Last van slaapproblemen door onrust & stress?
Slaap is noodzakelijk voor onze fysieke en mentale gezondheid. Het zorgt ervoor dat we kunnen herstellen en opladen.
Toch kampen veel kinderen, pubers en volwassenen met slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door onrust, stress en alertheid. Hoe komt dat nou? Welke tips kun je gebruiken voor een betere nachtrust? En wat als die tips onvoldoende werken?
Wat veroorzaakt slaapproblemen?
Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Onrust
Wanneer je onrustig bent, is je geest vaak druk bezig met gedachten, zorgen of problemen. Deze verhoogde mentale activiteit kan het moeilijk maken om tot rust te komen en in slaap te vallen. Je kunt bijvoorbeeld piekeren over dingen die zijn gebeurd of je zorgen maken over dingen die in de toekomst zullen gebeuren. - Stress
Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een toename van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen verstoren de natuurlijke slaapcyclus en zorgen ervoor dat je ’s nachts vaker wakker wordt of oppervlakkiger slaapt. - Alertheid
Als je overdag blootgesteld wordt aan veel stimulerende activiteiten, zoals intensief werken, studeren of actief bezig zijn, kan dit je lichaam en geest in een staat van alertheid houden. Wanneer je vervolgens probeert te ontspannen om te gaan slapen, kan het moeilijk zijn om die alertheid te verminderen en in slaap te vallen.
Het kan ook zijn dat je door een eerdere (onbewuste) gebeurtenis alert bent geworden waardoor je kampt met chronische slaapproblemen. Over deze ontwikkeling van alertheid lees je in deze blog meer.
Tips om slaapproblemen te verminderen
- Creëer een rustgevende slaapomgeving
Zorg voor een goede temperatuur in je slaapkamer. De meeste mensen vinden een temperatuur tussen de 15 en 20 graden perfect.
Daarnaast is een fijn bed en een donkere kamer ook essentieel voor een goede slaap. Je digitale wekker of het stand-by lampje van je tv kunnen jouw slaap al verstoren. Het verstoort namelijk je productie van melatonine (slaaphormoon).
Wist je dat bij een topsporter daarom de nacht voor de wedstrijd deze lampjes worden afgeplakt?! - Vermijd stimulerende middelen
Vermijd cafeïne en alcohol in de 4 tot 6 uur voor het slapen gaan. Maar ook beeldschermen werken stimulerend. Al het licht verstoort de slaap, maar blauw licht des te meer.
Beperk daarom je schermtijd minstens een uur voor het slapengaan om je lichaam de kans te geven zich voor te bereiden op rust. - Routine voor ontspanning
Vaak liggen we in de avond op de bank tv te kijken of misschien werk jij nog in de avond. Een goede ontspanningsroutine is daarom van belang. Je kunt bijvoorbeeld lezen, schrijven, muziek luisteren, mediteren, ademhalingsoefeningen, yoga.
Zorg goed voor je geest en lichaam door het te kalmeren voor het slapengaan. - Slaapritme
Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan om je lichaam een ritme te geven. - Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Vermijd wel intensieve trainingen vlak voor het slapengaan, omdat deze adrenaline opwekken.
NEI therapie bij slaapproblemen
NEI therapie is een holistische benadering die zich richt op het identificeren en opheffen van emotionele blokkades die onze fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden, waaronder slaapproblemen. Tijdens NEI behandelingen wordt gebruik gemaakt van jouw onderbewuste en het stellen van gerichte vragen om verborgen emotionele patronen te onthullen die bijdragen aan slaapproblemen.
NEI therapie kan helpen bij het:
- identificeren van diepgewortelde emoties en overtuigingen die slaapproblemen veroorzaken.
- loslaten van negatieve emoties en stress die de slaap verstoren.
- herstellen van emotionele balans en innerlijke rust. Dit is essentieel voor een goede nachtrust.
Door NEI therapie te combineren met gezonde slaapgewoonten en levensstijlveranderingen, kun je definitief afrekenen met jouw slaapproblemen en weer genieten van een goede nachtrust.
Het aanpakken van slaapproblemen vereist vaak een combinatie van verschillende benaderingen, waaronder veranderingen in levensstijl, stressmanagement en een interventie zoals NEI therapie.
Met de juiste ondersteuning kun jij je slaapproblemen achter je laten, waardoor jouw hele welzijn zal verbeteren.
Wil jij jouw slaapproblemen aanpakken?
Kamp jij al langer met slaapproblemen? Heb jij al verschillende dingen geprobeerd om eindelijk goed in slaap te vallen en door te slapen totdat je wekker gaat, maar heeft dit niet geholpen?
Niet slapen kan je gek maken, dus neem snel contact met me op.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.