Welke emotionele basisbehoeften heeft een kind?

Wanneer je kinderen hebt herken je dit vast wel: Je kinderen zijn je alles! Het liefst wil je hen alles geven wat je kunt om zo goed mogelijk voor je kind te zorgen. Eten, drinken, onderdak zijn een aantal praktische dingen die je je kind geeft. Maar wat zijn de emotionele basisbehoeften van een kind? In deze blog leg ik jou de 13 emotionele basisbehoeften van een kind uit.

Wat zijn emotionele basisbehoeften

Misschien ben jij zelf al jarenlang op zoek naar bevestiging, erkenning, liefde, energie, geborgenheid, zorg of respect? Je hoopt dat je dit kunt vinden bij een ander. Maar je raakt ook teleurgesteld. Teleurgesteld omdat je het maar niet kunt vinden of ontvangen van de mensen van wie jij het zo graag wilt. Deze behoeften noemen we de basisbehoeften.
Wanneer er niet aan de emotionele basisbehoeften kan worden voldaan om welke reden dan ook, dan ontstaat hierdoor pijn en verdriet. Een verwonding. Het is als een blauwe plek die er is, maar alleen pijn doet als je er op drukt. Je wordt dan weer herinnerd (onbewust) aan die pijn van toen.

De 13 emotionele basisbehoeften

  1. Aanmoediging/Aandacht
    Het is belangrijk om te horen dat je iets goed doet of kunt, om eens een schouderklopje te krijgen, enz. Je leert van het gedrag van je ouders. Wanneer zij jou aanmoedigen dan zul je daar van groeien. Maar het is ook belangrijk dat jij anderen kunt aanmoedigen. Kun jij anderen een compliment geven? Kun jij een compliment ontvangen?
  2. Acceptatie
    Acceptatie gaat over het gevoel van erbij te horen. Wanneer je je niet geaccepteerd voelt door anderen, voel je je buitengesloten. Acceptatie is een heel belangrijke basisbehoefte van de mens. Evolutionair bepaald is acceptatie zelfs noodzakelijk om te overleven en dat dragen wij onbewust nog steeds met ons mee. Bij jongeren zie je heel duidelijk de behoefte van acceptatie.
    Het kan ook zijn dat jij je juist afzet tegen een bepaalde groep. Dit gedrag zie je vaak bij mensen die zich gekwetst of afgewezen voelen. Ze willen dan meer pijn voorkomen.
    Zonder jij jezelf af? Ben jij bang om niet geaccepteerd te worden? Accepteer jij anderen?
  3. Begrip
    Iedereen heeft de behoefte om zich begrepen te voelen. Dit heeft te maken met het gevoel hebben dat er naar je geluisterd wordt. Je gezien en gehoord voelen is een hele belangrijke basisbehoefte. Hieruit haal je een gevoel van eigenwaarde.
    Wanneer jij je niet begrepen voelt kun je je gekwetst of zelfs afgewezen voelen. Hoe communiceer jij? Voel jij je begrepen? Begrijp jij anderen?
  4. Bevestiging
    Wanneer je je bevestigd voelt, wordt je eigenlijk geaccepteerd als persoon. Wanneer je een gebrek aan bevestiging ervaart dan zoek je die bevestiging vaak buiten jezelf. Je kunt jezelf erg ongelukkig voelen wanneer je geen bevestiging ontvangt van de ander.
    Heb jij bevestiging van anderen nodig? Lukt het jou om anderen te bevestigen in wie zij zijn?
  5. Bewondering
    Wanneer je jezelf wegcijfert en alleen anderen bewondert is daar een reden voor. Er is niet één goede reden om jouw eigen prestaties niet te bewonderen. De basisbehoefte bewondering is essentieel om te kunnen ontvangen en te kunnen geven.
    Kun jij goed ontvangen én geven? Wie bewonder jij? Wat bewonder jij aan jezelf?
  6. Erkenning
    Erkenning gaat over zien en gezien worden van onze acties, van onze daden. Weet je wel wat ik hier allemaal voor heb moeten doen?
    Wat erken jij bij jezelf? Wat zou er meer erkend mogen worden bij jou? Wat erken jij in de ander?
  7. Geruststelling
    Wanneer een kind zich niet fijn voelt is het prettig om hierin gerustgesteld te worden. Ken je die Roosvicee reclame nog? “Komt wel goed schatje”.  Zeker in de kindertijd is geruststelling een hele belangrijke basisbehoefte. Iemand die er voor je is en zegt dat het allemaal weer god komt.
    Heb jij veel behoefte aan controle? In de praktijk zie ik dat er dan vaak een gebrek is geweest aan geruststelling.
    Kun jij jezelf geruststellen? Vind je het moeilijk een ander gerust te stellen?
  8. Goedkeuring
    Om goedgekeurd te worden door anderen moet je ook een ander kunnen goedkeuren. Dit heeft te maken met een gevoel van zekerheid.
    Voel jij je zeker over jezelf? Heb jij vaak een oordeel over een ander?
  9. Liefde
    Met de basisbehoefte liefde dek je eigenlijk alles. Liefde is de basisbehoefte die als het ware als een kapstok boven al deze basisbehoeften hangt. Het gaat over helemaal goed zijn zoals je bent. Maar ook over de ander volledig nemen zoals hij/zij is.
    Hou jij van jezelf? Wil jij iets veranderen aan de ander?
  10. Respect
    Eén van de meest pijnlijke verwondingen die je kunt voelen is wanneer je je niet gerespecteerd voelt. Respect zit hem in het niet veroordelen van jezelf en anderen op grote thema’s zoals huidskleur, afkomst of geloof.
    Respecteer jij jezelf? Voel jij jezelf gerespecteerd door anderen?
  11. Vertrouwen
    Een andere belangrijke basisbehoefte is anderen kunnen vertrouwen en betrouwbaar zijn naar een ander. Wanneer je moeite hebt met het vertrouwen van anderen komt dit vaak doordat je je in het verleden niet vertrouwd hebt gevoeld.
    Wie vertrouw jij volledig? Wie niet? Wat vertrouw je niet aan jezelf of anderen?
  12. Waardering
    Wat je doet is belangrijk. Dat is de kern van de basisbehoefte waardering. Waarde toekennen aan jezelf, maar ook aan anderen. Daarom is het ook belangrijk dat je waardering van anderen kunt toelaten.
    Hoe ontvang jij een compliment? Geef jij anderen wel eens een compliment?
  13. Zorg/verzorging
    Als kind is zorg/verzorging een voorwaarde om in leven te kunnen blijven. Maar we hebben er allemaal behoefte aan dat iemand zich over ons ontfermt en voor ons zorgt. Je kunt je niet prettig voelen als een ander voor je zorgt, maar andersom kan het ook zijn dat je er alles aan doet om zorg te krijgen. Soms word je hier letterlijk ziek van.
    Zorg jij goed voor jezelf? Draag jij zorg voor anderen?

