Wat als ik geen steun voel van mijn omgeving?

In de drukte van het gezinsleven komt het vaak voor dat ouders zich niet volledig gesteund voelen. De combinatie van werk, gezin en verantwoordelijkheden kan zwaar aanvoelen. Als je geen steun ervaart van je partner, familie of vrienden, kan dat een gevoel oproepen dat je alles alleen moet doen. Dit kan leiden tot stress, angst en zelfs gevoelens van eenzaamheid.

In mijn praktijk, Coaching with Joy, zie ik vaak ouders die het gevoel hebben dat ze het gezin en de opvoeding alleen moeten dragen. Ze missen de steun van hun omgeving. In deze blog ga ik in op wat je kunt doen als je geen steun voelt van je omgeving.

Waarom voel ik me niet gesteund door mijn omgeving?

Er zijn verschillende redenen waarom je je niet gesteund kunt voelen. Misschien heb je het gevoel dat je partner of familie niet begrijpen wat je doormaakt. Of misschien ervaar je verwachtingen vanuit je omgeving waar je niet aan kunt/wilt voldoen. Soms kunnen we ook vastzitten in oude patronen of overtuigingen die ervoor zorgen dat we ons emotioneel afzonderen zonder dat we ons daar bewust van zijn.
In sommige gevallen kan het voelen alsof de steun er niet is, terwijl we niet altijd vragen om wat we nodig hebben. Het kan moeilijk zijn om je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen, vooral als je gewend bent om sterk te zijn, alles alleen te doen en onafhankelijk te zijn.

Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan steun van je omgeving?

Een gebrek aan emotionele of praktische steun kan leiden tot een gevoel van zwaarte, eenzaamheid en vermoeidheid. Dit kan jouw stress en angst versterken en kan je energieniveau en humeur negatief beïnvloeden. Op de lange termijn kan het zelfs zorgen voor ruzies binnen je relaties en zorgen voor emotionele afstand tussen jou en je partner of je familie en vrienden.

Daarnaast kan dit gevoel van eenzaamheid doorwerken in de relatie met je kind(eren). Kinderen spiegelen vaak de emoties van hun ouders. Wanneer jij je gestrest, niet gesteund voelt, gaat je kind dat merken. Hoe goed jij dit ook verborgen probeert te houden. Dit kan zorgen voor onrustig of uitdagend gedrag van je kind, wat de situatie voor jouw gevoel alleen nog maar zwaarder en erger maakt.

Hoe kun je omgaan met het gevoel van gebrek aan steun?

  1. Maak je behoeften duidelijk
    Het begint met open communicatie. Soms weten de mensen om je heen niet precies wat je nodig hebt, vooral als je dit zelf niet duidelijk aangeeft. Neem de tijd om te reflecteren op wat je precies mist en deel dit met je partner en de mensen om je heen. Belangrijk is, is dat je concreet bent in wat je nodig hebt: een luisterend oor, hulp bij de opvoeding of gewoon even tijd voor jezelf.
    Want hoe kan jouw omgeving het goed doen voor jou als je zelf niet weet wat je nodig hebt?
  2. Stel realistische verwachtingen
    Vaak verwachten we van onze omgeving dat ze aanvoelen wat we nodig hebben. Maar mensen zijn geen gedachtenlezers. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aangeven van jouw grenzen en behoeften. Het stellen van realistische verwachtingen voorkomt teleurstellingen en helpt je om beter in balans te blijven.
  3. Zoek steun buiten je omgeving
    Ga opzoek naar mensen die jou begrijpen én stimuleren. Zoek actief naar het ontmoeten van anderen bij een nieuwe hobby of een oudergroep of community waar je je ervaringen kunt delen. Omgeef jezelf met mensen die het positieve in jou naar boven halen. Het kan enorm opluchten om te weten dat je niet alleen bent en dat anderen door vergelijkbare situaties gaan. Maar het is ook heel belangrijk dat je leert te kijken naar de positieve kanten. De juiste omgeving kan jou stimuleren tot het zien van de lichtpuntjes.
  4. Vraag om hulp
    Als je je in je eigen kring niet voldoende gesteund voelt, kan het helpen om externe hulp te zoeken. Dit kan het inschakelen van de praktijkondersteuner bij je huisarts zijn of een coach of therapeut in de hand nemen, zoals bij mijn praktijk Coaching with Joy.
  5. Herken je patronen
    In mijn praktijk werk ik veel met NEI therapie om emotionele blokkades op te sporen die je belemmeren om steun te vragen of te ontvangen. Vaak zitten er oude overtuigingen of gedragspatronen in de weg, die ervoor zorgen dat je jezelf afsluit of waardoor je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Door deze patronen te doorbreken, kun je weer openstaan voor verbinding en steun van anderen.
  6. Gun jezelf rust en zelfzorg
    Als je het gevoel hebt dat niemand je steunt, is het belangrijk om zelf voor die steun te zorgen. Plan tijd in voor zelfzorg en rustmomenten. Dit kan zo simpel zijn als een moment voor jezelf nemen, even gaan wandelen, of iets doen wat je ontspanning en plezier geeft. Door goed voor jezelf te zorgen, vergroot je je weerbaarheid en geef je jezelf de aandacht die je verdient.
Hoe kan NEI therapie helpen bij je niet gesteund voelen?

Voel je je vaak alleen in jouw strijd en heb je het gevoel dat je niet de steun krijgt die je nodig hebt? NEI therapie kan helpen om de diepere oorzaken van dit gevoel aan te pakken. In mijn praktijk kijk ik samen met jou naar de emotionele blokkades die ervoor zorgen dat je je niet gesteund voelt, en werken we aan het doorbreken van deze patronen. Dit zorgt ervoor dat je weer ruimte kunt maken voor liefde en steun, zowel van jezelf als van de mensen om je heen.

Wil je meer weten over hoe NEI therapie jou kan helpen om deze patronen te doorbreken en meer steun te ervaren in je leven? Neem dan gerust contact met me op.

Joyce Verhoeven biedt in haar coachingpraktijk NEI therapie en NLP coaching aan.

Ik sta voor jou klaar?

Ben jij opzoek naar een steuntje in de rug? Of ben jij juist nieuwsgierig naar wat maakt dat jij geen steun van je omgeving ontvangt of kunt ontvangen?
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.