Waarom voel ik mij nooit goed genoeg?

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen, vaak ouders van jonge kinderen, die het gevoel hebben dat ze nooit goed genoeg zijn. Ze rennen van hot naar her, zorgen voor hun gezin, willen succesvol te zijn op hun werk en ergens onderweg raken ze zichzelf kwijt. Het gevolg? Een gevoel van onzekerheid en het idee dat ze constant tekort schieten. Maar waar komt dat gevoel van je nooit goed genoeg voelen vandaan? In deze blog kijken we hiernaar en geef ik inzichten en tips om hier beter mee om te gaan.

Wat betekent “je nooit goed genoeg voelen”?

Als je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent dan kunnen we dat snel merken in ons gedrag. Onder andere perfectionisme, jezelf vergelijken met anderen, bang zijn om te falen en jezelf willen bewijzen zijn gedragingen waar dat gevoel van het nooit goed genoeg (kunnen) doen onder zit. Maar het gaat verder dan dat. Want onder dat gevoel zit een angst. De angst om niet geliefd of geaccepteerd te worden als je niet perfect bent. Dat je moet (hard) moet werken om gezien en geliefd te worden. Als deze angst in jouw basis zit, blokkeert deze jou (misschien wel onbewust) op alle vlakken. Hierdoor laat je het gedrag thuis zien, maar bijvoorbeeld ook bij vrienden of op je werk.

Ik zie dat bij veel ouders dit gevoel versterkt wordt zodra ze kinderen krijgen. De verantwoordelijkheid dragen voor een ander mensje, de druk om het “goed” te doen. Maar ook het gedrag wat het kind laat zien. Of het nu een huilbaby is, niet eet, veel last heeft van buikkrampen of reflux, moeilijk leert, geen vrienden heeft, gepest wordt. Kinderen zijn de spiegel van hun ouders en zorgen ervoor dat eigen onzekerheden zichtbaarder worden. Het gevoel niet goed genoeg te zijn, kan dan nog groter worden ervaren.

Hoe ontstaan deze gevoelens?

Deze gevoelens komen niet uit het niets. Hiervoor moeten we vaak terug naar onze kindertijd. Onze opvoeding en ervaringen van vroeger hebben een grote invloed op hoe wij ons ontwikkelen. De overtuigingen die we als kind meekrijgen, vormen de basis voor ons zelfbeeld. Als je als kind bijvoorbeeld weinig bevestiging hebt gekregen, kritiek hebt ervaren, of als je vaak het gevoel had niet aan verwachtingen te voldoen, kan dit later in het leven tot diepe onzekerheden leiden.
Zelfs als je een hele fijne jeugd hebt gehad waarin je niks vervelends hebt meegemaakt, kunnen er toch gebeurtenissen zijn (hoe klein ook) die jou nu hierin blokkeren.

Het is natuurlijk niet zo makkelijk om er achter te komen wat dat dan precies is. Dan daarbij is het toch al gebeurt, dus hoe laat je dat dan los?

Tips om je goed genoeg te voelen

Hoewel het gevoel of de angst helemaal onderdeel kan zijn geworden van wie je bent, zijn er wel stappen die je zelf kunt nemen om sterker in je schoenen te staan en je goed genoeg te voelen

  • Vergelijk jezelf niet met anderen
    Een inkoppertje misschien, maar social media en onze omgeving leggen een grote druk op ons. Besef je dat iedereen zijn eigen onzekerheden heeft, ook al lijkt dat niet zo.
  • Wees lief voor jezelf
    Perfectie bestaat niet. Je hoeft geen superouder of perfecte partner te zijn. Door lief te zijn voor jezelf, leer je accepteren dat je goed bent zoals je bent.
  • Focus op zelfzorg en balans
    Het is makkelijk om jezelf te vergeten als je voor een gezin zorgt, maar zelfzorg is essentieel. Neem tijd voor jezelf, hoe klein ook. Door goed voor jezelf te zorgen, laad je ook op om er voor je kinderen te kunnen zijn.
  • Herken en benoem je gevoelens
    Het begint allemaal met bewustwording. Wees eerlijk naar jezelf en probeer te benoemen wanneer je denkt tekort te schieten. Dit kunnen heel veel soorten gedachten zijn. Bijvoorbeeld: Ik kan dat (toch) niet, die ander is veel beter, ik maak dit ook nog even af, dit kan/moet beter of uitgebreider, wat als de ander het niet goed (genoeg) vindt. Kom er achter wat dat gevoel triggert. Schrijf het op en reflecteer.
  • Onderliggende overtuigingen
    Vaak komen deze gevoelens voort uit negatieve overtuigingen. Schrijf ook deze op en onderzoek waar ze vandaan komen.
  • Zoek professionele begeleiding
    Soms zijn er blokkades die lastig zelf op te lossen zijn. Veel voorkomende manieren van ondersteuning zijn de praktijkondersteuner, een psycholoog of een therapeut of coach.
NEI therapie bij ongewenste gevoelens

In mijn praktijk bied ik ondersteuning door middel van NEI therapie, waarin we samen op zoek gaan naar de kern van jouw gevoelens en overtuigingen. Wat écht anders is vergeleken met andere therapieën is dat het geen lange praatsessies zijn waarbij je zelf met antwoorden moet komen. Bij NEI therapie maken we gebruik van jouw onderbewuste die ons precies kan vertellen waar de kern zit. We gaan opzoek naar specifiek jouw emotionele blokkades. Zo kun je op een snelle manier loskomen van de patronen die je belemmeren.

Waardoor voel jij je niet goed genoeg? Ik help jou graag om weer te leven vanuit zelfvertrouwen. Wat daarmee kun jij jouw kinderen ook weer heel veel meegeven. Voel je vrij om contact op te nemen als je hier meer over wilt weten.

Joyce Verhoeven het gezicht achter Coaching with Joy. Jouw coach om jouw mindset blijvend te veranderen en emotionele blokkades op te heffen.

Jouw zelfvertrouwen aanpakken?

Door ons direct te richten op wat voor jou de échte oorzaak is van die gevoelens die jou dwars zitten, kun je snelle resultaten halen. Zelfs als je nu nog niet weet wat die oorzaak precies is!

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.