Waardoor ontstaat hooggevoeligheid?
In een eerdere blog legde ik al uit dat er een verschil is tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Ook vertelde ik dat hooggevoeligheid niet is aangeboren. Het ontstaat door iets wat je in het verleden hebt meegemaakt. Een moment waarop jij (onbewust) ervoor gekozen hebt om alert te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben en daar ga ik jou in deze blog meer uitleg over geven.
Waarom is het belangrijk om de oorzaak van jouw hooggevoeligheid te weten?
Elke oorzaak heeft een gevolg. Jouw hooggevoeligheid heeft tot gevolg dat jij bepaalde klachten ervaart. Het kan zijn dat jij je in bepaalde situaties snel overprikkeld of overweldigd voelt, het kan ook zijn dat jij je moe voelt, een gevoel hebt van constant “aan” staan. Maar ook kun je bijvoorbeeld stress ervaren of je enorm onveilig voelen.
Door de diagnose (wat geen officiële diagnose is) HSP waar je steeds meer over hoort lijkt het alsof je dit nu eenmaal hebt en daar niks meer aan kunt doen. Je hebt het en “je moet er mee leren leven”.
Wat nou als ik zeg dat dat niet waar is? Wat als ik jou vertel dat hooggevoeligheid een onbewuste keuze van jou is geweest? Een keuze waardoor jij een overlevingsmechanisme hebt ontwikkeld. Want het heeft jou geholpen om door bepaalde situaties heen te komen.
Maar wanneer jij je niet meer in die situaties bevindt kun jij heel veel last hebben van die constante alertheid die jij ervaart. En je wilt het zo graag anders doen, maar het lukt je gewoon niet.
Doordat we gaan kijken naar jouw oorzaak voor jouw hooggevoeligheid en die verder te onderzoeken kun jij uiteindelijk jouw hooggevoeligheid en jouw staat van alertheid verminderen en het weer je kracht maken in plaats van die last.
Hoe? Lees dan even verder…
10 oorzaken van hooggevoeligheid
-
- Prenatale oorzaak
Prenataal betekend alles voor jouw geboorte. In de buik van jouw moeder was jij namelijk verbonden met haar door middel van de navelstreng. Hierdoor sta je volledig in contact met je moeder. Je voelt haar energie, je pikt haar emoties op en wanneer zij zorgen had, stress of je moeder bevond zich in een drukke omgeving, dan kreeg jij dat ook mee. Al die prikkels krijg jij mee, omdat je letterlijk in haar groeit en met haar verbonden bent.
Wanneer jij in de buik van jouw moeder een onveiligheid hebt gevoeld kan dat een oorzaak zijn van jouw hooggevoeligheid. - Opvoeding
Het is vast geen nieuws voor je dat je opvoeding een heel belangrijk onderdeel is van hoe jij op dit moment in je leven staat. Tijdens je opvoeding wordt er een basis gelegd voor de rest van jouw leven.
Wanneer jij je in jouw gezin niet veilig hebt gevoeld heeft dat ook impact op hoe veilig jij je nu voelt. En dat het in jouw gezin niet veilig voelde, hoeft niet eens te betekenen dat het niet veilig was. Je hebt bepaalde emoties en een gevoel van onveiligheid (dus zonder daadwerkelijk gevaar) kan een enorme impact hebben. Dus je kunt hartstikke lieve ouders hebben, weten dat zij altijd hun best hebben gedaan voor je en goed voor jou hebben gezorgd en je toch onveilig hebben gevoeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze jou op emotioneel gebied niet altijd voldoende konden ondersteunen.
Een voorbeeld kan zijn dat een van je ouders tegen je zei: “Niet zo huilen, veeg je tranen maar weg. Er is niks aan de hand.” Jij huilde niet voor niks, jij wilde iets duidelijk maken. Doordat jouw ouders niet even de aandacht gaven aan dat het zo verdrietig voor jou was dat je pop was gevallen kan voor jou hebben veroorzaakt dat je onvoldoende emotionele stabiliteit hebt ervaren.
Je hoeft dus niet mishandeld of misbruikt te zijn om een angst te voelen en alertheid aan te wakkeren. Ook een tekort aan liefde, aandacht of een andere basisbehoefte kan hooggevoeligheid creëren. - Sociale oorzaken
Het lijkt op oorzaak 2, maar dan breder. Dus je hebt onvoldoende veiligheid ervaren bij één of meerdere personen uit je omgeving. Dit kunnen je opa of oma zijn, maar ook je leraar, vriendjes of vriendinnetjes. Stel dat jij als klein kind hoogsesitief was, of gewoon wat gevoeliger dan anderen, dan konden emoties van anderen jouw sneller raken.
Bijvoorbeeld een vriendinnetje heeft een grapje gemaakt. Jij begreep dit grapje niet goed, maar alle anderen wel. Zij lachen, maar jij begrijpt het niet. Daardoor gaan ze nog harder lachen, waardoor jij gaat huilen. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je straf krijgt of weggestuurd wordt als klein kind, terwijl jij niet begreep waarom.
Waarom jij door deze voorbeelden hooggevoelig wordt? Omdat je het niet begrijpt en dat steekt. Dat doet pijn. En daardoor wil jij een volgende keer nog beter opletten om het wél te begrijpen. - Trauma
Een trauma is een psychische of lichamelijke beschadiging die voor jou zo groot en heftig is dat jij deze niet hebt kunnen verwerken. Alles wat jij met je rechterhersenhelft hebt gevoeld en met jouw linkerhersenhelft (logisch redeneren) niet hebt kunnen begrijpen zet zich vast in jouw lijf.
