Wat is het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

Vaak hoor je mensen praten over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit alsof het hetzelfde is, maar eigenlijk zijn er belangrijke verschillen tussen beide. In de volksmond worden ze vaak door elkaar gehaald vanwege de vertaling van het Engelse woord “sensitive”, dat zowel hooggevoelig als hoogsensitief kan betekenen. HSP is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor iedereen die sensitief is. Er zijn schattingen die beweren dat 15% tot 20% van de mensen HSP zijn.
Maar ik vind dat er een verschil gemaakt moet worden tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid,

Ben jij erg gevoelig?

De kans is groot dat wanneer jij deze blog leest, jij je aangesproken voelt. Misschien merk jij dat je gevoeliger bent dan de mensen om je heen. Dit betekent dat je sterker reageert op prikkels zoals geluiden, licht of zelfs de emoties van anderen. Misschien merk je dat je heel goed kunt aanvoelen hoe iemand anders zich voelt, alsof je een soort speciale antenne hebt die oppikt wat iemand nodig heeft. Dit kan heel handig zijn, maar soms kan dit ook voelen als een last.
Waarom dit verschillend voelt? Het heeft er alles mee te maken of je hooggevoeligheid hebt ontwikkeld of hoogsensitief bent. Als je hooggevoeligheid hebt ontwikkeld in je leven, dan kan dit voelen als een last. Als je hoogsensitief bent (dit is aangeboren) en je kunt de kwaliteiten gebruiken die erbij horen dan is het een enorme kracht.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is aangeboren. Wanneer je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt . Het is alsof je zintuigen en je bewustzijn sterker zijn afgesteld dan bij anderen. Het lijkt alsof je op een dieper en begripvol niveau verbonden bent met de wereld en de mensen om je heen.
Hoogsensitieve mensen hebben hele specifieke kwaliteiten. Wanneer je in je kracht staat ben je bovengemiddeld empathisch, je hebt een sterkte intuïtie en je kunt jezelf vaak sterk op een creatieve manier uiten.

Wat is hooggevoeligheid?

Tegenover hoogsensitiviteit staat hooggevoeligheid. Dit ontstaat wanneer je doorslaat in hoogsensitiviteit. Je systeem staat te ver open, waardoor je snel overprikkeld raakt.
Hooggevoeligheid is niet aangeboren, maar is ontstaan door je verleden. Het is een overlevingsmechanisme van je geworden. Ergens in je leven heb je (onbewust)besloten: ik moet alert zijn of ik moet altijd goed opletten.

Stel dat je een ouder had die drank gebruikte en daardoor heel boos kon worden, dan leerde je als kind dat je goed op moest letten. Dit was nodig om jezelf te redden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Meer over het ontstaan van hooggevoeligheid is te lezen in deze blog.

Je focus ligt op anderen en op je omgeving
Wanneer je geleerd hebt om altijd alert te zijn, ontwikkel je een mechanisme waarbij je focus altijd op anderen en je omgeving gericht is. Het voelt alsof je geen aan/uit knop hebt als je hooggevoelig bent. Je staat altijd aan. Ook als er geen aanleiding voor is. Dit kan erg vermoeiend zijn.

Energielek en je kwatsbaar voelen
Doordat je gevoeliger én alert bent op je omgeving krijg je heel veel informatie binnen. Ook informatie waat je niks mee kunt en niks mee hoeft. Vaak hoor ik terug dat mensen zich kwetsbaar voelen, snel overprikkeld zijn, overweldigd voelen. Ze vinden het lastig om hun energie te managen.
Je bent als een spons die alle informatie, maar ook gevoelens van anderen opzuigt. Hierdoor kun je je aan het einde van de dag overprikkeld en uitgeput voelen. Dat komt omdat je niet alleen je eigen ervaringen en emoties verwerkt, maar ook die van anderen.

Prikkels vermijden
En wat ga je doen wanneer alles je elke keer weer te veel wordt? Juist, je gaat het vermijden. Meer alleen zijn, vaker de natuur in en jezelf terugtrekken uit het dagelijks leven. Niet omdat je het niet meer leuk vindt, maar omdat je er te veel last van hebt wanneer je het wel doet.

NEI therapie en hooggevoeligheid

Door NEI therapie kun je aan de slag met het verlichten van je hooggevoeligheid. Het is een werkwijze die je helpt om te kijken naar de emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan een fysieke of mentale klacht. In dit geval dus aan de klachten die horen bij jouw hooggevoeligheid.
Deze klachten zijn voor iedereen anders; je overprikkeld voelen, slaapproblemen, emotioneel uitgeput zijn, last hebben van angsten, moeilijk kunnen omgaan met veranderingen, enz.
Met NEI kun je ook achterhalen wanneer je hooggevoeligheid is ontstaan. Maar dat niet alleen: je kunt de overalertheid ook echt los laten.
Ben jij benieuwd naar wat NEI therapie voor jou kan betekenen? Lees dan ook eens deze blog.

Joyce Verhoeven - Verandercoach

Aanpakken van jouw hooggevoeligheid

Ben jij klaar met jouw hooggevoeligheid? Pak dan nu jouw klachten aan.

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.