Waardoor ontstaat een emotionele blokkade?
Weet je niet goed wat je wilt in je leven? Heb je het idee dat je iets anders wilt, maar niet weet wat? Of heb jij het gevoel dat je steeds in dezelfde dingen vastloopt in je leven? Dit kan komen door emotionele blokkades. Deze blokkades zijn onverwerkte emoties die zich vast hebben gezet in jouw systeem. Van deze emotionele blokkades ben jij je vaak niet bewust, maar ze hebben wel veel invloed op je gedrag, je fysieke en je mentale welzijn en de keuzes die je maakt.
Waardoor ontstaat een emotionele blokkade? En hoe kan NEI therapie jou daarbij kan helpen? Ik vertel het je graag in deze blog.
Voorbeelden van een emotionele blokkade
In deze blog kun je lezen wat emotionele blokkades nu precies zijn. Maar even kort samengevat ontstaan deze blokkades door onverwerkte emoties als reactie op eerdere gebeurtenissen die je niet goed hebt kunnen begrijpen en/of doorvoelen. Deze emotionele blokkades kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde emoties onderdrukt, vermijdt of ontkent.
Toch klinkt een emotionele blokkade als iets groots en concreets. Omdat dit niet altijd het geval is geef ik je graag een aantal voorbeelden.
Voorbeeld 1
In het verleden ben je gekwetst door iemand die jij lief had. Om jezelf te beschermen tegen nog meer pijn, bouw je een muur om je hart en sluit je jezelf af voor liefde en verbinding. Deze muur kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om relaties aan te gaan en jezelf open te stellen voor anderen.
Voorbeeld 2
Je bent opgegroeid in een omgeving waarin emoties werden onderdrukt of genegeerd. Hierdoor heb je misschien geleerd om je eigen emoties te onderdrukken en niet toe te laten, uit angst voor afwijzing of veroordeling. Zo’n blokkade kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om jezelf uit te drukken en je ware gevoelens te tonen, zelfs aan de mensen die het dichtst bij je staan.
Voorbeeld 3
Je wilt heel graag op vakantie, maar elke keer als je alleen al denkt aan een vliegtuig word je bang. Je weet in dit geval misschien dat je bij je laatste reis turbulentie hebt gehad en daardoor angst om te vliegen hebt ontwikkeld. Rationeel weet je dat de turbulentie niet zo heftig was, rationeel weet je ook dat vliegen een van de meest veilige vervoersmiddelen zijn. Maar toch voelt het niet zo. En het lukt je maar niet om je over dat gevoel heen te zetten.
Voorbeeld 4
Iemand zegt iets tegen jou, waardoor jij verschrikkelijk boos of verdrietig wordt. De ander zei maar iets kleins, waardoor jij volledig in een bepaalde emotie schiet. voor jou voelt de uitspraak van de ander niet als “klein”, maar wanneer je er op terug kijkt besef jij je dat je wel erg heftig reageerde. Een trigger waardoor jij op een bepaalde manier reageert, maar waarvan je zelf eigenlijk niet goed begrijpt waardoor dat nou komt.
Herken je een van deze voorbeelden? Of kun je een voorbeeld linken aan je eigen situatie?
De 3 oorzaken voor het ontstaan van een emotionele blokkade
-
- Gemiste emotionele basisbehoefte(n)
Een van de hoofdredenen voor emotionele blokkades is dat je in je verleden bepaalde belangrijke emotionele basisbehoeften niet of onvoldoende hebt meegekregen van je (beide) ouders. Het is een behoefte die je hebt gemist, waardoor er een bepaald gevoel is ontstaan. Je kunt er niet helemaal de vinger op leggen wat het precies is, maar het is er wel. Eigenlijk altijd…Ben jij geboren in de jaren ’80 of ’90? Jouw ouders komen dan uit een generatie die meer gefocust waren op het vervullen van de praktische zorgtaken dan op het bieden van emotionele steun. Dit is logisch, want dit hebben jouw ouders ook niet meegekregen van hun eigen ouders.