Trauma’s kunnen heel divers zijn en zijn echt persoonsafhankelijk. Zo kun jij een trauma krijgen van het overlijden van een ouder, ziekte, een been breken, mishandeld worden, angst etc.
De gebeurtenis is in ieder geval zo heftig dat het stress veroorzaakt in jouw lijf. Je bent zo bang dat het nog een keer gebeurt dat je een soort van chronische stress ervaart. - Gepest zijn/worden
Pesten is een veel voorkomend probleem in onze maatschappij. Je kunt letterlijk gepest zijn, maar je kunt je ook gepest voelen. Een automatische reactie op pesten is dat je je voorbereidt op de volgende pesterij. Hier wordt je steeds alerter van. Je wilt jezelf steeds meer voorbereiden op wat er komen gaat. - Emotionele uitputting
Emotionele uitputting ontstaat wanneer jij een langdurige tijd in een heftige situatie zit, waarvan je weet dat het nog wel even gaat duren, maar waarbij het voelt alsof je er niet uit kunt stappen. Je hebt geen keus. Hierdoor voel je je emotioneel, maar ook fysiek uitgeput en jij beseft je dat je dit toch nog even vol moet houden.
Een voorbeeld kan zijn: Je zit in een scheiding die maar niet afgewikkeld wordt. Daarnaast heb je ook kinderen die aandacht vragen. Je moet een nieuw huis zoeken en kunnen betalen. Dit kan veel stress veroorzaken.
Het is een opstapeling van stress die jij niet verwerkt krijgt en waardoor jij steeds verder verzwakt. - Vermijden van bepaalde voedingsmiddelen
Als je gevoelig bent voor een bepaald voedingsmiddel ben je al snel geneigd om dit te laten staan. Stel je krijgt door het eten van brood een opgeblazen gevoel, dat is het makkelijk om brood te schrappen uit jouw voedingslijst. Maar in werkelijkheid wordt je hierdoor juist gevoeliger. Omdat je brood gaat vermijden wordt dat opgeblazen gevoel niet meer getriggerd. Door het laten liggen van brood denk je jouw probleem opgelost te hebben. Maar, en je zult het vast herkennen als dit voor jou geldt, wanneer je brood laat staan zul je gaan merken dat je ook door andere dingen zoals een tomaat of knoflook ook een opgeblazen gevoel krijgt. Elke keer wanneer je iets schrapt zal er weer iets anders naar voren komen. Dit kan zo erg door slaan dat je steeds gevoeliger wordt voor deze lichamelijke prikkels, maar gek genoeg wordt je hierdoor ook gevoeliger voor andere prikkels zoals emoties, geluiden, drukte, enz. - Straling
Straling is tegenwoordig overal te vinden. Je mobiele telefoon, tv, WiFi, koelkast, meterkast, etc. Allerlei dingen in jouw dagelijkse leven waar straling vandaan komt. Wanneer je wat gevoeliger bent kan straling er voor zorgen dat jij je nog onrustiger voelt en dit veroorzaakt weer stress. Je slaapt slechter, daar krijg je nog meer stress van en zo zit je in een negatieve spiraal. Vaak weet je niet eens dat je last hebt van straling. - Incarnatie
Incarnatie is niks meer of minder dan volledig in jouw lijf kunnen zakken. Mensen worden steeds gevoeliger omdat we steeds meer bezig zijn met het vergroten van ons bewustzijn. Dit is iets positiefs, maar hierdoor wordt je wel steeds gevoeliger. Wanneer je heel bewust en zelfbewust in het leven staat is er niks aan de hand, maar wanneer dit niet het geval is kun je hier wel veel last van ervaren. Het kan namelijk zijn dat je het gevoel hebt dat je een doel of een missie hebt hier op aarde, maar dat je niet weet wat deze is. Of juist wel weet wat deze is, maar dat het je niet lukt om deze te volbrengen omdat het niet haalbaar is. Dit geeft opnieuw stress en alertheid. - Autisme
Wanneer je autisme hebt zie je veel meer details dan anderen, daardoor verlies je ook vaak het overzicht. Daarnaast ben je wat onhandiger in contact, omdat je de ander minder goed aanvoelt. Wat zij wel voelen is dat zij anders zijn dan anderen. Hierdoor heb je het idee dat je het verkeerd doet, of het toch nooit goed kunt doen. Ook hier is er weer een negatieve spiraal. Want je krijgt al veel meer prikkels binnen die je niet goed kunt verwerken en door de gevoeligheid die wordt vergroot omdat je de ander wilt begrijpen.
NEI therapie en hooggevoeligheid
Door NEI therapie kun je aan de slag met het verlichten van je hooggevoeligheid. Het is een werkwijze die je helpt om te kijken naar de emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan een fysieke of mentale klacht. In dit geval dus aan de klachten die horen bij jouw hooggevoeligheid.
Deze klachten zijn voor iedereen anders; je overprikkeld voelen, slaapproblemen, emotioneel uitgeput zijn, last hebben van angsten, moeilijk kunnen omgaan met veranderingen, enz.
Met NEI kun je ook achterhalen wanneer je hooggevoeligheid is ontstaan. Maar dat niet alleen: je kunt de overalertheid ook echt los laten.
Ben jij benieuwd naar wat NEI therapie voor jou kan betekenen? Lees dan ook eens deze blog. - Prenatale oorzaak
Ik sta voor jou klaar
Wil jij weten wat de oorzaak is van jouw hooggevoeligheid? Ben jij er klaar voor om jouw hooggevoeligheid weer om te buigen naar een kracht in plaats van een last?
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.