Waarom moet ik altijd bezig zijn?
Altijd aan staan. Herken jij die drang om altijd bezig te zijn, nooit stil kunnen zitten en de onrust die je voelt als er een moment van rust is? In mijn praktijk kom ik veel ouders tegen die dit herkennen, maar zichzelf hier ook in verliezen. Ik kan er over mee praten, want bij mij heeft het zelfs geleid tot een burn-out.
In mijn praktijk kom ik vooral jonge ouders tegen die het druk hebben met met hun gezin. Langzaam raken ze steeds verder verwijderd van wie zij zelf écht zijn, omdat de kinderen voor gaan. Onzin natuurlijk, want wat ze ook zien is dat hun eigen onrust weerspiegeld wordt in het gedrag van hun kind.
In deze blog kijk ik met jullie naar het vraagstuk waarom je altijd bezig moet zijn, maar ook hoe je die “aan” modus weer af en toe “uit” kunt zetten.
Onbewuste patronen achter altijd aan staan
De neiging om constant bezig te zijn een overlevingsmechanisme. Een manier om gevoelens en emoties te vermijden. Stress, boosheid, angsten en onverwerkte gevoelens worden onderdrukt door afleiding te zoeken. Dit, altijd aan staan, patroon kan van generatie op generatie doorgegeven worden. Hierbij draag je onbewust je eigen spanning over op je kinderen. Kinderen voelen deze spanning aan en reageren er vaak op met onrust, boosheid of zelfs angsten.
“Doe-modus” door verschillende emoties
Natuurlijk is iedereen verschillend. Het is daarom belangrijk om goed te kijken waardoor bij jou de onrust naar voren komt. Toch zijn er een 3tal redenen te noemen die heel vaak ten grondslag liggen aan het gevoel van constant bezig te moeten zijn.
- Angst om niet goed genoeg te zijn
Vaker dan je denkt zit er een angst achter. Het gevoel dat je pas waardevol bent als je iets bereiken. Of de overtuiging dat je hard moet werken. - Vermijden van gevoelens
Door steeds bezig te zijn, kun je bepaalde gedachten of gevoelens beter negeren. - Druk om te voldoen aan verwachtingen
Veel jongeren en ouders voelen zich onder druk gezet door de verwachtingen van de omgeving, familie of zelfs van zichzelf.
Praktische tips om de “doe-modus” te doorbreken
Neem bewust rustmomenten
Voorkom altijd aan staan. Bouw voor jezelf “verplichte” momenten van rust in. Wanneer je het jezelf niet verplicht zul je altijd redenen vinden om het niet te doen! Begin met 2 minuten per dag en bouw dit langzaam op.
Zet je gedachten in beeld
Vraag jezelf af waarom je steeds bezig wilt zijn. Welke gedachten of emoties probeer je te vermijden? Het kan helpen dit op te schrijven om patronen te ontdekken.
Adem
We vinden het steeds moeilijker om goed adem te halen. Zo is onze ademhaling steeds oppervlakkiger en houden we ook heel vaak onze adem vast. Door rustig en diep te ademen, kom je in het moment en verlaag je je stressniveau. Vooral het uitblazen door je mond is belangrijk om dingen die je niet meer nodig hebt los te laten. Er zijn genoeg gratis filmpjes te vinden die jou kunnen helpen met ademhalingsoefeningen
Zoek de ondersteuning die je nodig hebt
Je kunt natuurlijk door blijven gaan, maar vroeg of laat haalt dat onrustige gevoel je in. Voorkomen is beter dan genezen en ik kan daar helaas over meepraten! Je kunt heel laagdrempelig ondersteuning vragen van de praktijkondersteuner bij je eigen huisarts, een coach of therapeut.
NEI therapie en het doorbreken van onrust
NEI-therapie staat voor Neuro Emotionele Integratie. NEI therapie kan zowel ouders als kinderen helpen bij het aanpakken van onrust door de onderliggende emotionele blokkade te doorbreken. Dit is waarom het goed werkt:
Opsporen van emotionele blokkades
Het gevoel steeds bezig te moeten blijven komt vaak voort uit diepgewortelde negatieve overtuigingen, zoals “ik ben niet het niet waard” of “ik moet hard werken”. NEI-therapie richt zich op het opsporen van deze (on)bewuste emoties en overtuigingen die een rol spelen bij het ontstaan van onrust. Dit doe ik met behulp van de biotensor, waarmee ik kan achterhalen welke emoties vastzitten in het onderbewustzijn van jou of jouw kind.
Helpen bij emotionele verwerking
Als deze blokkades eenmaal duidelijk zijn geworden, helpt NEI-therapie om de vastzittende emoties los te laten en te verwerken. Hierdoor kunnen je echt weer rust gaan ervaren.
Verbeteren van de ouder-kind relatie
Vaak spiegelen kinderen de emoties van hun ouders, wat betekent dat het gedrag van je kind kan worden beïnvloed door de onbewuste patronen van de ouder. NEI-therapie kan jou als ouder ondersteunen door jouw emotionele blokkades te doorbreken, waardoor je meer rust kunt uitstralen naar jouw kind. Dit versterkt de band en helpt automatisch voor jouw kind om zich veiliger en rustiger te voelen.
NEI-therapie biedt een hele snelle en effectieve manier om de onderliggende oorzaken van onrust te ontdekken en te helen. Door samen deze blokkades te doorbreken, ontstaat er ruimte voor groei, zelfvertrouwen en rust bij je hele gezin.
Ben jij nu nieuwsgierig naar wat NEI therapie voor jou of jouw kind kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op, zodat ik jouw gericht wat meer informatie kan geven.
Wil jij ook meer rust ervaren?
Heb jij alles al geprobeerd, maar krijg jij jouw patronen niet doorbroken? Ik kijk graag met jou mee in hoe jij meer rust voor jezelf en de mensen om jou heen kunt creëren.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.