Wel of niet vaccineren? Wat je moet weten voordat je je kind laat inenten

Als ouder heb je veel belangrijke keuzes te maken als het gaat om de gezondheid van je kinderen. Eén van die keuzes is de vraag: wel of niet vaccineren? Voor veel ouders roept dit thema vragen en twijfels op, omdat ze het beste willen voor hun kind en soms niet weten wat de juiste keuze is. In deze blog wil ik een helder overzicht geven van de factoren waar je rekening mee kunt houden. Ik wil je hierbij niet vertellen wat goed of fout is, ik wil je ook niet vertellen of adviseren in of jij jouw kind wel of niet moet laten vaccineren. Wat ik wil bereiken met deze blog is jou ondersteunen bij het maken van een bewuste keuze die goed voelt voor jou en je kind.

Wat zijn vaccinaties en waarom worden ze gegeven?

Vaccinaties zijn medische middelen die bedoeld zijn om het lichaam te beschermen tegen infectieziekten door het immuunsysteem te activeren zonder dat we echt ziek worden. Ze bevatten vaak een verzwakte of dode vorm van een ziekteverwekker. In Nederland zijn veel vaccinaties gratis opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, omdat ze effectief kunnen zijn in het voorkomen van ernstige ziekten en complicaties. De redenen die de Rijksoverheid communiceert over waarom je zou moeten vaccineren zijn: bescherming tegen ernstige ziekten, groepsimmuniteit en het voorkomen van ziektenuitbraken.

Wat zit er in een vaccin?

Bij de drogist vraagt de medewerker achter de kassa standaard of je je bewust bent van de gevolgen van het medicijngebruik bij bv. een paracetamol. Maar bij vaccineren worden de ingrediënten, bijwerkingen en gevolgen helemaal niet benoemd. Ook krijg je geen bijsluiter mee. Bijzonder eigenlijk toch?!
Virus
De meeste vaccins bevatten een kleine hoeveelheid van een verzwakt of geïnactiveerd virus of bacterie, niets mis mee. Je wilt namelijk dat het lichaam antistoffen aan maakt.
Maar het kan ook zijn dat een vaccin delen van het virus bevatten (zoals eiwitten). Hier wordt het al een ander verhaal. Deze eiwitten moeten worden gekweekt met cellen van apen, kippen of mensen. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld de kippencellen leiden tot overgevoeligheid of allergieën.
Vulstoffen
Naast de werkzame stoffen bevatten vaccinaties ook vulstoffen. Deze vulstoffen helpen de werkzaamheid en houdbaarheid van het vaccin te verbeteren. Dit zijn stoffen zoals conserveermiddelen, stabilisatoren en adjuvantia bevat. Adjuvantia, bijvoorbeeld aluminium, worden toegevoegd om de immuunrespons te versterken. Hoewel deze stoffen in kleine hoeveelheden worden toegevoegd en over het algemeen als veilig worden beschouwd, zitten hier wel degelijk risico’s aan. De meest voorkomende bijwerkingen van vaccins met adjuvantia zijn “mild”. Je kunt dan denken aan pijn op de injectieplaats, koorts, vermoeidheid en zwelling. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen snel. In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen ernstigere reacties ervaren, zoals allergische reacties. Bij sommige mensen kan het een overreactie van het immuunsysteem veroorzaken, wat kan leiden tot ongewenste ontstekingsreacties of auto-immuunreacties, waarbij het immuunsysteem ook gezonde cellen aanvalt (denk hierbij ook eens aan long-Covid).

Mogelijke lichamelijke en mentale gevolgen van vulstoffen in vaccins

Sommige onderzoeken en ervaringen wijzen erop dat de aanwezigheid van bepaalde vulstoffen in vaccins bijdragen aan (latere) lichamelijke en mentale gevolgen bij kinderen.

