Wat is de emotionele betekenis van eczeem?
Heb je zelf wel eens eczeem gehad? Ik wel als kind. Jeuk, roodheid, een droge en schrale huid, maar ook echt pijn. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “Niet krabben”. Dan stopte ik met krabben maar ging ik er met een platte hand op slaan. De irritatie was niet te negeren.
Eczeem komt veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. Een hardnekkige huidklacht die vaak niet makkelijk te verhelpen is.
In mijn praktijk Coaching with Joy werk ik met mensen die niet alleen fysieke klachten hebben, maar ook op zoek zijn naar de diepere, emotionele oorzaken. Want eczeem kan meer zijn dan alleen een huidprobleem. In deze blog geef ik antwoord op de vraag: Wat is de emotionele betekenis van eczeem?
Wat is eczeem?
Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidontstekingen die vaak hetzelfde beeld laten zien: jeuk, roodheid, schilfering en soms ook blaasjes of korstjes. Eczeem wordt vaak bestempeld als iets chronisch wat af en toe opvlamt.
Eczeem is niet alleen een fysieke klacht, maar heeft ook een emotionele en psychische impact. Zo kun je je onzeker voelen, gefrustreerd of zelfs vermoeid.
Durf jij er voor open te staan dat eczeem veel meer is dan een fysieke klacht?
De emotionele betekenis van eczeem
Eczeem zit natuurlijk op je huid. Daarom is het interessant om eerst te kijken naar wat jouw huid eigenlijk doet en betekent. De emotionele betekenis van de huid is verbinding, bescherming en een gevoel van veiligheid. Dit hangt ook allemaal samen met de vroege relatie met je moeder. In de Chinese geneeskunde als holistische benadering wordt de huid gezien als een grens tussen jou en de buitenwereld. Het kan een signaal zijn dat je moeite hebt met je persoonlijke grenzen of dat je je onveilig voelt in bepaalde situaties. Emoties zoals angst, stress, onzekerheid en zelfs onderdrukte boosheid kunnen zich letterlijk op je huid laten zien. Daar komt het spreekwoord “Iemand op de huid zitten” ook vandaan.
Bij jonge kinderen kan eczeem een manier zijn waarop het lichaam gevoelens van onrust, onveiligheid of bindingsproblematiek uitdrukt. Als er bijvoorbeeld sprake is van stress, angst of een gevoel van afwijzing in de band met de moeder (of verzorger), kan het kind dat onbewust ervaren en deze emotie fysiek uiten via eczeem. De relatie tussen moeder en kind speelt hierbij dus een grote rol. Dit hoeft niet te betekenen dat er “iets mis” is in die relatie; het gaat eerder om subtiele gevoelens van veiligheid, acceptatie, of soms onuitgesproken verwachtingen en emoties.
Ook is bij mensen die op latere leeftijd eczeem ontwikkelen of (chronische) huidklachten ervaren, vaak een link te vinden met onverwerkte gevoelens of patronen die te maken hebben met hun moeder. Dit kan variëren van schuldgevoelens, het gevoel niet te voldoen aan verwachtingen, tot moeite met loslaten of jezelf echt laten zien.