Wanneer jij in het verleden een tekort hebt gevoeld van een van de basisbehoeften blijft ons innerlijk kind zoeken naar datgene wat jij hebt gemist. Je probeert dit alsnog te krijgen bij iemand anders. Telkens wanneer er een situatie zich voor doet waarin er een blauwe plek wordt geraakt in jou word je weer herinnerd aan de pijn van toen. Hierdoor ga je situaties vermijden, maskeren of juist ontkennen.

Aan de slag met jouw basisbehoeften

Heb jij het vermoeden dat jij één of meerdere basisbehoeften hebt gemist? Herken jij een patroon in jezelf dat je deze basisbehoefte aan het zoeken bent bij een ander? Dan heb ik goed nieuws voor je! Vanaf nu hoef je niet meer verder te zoeken. De persoon die jou hiermee kan helpen ben jij namelijk zelf!
Door middel van het inzetten van NEI therapie kun je jouw gemiste basisbehoeften opsporen en vinden. Door het behandelen van jouw gemiste basisbehoefte(n) zul je merken dat je de ander niet meer nodig hebt om te voldoen in jouw basisbehoeften. Alles wat jij nodig hebt zit namelijk al in jezelf!
Neem gerust contact met mij op om te zien wat ik hierin voor jou kan betekenen.

Joyce Verhoeven biedt in haar coachingpraktijk NEI therapie en NLP coaching aan.

Wil jij jouw blauwe plekken weg halen?

Een gemiste basisbehoefte kun je zelf vervullen. Je bent niet langer afhankelijk van anderen hierin. Klinkt goed tocht?

Als coach voor mensen met angst-, stress- en burn-outklachten richt ik mij op het ondersteunen en helpen van mensen die te maken hebben met stress gerelateerde uitdagingen in hun leven.