Mogelijke gevolgen die ouders rapporteren na vaccinatie
– Kroep of luchtwegaandoeningen
Sommige kinderen ontwikkelen symptomen van kroep of andere ademhalingsproblemen na een vaccinatie.
– Allergische reacties en eczeem
Bij een kleine groep kinderen kunnen allergische reacties of eczeem optreden,
– Gedrags- en ontwikkelingsstoornissen
Sommige ouders geven aan dat hun kinderen gedragsveranderingen vertonen of symptomen van ADHD ontwikkelen na vaccinatie.

De actualiteit van vaccineren

Als ouder kan de keuze om wel of niet te vaccineren zorgen voor spanning, onzekerheid en angst. Je wilt het beste voor je kind, maar de druk en soms ook het oordeel van buitenaf kan zwaar op je wegen. Dit kan leiden tot stress, wat direct invloed heeft op je gezondheid en de relatie met je kind.
Rondom Covid-19 is er veel discussie en verdeeldheid ontstaan rondom het vaccineren. Het is en blijft ieders eigen keuze en ik denk dat we hier allemaal respect voor moeten hebben. Informeren creëert bewustwording. Alleen op die manier kan iedereen voor zichzelf en hun kind een weloverwogen afweging maken.
Belangrijke informatie om te weten
1. Vaccinaties zijn niet verplicht! Je kunt een alternatief vaccinatieprogramma aanvragen
Hiervoor kun je precies de tijd nemen die jij nodig hebt. Ook kun je kiezen om bepaalde vaccinaties wel te geven en anderen niet. Of helemaal niets.
2. Een baby bouwt pas een immuunsysteem op vanaf 6 weken na geboorte (bij vroeggeboorte verplaatst dit naar de uitgerekende datum). Tot die tijd werkt het immuunsysteem op de stoffen die de baby heeft gekregen via de moeder.
3. Informeer jezelf goed
Lees zowel over de voordelen van vaccinaties als over de mogelijke bijwerkingen van hulpstoffen. Bespreek je vragen met een medisch professional.
4. Luister naar je intuïtie
Naast alle feiten is het belangrijk om te luisteren naar je gevoel. Wat voelt goed voor jou en je kind?

NEI therapie en vaccineren

Met NEI therapie is het mogelijk om de al gegeven vaccinaties te ontstoren. Hiermee wordt datgene wat belastend is weer in balans gebracht. Door gebruik te maken van specifieke technieken en middelen kunnen (eventuele) emotionele en lichamelijke reacties op vaccinaties te verlichten.
Besluit je je kind (of jezelf) toch te laten vaccineren, dan kan dit er ook voor zorgen dat je lijf er geen/minder reactie op hoeft te geven.
Daarnaast is het logisch dat je angst of spanning kunt ervaren rondom vaccinaties. NEI therapie kan helpen om deze negatieve emoties los te laten.
Het is een holistische benadering gebaseerd op de Chinese geneeskunde gericht op het verwerken van emotionele blokkades en stress. Dit is erg helpend in de context van vaccineren.

De keuze om je kind wel of niet te laten vaccineren blijft persoonlijk. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat jij een beslissing neemt die aansluit bij jouw waarden, overtuigingen en de behoeften van je kind. Neem de tijd om jezelf goed te (laten) informeren, luister naar je intuïtie en voel wat juist is voor jou en jouw kind.

Wil jij meer informatie over hoe NEI therapie kan ondersteunen bij vaccinaties? Twijfel dan niet om gratis en helemaal vrijblijvend contact met me op te nemen.

Joyce Verhoeven het gezicht achter Coaching with Joy. Jouw coach om jouw mindset blijvend te veranderen en emotionele blokkades op te heffen.

Twijfels over (mogelijke gevolgen van) vaccineren?

Ben jij in tweestrijd tussen wel of niet vaccineren? Heb jij jezelf of je kind laten vaccineren, maar denk je hiervan gevolgen te ervaren? Wil jij een alternatief voor vaccinaties?
Er is heel veel mogelijk!