En praktische zorgtaken zijn ook nodig! Dat is dan weer de eerste bouwsteen die je terugziet in de piramide van Malow.
De kerngedachte in deze opvoeding was vaak: over emoties praten is lastig.
Hier kunnen je ouders niks aan doen. Ze zijn er altijd voor jou geweest, hebben jou vaak alles gegeven wat zij konden, maar toch heb jij bepaalde emotionele basisbehoeften gemist in jou leven waardoor jij een bepaalde last, een gemis bij je draagt. In deze blog kun je meer lezen over de 13 emotionele basisbehoeften.
- Aangeleerd gedrag
Een andere reden voor emotionele blokkades is aangeleerd ofwel geconditioneerd gedrag. Dit is echt het gedrag wat je hebt aangeleerd. Dit heb je meegekregen van je ouders of je omgeving. Dat kan gaan over gedachten maar ook gedragingen. Dit betekent dat je hebt geleerd je op een bepaalde manier te voelen of gedragen, omdat dit van je werd verwacht.
Wanneer er voeger niet veel ruimte was om over je gevoelens te praten was er een soort ongeschreven regel dat je alleen mocht huilen of boos zijn als er iets echt ergs gebeurde. Hierdoor leer je dat het niet oké is om je emoties te tonen, tenzij je een ‘goede reden’ hebt. Als volwassene neem je je opvoeding natuurlijk mee. Stel dat je op je werk kritiek krijgt en dat raakt je. In plaats van te voelen wat dit met je doet en dit te uiten, slik jij je gevoelens in. Je hebt immers geleerd dat je niet moet laten zien wat je voelt, omdat dit alleen mag als er echt iets ‘ergs’ gebeurd. Als je dit vaak doet kan zich dit uiten in fysieke of mentale klachten. - Overlevingsmechanisme(n)
Overlevingsmechanismen zijn psychologische processen die mensen gebruiken om om te gaan met stress, trauma of moeilijke situaties. Deze mechanismen helpen je om te overleven en je aan te passen aan uitdagende omstandigheden. Zo’n overlevingsmechanisme kun je bewust inzetten, maar vaak gebeurt dit ook onbewust.
Een aantal voorbeelden van overlevingsmechanismen zijn: ontkenning, verdringing, rationaliseren, compenseren, vermijden, etc.
Hoewel deze mechanismen je kunnen helpen om met stressvolle situaties om te gaan, kunnen ze ook leiden tot emotionele blokkades. Wanneer je bijvoorbeeld telkens weer vertrouwt op het mechanisme om moeilijkheden te vermijden of te negeren, kan dit je objectieve vermogen beinvloeden. Hierdoor kunnen bepaalde emoties worden bevestigd terwijl dit niet terecht is. Daarnaast geven overlevingsmechanismen je de mogelijkheid om bepaalde gevoelens niet aan te gaan. En zoals je in deze blog al hebt kunnen lezen ontstaan door het niet voelen of begrijpen van emoties juist emotionele blokkades.
- Gemiste emotionele basisbehoefte(n)
De kern van emotionele blokkades aanpakken met NEI therapie
Door middel van NEI therapie kom je snel tot de kern van jouw fysieke en mentale klachten. Het geeft inzichten en antwoorden op vragen waar je rationeel de antwoorden niet op kunt geven. 95% van alle keuzes die we maken gebeurt onbewust. Daarom is NEI therapie, waarbij we uit gaan van de antwoorden van jouw onderbewuste, de perfecte tool om jouw emotionele blokkades op te heffen.
Ben jij klaar voor verandering?
Ben jij klaar met het feit dat emotionele blokkades jouw vrijheid in de weg staan? Door met NEI aan de slag te gaan reken je af met fysieke en mentale klachten. Jouw onderbewustzijn heeft alle antwoorden al.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.