?! Deze informatie komt allemaal binnen in jouw zenuwstelstel. Elke seconde van de dag. Moet je na gaan hoe veel informatie dat dit is.
Stel je eens voor dat je al deze informatie bewust zou moeten oppakken. Poeh, je zou compleet gek worden en totaal niet meer kunnen functioneren!
Wat we dus, gelukkig!, allemaal al doen in ons onderbewuste is deze informatie filteren.
Hierdoor laten we irrelevante informatie weg, we vervormen informatie en we generaliseren informatie. Dit maakt ons leven een stuk beter te behappen.
Maar toch ervaar jij drukte en onrust in jouw hoofd. Toch lukt het jou niet om die stemmen in jouw hoofd tot rust te krijgen.
Hoe werkt dat in je hersenen?
Hoewel je waarschijnlijk meer dan 90% van alle prikkels aan je voorbij laat gaan, verwerk je iedere prikkel dus wel in je onderbewustzijn.
Door de hoeveelheid informatie die je overdag te verwerken krijgt moeten jouw hersenen én zenuwstelsel aan de bak. Hoe meer prikkels jij binnen krijgt, hoe moeilijker jouw brein en zenuwstelsel tot rust kunnen komen.
En besef jij je wel hoe veel prikkels je (onbewust) opzoekt?
Op je werk sta je de hele dag aan. Waarschijnlijk doe je veel dingen tegelijk, meerdere taken tegelijk of je hebt veel dingen aan je hoofd die je nog allemaal moet doen vandaag. Wanneer je dan pauze hebt (bedoeld om juist die rust te pakken) zul je, als ik een gokje mag wagen, als eerste je telefoon even checken. Boem, prikkels. Elke afbeelding, alle teksten, elk geluidje, alles komt binnen als nieuwe informatie. Ondertussen ga je lunchen en voer je misschien ook nog een gesprek met een collega.
Dit om maar een voorbeeldje te geven van wat al die prikkels dan zijn.
Maar naast je drukke baan wordt ook ons privéleven ook steeds drukker. Na het werk heb je afspraken om te sporten, kinderen naar de hobby brengen, contacten onderhouden met vrienden, familie, kennissen, etc, die allemaal een gedeelte van onze vrije tijd opeisen.
Met als resultaat; een overvolle agenda. Rust en routine in het dagelijks leven zijn ver te zoeken.
En dan heb ik het nog niet over de avondjes thuis waar een televisie die op de achtergrond draait terwijl je zit te eten, je partner die een filmpje afspeelt op zijn of haar telefoon op het moment dat jij iets probeert te lezen.
Onze dagen zitten bomvol met prikkels. Die prikkels worden ook steeds meer met alle nieuwe technologieën. Alles is altijd binnen handbereik.
Hoe krijg je dan meer rust in je hoofd?
Voldoende ontspanning en wellness in je leven worden door die vele prikkels een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine. We worden in onze drukke maatschappij gedwongen meer aandacht te besteden aan persoonlijke rust om zo te blijven functioneren. We zijn er niet op gemaakt om altijd aan te staan. En hoewel je televisie kijken of even scrollen op je telefoon bestempeld als “ontspanning”, weet je nu dat dit alles behalve ontspanning en rust is voor jouw zenuwstelsel en dus voor je hoofd.
Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je lichaam rust en regelmaat te geven zonder al te grote aanpassingen in je dagelijks leven te doen.
5 makkelijke tips tegen onrust in je hoofd
- Bouw rust in tijdens je werkdag
Neem iedere 2 uur even 5 minuten rust van je taken als dit mogelijk is. Loop een rondje, haal een kop thee, of ga gewoon even naar de wc. Zet een timer hiervoor op je horloge of telefoon, anders vergeet je het misschien. Het is goed om even je focus los te laten en daarbij helpt het ook goed voor je fysieke gesteldheid. - Maak één afspraak per avond
Te veel afspraken inplannen kan zorgen voor stress en extra vermoeidheid. Op het moment zelf zul je daar geen last van hebben, maar als je dit niet aanpast zul je de negatieve gevolgen hiervan vroeg of laat op gaan merken. - Plan tijd in voor jezelf
Dit is iets wat we heel vaak vergeten, tijd nemen voor jezelf. Neem minimaal 1 avond per week rust. Neem een bad, lees een boek, luister muziek of doe iets waarvan jij ontspant. - Zorg voor af en toe een weekend afspraakvrij.
Zonder je in zo’n weekend vooral even af van alle dagelijkse prikkels. Ga een weekendje weg of boek een dagje wellness. - Zet je telefoon in het weekend een dag uit
Hoewel ik weet dat je denkt dat je dat waarschijnlijk niet overleeft… Geloof me. Je gaat er niet dood aan. Sterker nog, het brengt je (na de onrust omdat je hem niet bij de hand hebt) enorm veel rust en ontspanning.
Ik sta voor jou klaar
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven. Wanneer jij graag professionele hulp krijgt bij het tot rust brengen van jouw hoofd kunnen we samen onderzoeken waardoor de drukte in jouw hoofd blijft bestaan én kunnen we er voor zorgen dat jij de rust wel meer gaat toelaten.