Dieperliggende emoties bij eczeem
Natuurlijk is elk mens anders. Je slaat je eigen blokkades (want eczeem is een emotionele blokkade) op om jouw eigen reden. Toch zijn er wel overeenkomsten te vinden van emoties die vaak samen gaan met het hebben van eczeem
- Moeite met persoonlijke grenzen
Eczeem kan een signaal zijn dat je moeite hebt om je grenzen aan te geven en jezelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Misschien heb je de neiging om ‘ja’ te zeggen terwijl je ‘nee’ voelt. - Onderdrukte woede of frustratie
Wanneer je niet in staat bent om emoties zoals woede of frustratie te uiten, kunnen deze zich naar binnen keren en zich op de huid tot uiting komen. De jeuk en irritatie kunnen een gevolg zijn van innerlijke onrust. - Angst en onzekerheid
Eczeem kan ook een reflectie zijn van onzekerheden die je voelt over jezelf of je omgeving. Het kan een manier zijn waarop het lichaam reageert op gevoelens van onveiligheid. - Controledrang
Sommige mensen met eczeem hebben de neiging om alles in hun leven te willen controleren. Wanneer dit niet lukt, kan dit spanning creëren die zich uit in eczeem. - Eczeem bij kinderen: een spiegel voor ouders
Bij kinderen kan eczeem vaak een weerspiegeling zijn van de emotionele staat van hun ouders. Jonge kinderen nemen emoties van hun omgeving op, en als ouder ben jij hun belangrijkste voorbeeld. Voelen kinderen bijvoorbeeld de spanning tussen hun ouders, of de onrust in het gezin, dan kan dit zich uiten in fysieke klachten zoals eczeem. In mijn praktijk merk ik vaak dat ouders zich pas bewust worden van hun eigen stress en onrust doordat hun kind eczeem heeft.
Tips om de emotionele oorzaken van eczeem te verkennen
- Reflecteer op je grenzen
Stel jezelf de vraag of je misschien te veel van jezelf vraagt of moeite hebt om ‘nee’ te zeggen. Het kan helpen om bewuster om te gaan met je grenzen. - Onderzoek je gevoelens
Druk emoties zoals boosheid of onzekerheid niet weg, maar geef ze ruimte. Schrijven of praten over wat je voelt kan vaak helpen. - Mindfulness en ontspanning
Stress heeft een grote invloed op je huid, dus zoek ontspanning door middel van mindfulness, meditatie of ademhalingsoefeningen. Als dit niet jouw weg is ga dan bewegen, het liefst in de natuur. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit allemaal helpt om jouw onrust te verminderen. - Vraag om hulp
Waarschijnlijk ben je al naar een arts geweest. Het zou kunnen dat je talkpoeder of hormoonzalf gebruikt, maar daarmee onderdruk je te klachten. Je zou eens NEI therapie kunnen overwegen om emotionele blokkades op een dieper niveau te onderzoeken en los te laten. Dit kan je helpen om eczeem vanuit een holistisch perspectief aan te pakken.
Hoe kan NEI therapie helpen bij eczeem?
In mijn praktijk werk ik met NEI therapie (Neuro Emotionele Integratie) om de diepere lagen van emoties en gedragspatronen aan te pakken. Met NEI therapie breng je op een snelle en makkelijke manier onderliggende blokkades en emoties achter eczeem naar boven, zodat je deze kunt verwerken en loslaten. Door middel van NEI therapie onderzoeken we samen jouw onbewuste patronen en overtuigingen die bijdragen aan stress of emotionele onrust.
NEI therapie is ook erg toegankelijk voor kinderen. Zo zijn er geen lange praatsessies nodig en is het een zachte manier voor kinderen om tot de kern van de klacht te komen.
Wat probeert jouw huid te vertellen?
Eczeem is meer dan een huidklacht. Elke fysieke of mentale klacht is een signaal het kan een van jouw diepere emoties die gezien en/of gehoord willen worden. Door bewust stil te staan bij wat je lichaam je probeert te vertellen, kun je stappen zetten naar genezing.
Bij Coaching with Joy help ik je graag om deze connectie met jezelf te herstellen, zodat je vanuit rust en zelfliefde kunt werken aan een gezonde huid.
Ben jij nieuwsgierig geworden naar wat NEI therapie voor jou kan betekenen? Twijfel dan niet om gratis en vrijblijvend contact met mij op te nemen om vragen die je nog hebt beantwoord te krijgen.
Jouw eczeem laten verminderen of verdwijnen?
Ik ga met jou opzoek naar wat jou emotioneel blokkeert in relatie tot jouw eczeem. Door niet te focussen op het verhelpen van jouw klacht, maar juist op het ontstaan van jouw eczeem zul je merken dat het échte probleem wordt aangepakt, waardoor jouw eczeem zal verminderen of verdwijnen.
Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.